Supermarkten vernietigen boeren

4

Supermarkten creëren een crisis die familieboerderijen verwoest. Uit onderzoek blijkt dat door oneerlijke handelspraktijken bijna de helft van de Britse fruit- en groenteproducenten denkt dat ze hun bedrijf in de komende 12 maanden zullen moeten opgeven, schrijft Sally Beck.

Biologische boer Guy Singh-Watson, oprichter van het bezorgbedrijf voor groentedozen in Riverford, zegt dat de toekomst van familieboerderijen er somber uitziet. ‘Ongeveer 85 procent van de groenten en fruit die in Groot-Brittannië worden geteeld, wordt verkocht aan de supermarkten’, zei hij.

‘Dertig jaar geleden verkocht Riverford sla aan Sainsbury’s. Halverwege het seizoen besloten ze dat ze mij in plaats van 15 pence per krop sla slechts 6 pence per krop gingen betalen, omdat ze zeiden dat de sla in de aanbieding was. Uiteindelijk heb ik ze aan hun contract gehouden en ze betaalden me 15 pence per hoofd van de bevolking, maar het was duidelijk dat ze nooit meer van mij zouden kopen.’

Een andere boer beschreef hoe een supermarkt 60 ton aardappelen bestelde, maar deze bij de oogst afkeurde omdat het besloot een ander ras te willen. Daardoor bleef er een enorme hoeveelheid voedsel achter, zonder huis, en de boer in financiële moeilijkheden.

De heer Singh-Watson voegde hieraan toe: ‘Elk jaar wordt de prijs steeds verder omlaag gebracht door het concurrerende aanbestedingsproces met de supermarkten.

‘Elk jaar word je niet teruggebracht naar de werkelijke kosten van het produceren van de groenten, maar naar de kosten van het zaad en de arbeid. In dat bedrag zijn geen kosten verbonden aan het onderhoud van de heggen, het onderhouden van de vijvers en het verzorgen van de natuur. Ze duwen je in wat zij de ‘variabele’ kosten van de voedselproductie noemen, wat in feite betekent dat je verlies maakt.

‘De Britse landbouw ligt op zijn knieën en de meeste familieboerderijen denken dat ze voor de volgende generatie niet meer actief zullen zijn. Ik ben 66 [de gemiddelde leeftijd voor boeren is 55], ik heb vijf kinderen en geen van hen wil de boerderij overnemen omdat het gewoon te moeilijk is om rond te komen.’

Boeren zeggen dat de zes grote supermarkten, Tesco, Sainsbury’s, Morrisons, Aldi, Asda en Lidl, bestellingen op het laatste moment annuleren en wijzigen, niet op tijd betalen, de prijzen verlagen ook al zijn ze contractueel overeengekomen, goedkopere alternatieven uit het buitenland kopen en vragen om complexe groente- en fruitspecificaties. Ze proberen ook het Britse publiek voor de gek te houden door te denken dat hier buitenlandse importproducten worden verbouwd door deze te voorzien van fictieve boerderijnamen zoals ‘Nightingale’ of ‘Willow’.

De heer Singh-Watson zei: ‘Consumenten willen weten waar hun voedsel vandaan komt. Supermarkten creëren hun eigen nepboerderijen. Ik kan niet geloven dat het legaal is, maar blijkbaar is het dat wel. Het is zeker niet moreel.’

De Fair Farming Survey maakt deel uit van de #GetFairAboutFarming-campagne van Riverford. Driekwart van de 100 ondervraagde boeren (75 procent) zei dat het gedrag van supermarkten een van de grootste zorgen is binnen de sector. Volgens het onderzoek had meer dan één op de vijf boeren (22 procent) te kampen met een verspilde oogst als gevolg van geannuleerde bestellingen van supermarkten, en had bijna een derde (29 procent) te maken met supermarkten die hen niet binnen 30 dagen betaalden.

Het Parlement zou kunnen ingrijpen. In december vorig jaar lanceerden ze een openbare raadpleging waarin kwesties op het gebied van eerlijke praktijken werden onderzocht. Als reactie op een petitie met meer dan 100.000 handtekeningen waarin de regering werd opgeroepen de praktijkcode voor levensmiddelen te hervormen, debatteerde het Parlement op 22 januari van dit jaar over dit onderwerp.

Advertisement

Het ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra) zei: ‘De regering zet zich in voor het aanpakken van contractuele oneerlijkheid die kan bestaan ​​in de agrifood-toeleveringsketen en Defra werkt eraan om boeren te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Waar nodig zullen wij wetgeving naar voren brengen.’

Het is een strijd tegen gepraat, en het lijkt erop dat Rishi Sunak zich inzet voor het helpen van boeren, ook al zou dit een cynische truc kunnen zijn om de stemmen op het platteland te winnen.

Ondertussen maakten de supermarkten in 2022 recordwinsten bekend van meer dan £4 miljard, terwijl volgens de liefdadigheidsinstelling Food Foundation, die strijdt voor een duurzaam voedselsysteem, 7,3 miljoen volwassenen aangaven zonder voedsel te zitten omdat ze het zich niet konden veroorloven. In 2023 bedroeg de inflatie van de voedselprijzen 18,3 procent.

Tesco was de grootste winnaar. Ze verdienden in 2022 ruim £2 miljard en verhoogden hun winst vanaf 2021 met 220 procent. Dat daalde tot £1 miljard in 2023. Asda verdiende £1 miljard in 2022 en Sainsbury’s verdiende £854 miljoen, wat in 2023 daalde tot £327 miljoen.

Dit zijn cijfers in loterijstijl waar boeren alleen maar van kunnen dromen. Aardappelteler Tessa Elliott uit Pembrokeshire zei: ‘Het is eng omdat we onszelf moeten afvragen: waar is dit allemaal voor? Waarom steken we al die uren in ons leven en doen we waar we van houden – uiteindelijk een premium aardappel telen die het hele jaar door op het bord van mensen ligt – als we het ons niet kunnen veroorloven om onszelf te voeden?’

Kath Dalmeny, CEO van Sustain, de alliantie voor beter voedsel en landbouw, zei: ‘Boeren en voedselleveranciers hebben een veel betere bescherming nodig tegen oneerlijke en soms onrechtmatige praktijken van de grote supermarkten. Detailhandelaren stellen onredelijke eisen, creëren verspilling en behouden te veel van de waarde.

‘Ons onderzoek laat zien dat boeren en telers doorgaans minder dan een cent van de winst krijgen op verpakkingen met alledaagse voedingsmiddelen. Velen denken erover om de landbouw te verlaten omdat het zo hard werken is voor zo weinig financieel rendement, net nu we de productie en consumptie van duurzame groenten en fruit moeten verhogen. De overheid moet ingrijpen en de regels versterken, zodat er meer en betere groenten en fruit beschikbaar en betaalbaar zijn voor iedereen.’

Net Zero-doelstellingen, opgesteld door een door de overheid gefinancierd consortium van zes universiteiten, stellen voor dat alle scheepvaart en vluchten in 2029 moeten stoppen en dat elektrische treinen en elektrische voertuigen de dominante vervoerswijze moeten worden. Goedkope import zal onmogelijk zijn als dit gebeurt, terwijl nepvlees miljarden zal opleveren voor producenten als Bill Gates, dus meer dan ooit is binnenlandse voedselzekerheid van cruciaal belang. Bekijk hier meer informatie.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws direct in je mailbox te ontvangen:

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Vergeet niet de bevestigingsmail te openen om de nieuwsbrief te activeren (check je spambox als je hem niet ziet)


Er wordt vooraf gemodereerd dus het kan even duren voor je comment verschijnt.

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nikolaas
nikolaas
1 maand geleden

een simpele oplossing…de boeren creëren coöperatieven waar ze aan verkopen…die op hun beurt verkopen het voedsel aan reële prijzen….hoe minder er aan de groothandelshuizen (en bijhorende onderafnemingen aka supermarkten) verkocht wordt, hoe meer zij verplicht worden de reële kostprijs te betalen….
persoonlijk heb ik er geen probleem mee te kopen van een boerderij of coöperatie als er zich eentje in mijn buurt bevindt….

fran
fran
1 maand geleden

Koop rechtstreeks via de boer.
Ik koop rechtstreeks van een slachterij en die is goedkoper dan de superrmarkt .
Hier een voorbeeld daarvan
https://www.slagerijdiepeveen.nl/
En daar zijn er vast meer van in NL

Ik ben voorstander van FVD maar ga echt niet kopen bij https://eerlijketen.nl/inschrijven
waar je voor 4 kilo vlees 99,95 betaalt .
Dit is een domme zet van FVD waar ze geen klanten mee gaan trekken.

fran
fran
1 maand geleden

Hier de vleeslink van eerlijketen.nl
https://eerlijketen.nl/inschrijven?bt=2&hp=2
Zijn niet goedwijs met hun prijzen .

Eelke Piers
Eelke Piers
1 maand geleden

Een goede boer klaagt altijd maar intussen hebben ze gemiddeld nog een inkomen van 130.000 Euro