UNRWA: Israël dwingt met martelingen valse bekentenissen af

Samenleving
door anp
zondag, 10 maart 2024 om 9:34
bijgewerkt om zondag, 10 maart 2024 om 9:37
anp100324056 1
Israël heeft gevangen genomen Palestijnen mishandeld en gemarteld om valse beschuldigingen tegen de hulporganisatie UNRWA los te krijgen, aldus de organisatie. Het staat in een rapport van de hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties.
Dat baseert zich op gesprekken met Palestijnen die zijn vrijgelaten en terugkeerden naar Gaza, onder wie ook medewerkers van de UNRWA. De gevangenen werden volgens hun verklaringen mishandeld en gefolterd met onder meer 'waterboarding' om verklaringen af te leggen dat de UNRWA banden heeft met de beweging Hamas en dat medewerkers betrokken waren bij de aanval op Israëlisch grondgebied van 7 oktober. Ook werd gedreigd actie te ondernemen tegen familieleden van de gevangenen.
Israëlische beschuldigingen dat een tiental medewerkers van UNRWA medeplichtig waren aan de aanval van 7 oktober brachten zestien landen ertoe de betalingen aan de VN-organisatie stop te zetten. Canada en Zweden zijn daar vrijdag op teruggekomen en hervatten de hulp.
De UNRWA werd in 1949 opgericht om te zorgen voor Palestijnen die bij de vestiging van de staat Israël van huis en haard werden verdreven. Velen trokken destijds naar de Gazastrook dat onder Egyptisch bestuur stond of naar de destijds Jordaanse Westelijke Jordaanoever. UNRWA is behalve in de Palestijnse gebieden actief in Libanon, Syrië en Jordanië en telt ongeveer 30.000 werknemers.