Van Ozempic val je af. Maar wat als je er mee stopt?

Wetenschap
zondag, 10 maart 2024 om 7:17
tdy health 8a dahlgren whalen ozempic 230126 2 7us3wk

Ozempic en andere diabetesinjecties zoals Wegovy zijn populair geworden vanwege hun effectiviteit in gewichtsverlies en het beheersen van type 2 diabetes. Deze medicijnen werken door de eetlust te verminderen en de maaglediging te vertragen, waardoor mensen zich langer vol voelen en minder calorieën consumeren. Echter, wat gebeurt er als je stopt met het nemen van deze medicijnen?
Gewichtstoename na het stoppen
Stoppen met Ozempic of vergelijkbare medicijnen kan leiden tot gewichtstoename. Dit komt omdat de effecten van de medicatie, zoals verminderde eetlust en vertraagde maaglediging, ophouden, waardoor de oorspronkelijke eetlust en eetgewoonten terugkeren. Studies en ervaringen suggereren dat mensen die stoppen met het nemen van deze medicijnen vaak het gewicht dat ze verloren hadden terugkrijgen, en soms zelfs meer
Veranderingen in bloedsuikerspiegel
Voor mensen die Ozempic gebruiken voor de behandeling van type 2 diabetes, kan het stoppen met het medicijn leiden tot een stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat de medicatie helpt bij het reguleren van de insulineproductie en de bloedsuikerspiegel.
Aanbevelingen voor gewichtsbehoud
Experts raden aan om op de medicatie te blijven voor langdurige effecten, vergelijkbaar met hoe chronische aandoeningen zoals hoge bloeddruk of diabetes worden behandeld. Voor degenen die moeten of willen stoppen, wordt geadviseerd om een gezonde levensstijl aan te houden, inclusief een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, om gewichtstoename te minimaliseren en de gezondheid te behouden.
Overwegingen bij het stoppen
Plotseling stoppen met Ozempic wordt niet aanbevolen zonder overleg met een zorgverlener. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de dosering geleidelijk te verminderen om ongewenste bijwerkingen of bloedsuikerfluctuaties te voorkomen. Het is belangrijk om samen te werken met een zorgverlener om een plan te ontwikkelen voor het veilig stoppen of overstappen op een ander medicijn indien nodig.
En zowel voor het gebruik van Ozempic als ermee stoppen geldt: Ozempic en soortgelijke middelen worden pas sinds kort gebruikt als medicijn om gewicht te verliezen. Niemand kan dus weten wat de effecten op lange termijn zijn.