Nieuw stadsdeel De Suikerzijde: een huis voor mens en vleermuis

Een impressie van de nieuwe woonwijk De Suikerzijde
Een impressie van de nieuwe woonwijk De Suikerzijde © Gemeente Groningen
Demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge is afgelopen woensdag vanuit Den Haag afgereisd om samen met wethouder Rik Niejenhuis het startsein van de bouwwerkzaamheden voor stadsdeel De Suikerzijde te geven. Dat moment liet een tijd op zich wachten, want de aanloop ging niet zonder slag of stoot. Dit ging er allemaal aan de bouw vooraf.

2008 - Sluiting suikerfabriek Stad

De Suiker Unie sluit onverwachts haar deuren. De sluiting van de suikerfabriek in Groningen is het gevolg van het nieuwe suikermarktbeleid van de Europese Unie, waardoor het bietsuikerquotum verlaagd wordt van achttien naar twaalf miljoen ton.

2011 - Prijsvraag voor tijdelijke invulling terrein

Stadjers mogen meedenken over een tijdelijke nieuwe invulling van het Suikerunieterrein. Er wordt een prijsvraag uitgezet, die 170 inzendingen oplevert. Het winnende idee moet zichzelf kunnen bekostigen en aantrekkelijk zijn voor veel mensen. Ideeën op het gebied van energie, recreatie en jongerenhuisvesting hebben de voorkeur.

2013 - Werk maken van de plannen

Groninger-stad wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) wil voor het eind van het jaar werk maken van de plannen, die via de prijsvraag binnen zijn gekomen voor de tijdelijke invulling van het Suikerunieterrein.
De prijsvraag werd al twee jaar geleden georganiseerd en er is nog niks aangepakt, terwijl de rente voor de aangekochte grond wel doortikt, stelt de raad.

2016 - 2,5 miljoen voor betere bereikbaarheid

De gemeente Groningen kondigt aan 2,5 miljoen euro te willen investeren in de ontsluiting van het Suikerunieterrein, zodat het gebied beter bereikbaar wordt.
Er moet onder andere een fietspad worden aangelegd tussen de Westerhaven en het terrein. Wethouder Van der Schaaf schetst diverse ideeën over wonen, werken en recreatie om het gebied aantrekkelijk te maken.

2017 - Een unieke wijk in Groningen

Het stadsbestuur kondigt in november plannen aan voor de bouw van een nieuwe woonwijk ‘De Kreken’ op het terrein van de Suikerunie. Vanaf 2020 moet de bouw van 550 woningen beginnen. Dat kan oplopen tot ten minste 4000 woningen.
Wethouder Roeland van der Schaaf heeft het over een unieke wijk die Groningen nog niet kent. De wijk krijgt geen gasaansluiting: alle energie wordt duurzaam opgewekt. De ontsluiting van de wijk moet nog worden geregeld. Er moeten verbindingen voor zowel auto's als fietsers worden aangelegd richting verschillende delen van de stad.
De tunnel voor fietsers en voetgangers richting de nieuwe stadswijk De Suikerzijde
De tunnel voor fietsers en voetgangers richting de nieuwe stadswijk De Suikerzijde © Gemeente Groningen

2019 - Tijdelijk onderdak

Aan de Loskade op het Suikerunieterrein verrijzen 46 tijdelijke woningen, waar huurders maximaal een halfjaar mogen wonen, omdat het terrein officieel geen woonbestemming heeft.
Bouwconcern Van Wijnen grijpt de kans om te experimenteren met de duurzaamheid van deze tijdelijke woningen: 'We kunnen de woningen op tien verschillende manieren verwarmen', vertelt een projectleider van Van Wijnen. 'Daarnaast gaan we de komende tijd mogelijk nog verschillende apparaten testen.'

2021 - Een roerig jaar

De bestemmingsplannen voor het nieuwe stadsdeel De Suikerzijde worden aangekondigd, en al gauw komen tegengestelde belangen aan de orde.
In het kort: milieuorganisaties zetten zich in voor behoud van een goede leefomgeving voor vogels en vleermuizen. De gemeente en woonorganisaties zetten gaan juist voor de ontwikkeling van nieuwe huizen en willen een oplossing bijdragen voor de woningnood.
  • Verschillende natuurorganisaties uiten hun onvrede over de bouwplannen. Duizend woningen moeten namelijk gebouwd worden op de voormalige vloeivelden. Die velden, waar het afvalwater van de suikerfabriek terechtkwam, hebben zich na de sluiting van de fabriek ontpopt tot een waar natuurgebied. Er leven tientallen vogelsoorten, waaronder de beschermde geoorde fuut en de vleermuis. De gemeente is verplicht om de dieren ergens anders onder te brengen. Dat wil de wethouder doen in een stuk land dat te boek staat als weidevogelgebied.

    Volgens natuurorganisaties kunnen de geoorde fuut en de vleermuis niet in dat weidevogelgebied worden ondergebracht. dat zou ten koste gaan van de daar al aanwezige dieren. Compensatie van het ene leefgebied door een ander gebied aan te wijzen wordt volgens de natuurorganisaties een ‘domino-effect’.

  • De rechter probeert in september de gemeente en natuurfederatie op één lijn te krijgen.
  • In oktober ziet de Raad van State geen reden om het bouwrijp maken van woningbouwgebied Suikerzijde-Noord in Groningen voorlopig stil te leggen en geeft groen licht.
  • In november wordt de bouw door de voorzieningenrechter stilgelegd, tot onvrede van de gemeente Groningen: 'Iedere maand uitstel is er één te veel.'

2022 - Irritatie én vooruitgang

  • In juli wordt de bouw van De Suikerzijde opnieuw stilgelegd door de voorzieningenrechter vanwege mogelijke gevolgen voor de natuur, tot vreugde van de verzamelde natuurorganisaties, en tot irritatie van de woningorganisaties. De uitspraak van de rechter veroorzaakt namelijk voor behoorlijke vertraging.
  • Het ministerie van Infrastructuur legt ruim 89 miljoen euro op tafel voor de bouw voor een nieuw trein- en busstation bij de nieuwbouwwijk Suikerzijde in de stad Groningen.

2023 - Een akkoord?

In de zomer komen de verschillende partijen tot een akkoord: 'Het was een enorm ingewikkelde puzzel en die hebben we samen opgelost', zegt de gemeente Groningen. In totaal komt er veertien hectare natuurcompensatie. De helft daarvan was al meegenomen in het plan voor De Suikerzijde, maar over de andere helft waren de natuurorganisaties en de gemeente het niet eens. Nu dus wel.

2024 - Het gaat beginnen

Demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge geeft op 6 maart het startsein voor de bouwwerkzaamheden van dit 'nieuwe dorp' in Groningen samen met wethouder Rik Niejenhuis.