NOS VoetbalAangepast

Feyenoord beleeft simpele avond en gebruikt steen, papier, schaar-truc

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - Heracles Almelo

Feyenoord heeft in de strijd om de tweede plaats in de eredivisie concurrent FC Twente op afstand gehouden. De Rotterdammers boekten zondagavond in De Kuip een makkelijke overwinning op Heracles Almelo: 3-0. Yankuba Minteh, Santiago Gimenez en Igor Paixão scoorden.

De regerend landskampioen behoudt daardoor op de ranglijst een voorsprong van zes punten op nummer twee Twente, dat zaterdag met 2-1 van Sparta won. Het gat tussen Feyenoord en koploper PSV blijft tien punten.

Aan de 3-0 van Paixão, een benutte vrije trap in de 73ste minuut, ging een opvallend tafereel vooraf.

Steen, papier, schaar

Gimenez en Quilindschy Hartman leken door middel van het gebarenspelletje steen, papier, schaar uit te maken wie er ging schieten, maar het werd uiteindelijk Paixão.

"Het was een list", verklaarde Hartman later. "Het idee was dat ik met Santiago steen, papier, schaar deed en dat Igor hem nam. Wij zijn twee linksbenige spelers, waardoor de keeper zou verwachten dat een van ons zou schieten, terwijl Igor rechtsbenig is. Het pakte goed uit."

De truc bij de vrije trap bleek door Gimenez te zijn geopperd. Feyenoord-trainer Arne Slot kon er weinig waardering voor opbrengen. "Ik vind het niet gepast naar buiten toe. Wat als die bal er niet ingaat en Heracles maakt nog 2-1? Ze verdienen nu de credits, want die bal ging erin, maar ik vond het niet goed."

Bij Feyenoord kreeg Luka Ivanusec dit keer de voorkeur boven Antoni Milambo, die vorige week zondag tegen PSV (2-2) nog een basisplaats had gekregen. Dat betekende dat Paixão andermaal op de reservebank door Slot werd gezet.

Shirt voor Boëtius

De spelers van Feyenoord betraden met een speciaal shirt het veld als steunbetuiging voor Jean-Paul Boëtius. Bij de oud-speler van de club is opnieuw teelbalkanker geconstateerd.

De thuisploeg speelde een aardige eerste helft en kwam na 28 minuten op voorsprong dankzij Minteh. De aanvaller uit Gambia, vorige week tegen PSV ook al trefzeker, schoot raak na een handig overstapje van Lutsharel Geertruida.

De spelers van Feyenoord dragen een speciaal shirt als steunbetuiging voor Jean-Paul Boëtius

Gimenez maakte voor rust de 2-0. De Mexicaan scoorde na een mooie dieptepass van Mats Wieffer en trof daarmee voor de tweede wedstrijd op rij doel.

Feyenoord ontsnapte vlak voor rust aan de aansluitingstreffer van Heracles toen Ruben Roosken in kansrijke positie miste dankzij een redding van Timon Wellenreuther.

Invalbeurt

In de tweede helft kabbelde de wedstrijd rustig voort en viel er weinig meer te beleven. Feyenoord vond het wel best en wisselde in de 71ste minuut zijn volledige voorhoede, Paixão kwam er toen in.

De Braziliaan zag twee minuten na zijn invalbeurt zijn kans schoon door een vrije trap met een geplaatst schot binnen te schieten. Met dank dus aan Gimenez.