Timmermans wil door als partijleider GroenLinks-PvdA

GroenLinks/PvdA-fractievoorzitter Frans Timmermans. © ANP
Frans Timmermans GroenLinks-PvdA ook de komende jaren blijven leiden. "Ik wil er alles aan doen om te voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt in dit land."
Timmermans was zondag te gast in het L1-radioprogramma De Stemming.

Extraparlementair kabinet

Daarin gaf de GroenLinks-PvdA-fractievoorzitter aan dat hij weinig fiducie heeft in een extraparlementair kabinet met steun van rechtse partijen. PVV, BBB, VVD en NSC spreken vanaf maandag met informateur Kim Putters over het vormen van een extraparlementair kabinet.
"Er zijn maar twee smaken. Of je hebt een meerderheidskabinet, of je hebt een minderheidskabinet", aldus Timmermans. "Hoe je dat kabinet ook noemt, de verhouding met de kamer is een van die twee smaken. Ik heb zo het idee dat ze afspraken gaan maken over de grote onderwerpen: dan heb je een meerderheidskabinet. Dat kun je 'extraparlementair' noemen, dat maakt mij niets uit."

Veel water door de Maas

Mochten de gesprekken komende week spaaklopen, dan lijkt de laatste kans op een rechtse samenwerking verkeken. Informateur Putters komt deze week met zijn eindverslag, maar Timmermans verwacht niet dat GroenLinks-PvdA als tweede partij op korte termijn aan de beurt komt. "Ik acht het buitengewoon onwaarschijnlijk dat wij aan bod komen. En als we aan bod zouden komen, dan moet er nog heel veel water door de Maas".
Toekomst
Timmermans wil ook de komende jaren GroenLinks en PvdA blijven leiden. Op de vraag of hij opnieuw beschikbaar is als lijsttrekker in het geval van nieuwe verkiezingen, antwoordt Timmermans bevestigend. "Ik blijf voorlopig leider en lijsttrekker van GroenLinks-PvdA. Mijn missie is om er voor te zorgen dat de samenwerking tussen die twee partijen echt volledig onomkeerbaar wordt. Ook met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. En ik wil er alles aan doen om te voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt in dit land."

Holocaust-museum

Timmermans reageerde bij L1 ook op de opening van het Holocaust-museum in Amsterdam en de discussie rond het bezoek van de Israelische president Herzog. Partijgenote Kati Piri bekritiseerde de timing van dat Israëlische bezoek, wat haar op veel kritiek kwam te staan. Voor Timmermans, die in 2019 nog de Lord Jakobovits Prijs van het Europese Jodendom ontving, is het een lastig dilemma. "Het Holocaust-museum is een van de belangrijkste musea op Nederlands grondgebied. Op het moment dat president Herzog naar Nederland komt, is het logisch dat de actuele situatie in Gaza onderwerp wordt van de maatschappelijke discussie. Het zou jammer zijn als dat afleidt van het belang van het museum. Maar de politisering gebeurt op het moment dat president Herzog naar Nederland komt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!