Belangstelling voor gloednieuwe nachtbus valt tegen: 'Per rit minder dan twee reizigers'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ZOETERMEER - Vol trots maakte de gemeente Zoetermeer begin dit jaar bekend dat de eerste nachtbus van Zoetermeer naar Leiden Centraal weer ging rijden. Voor de eerste rit in de nacht van 9 op 10 februari stapte zelfs de wethouder in. Nu blijkt uit een evaluatie dat maar een handjevol jongeren de bus 's nachts pakt. 'Per rit zitten er gemiddeld iets minder dan twee reizigers in de bus', zo schrijft wethouder Ingeborg ter Laak in een brief aan de gemeenteraad.
De nachtbus tussen Leiden Centraal en Zoetermeer werd in de coronacrisis geschrapt, maar de Zoetermeerse raad liet vorig jaar weten het nachtvervoer terug te willen. 'Zoetermeer moet ook voor jonge mensen een aantrekkelijke stad zijn om in te wonen. Het helpt dan als er een nachtbusverbinding is zodat je in het weekend kunt uitgaan in Den Haag of Leiden', zei D66-raadslid Esmael Zamani eerder.
De nachtbus rijdt sinds februari ieder uur op vrijdag- en zaterdagnacht, in totaal achttien ritten per weekend. Er is een particulier vervoersbedrijf ingehuurd en een beveiligingsbedrijf, zodat er wordt toegezien op de veiligheid van de reizigers en de chauffeur. Een kaartje voor de bus kost 6,50 euro.
De eerste rit van de nachtbus met wethouder Ter Laak
De eerste rit van de nachtbus met wethouder Ter Laak © Gemeente Zoetermeer
'In het eerste weekend waren er achttien betalende reizigers en in het tweede weekend hebben in totaal 34 reizigers gebruik gemaakt van de nachtbus. Per rit zitten er gemiddeld, op basis van het tweede weekend, iets minder dan twee reizigers in de nachtbus', schrijft de wethouder.
Wethouder Ter Laak (CDA, Verkeer en mobiliteit) wil niet spreken van tegenvallende aantallen. 'We moeten het initiatief wel de tijd gunnen. Na enige tijd gaan we met de gemeenteraad het gebruik van de bus evalueren. We blijven mensen goed informeren over het bestaan van de nachtbus.'

Wens van de raad

Ze benadrukt dat het de uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad is om een nachtbus te laten rijden in Zoetermeer. 'We hebben een campagne gelanceerd op sociale media, posters op straat en in de bus om de dienst bekendheid te geven.'
Ook in Den Haag gaan de nachtbussen binnenkort weer rijden. De HTM start 26 april met het nachtnet. Wel met een frequentie van één keer per twee uur in plaats van één keer per uur, zoals voor de coronacrisis.