De 'Robin Hood-boom' in volle glorie
NOS NieuwsAangepast

Tweede leven mogelijk voor Britse 'Robin Hood-boom'

Het was in september een schok voor de Britten: onverlaten hadden met een kettingzaag de Sycamore Gap Tree neergehaald, de esdoorn die aan het eind van de negentiende eeuw op een laag punt bij de Romeinse Muur van Hadrianus was geplant. Het iconische plaatje vlak bij de Engels-Schotse grens werd elk jaar door duizenden wandelaars vastgelegd. In 2016 werd hij nog tot boom van het jaar uitgeroepen door een Britse bosbeschermingsorganisatie.

De boom was ook bekend van een sleutelscène in Kevin Costners film Robin Hood: Prince of Thieves uit 1991. Sindsdien ging de esdoorn ook als 'Robin Hood-boom' door het leven en behoorde hij tot de meest gefotografeerde bomen van het Verenigd Koninkrijk. Tot vorig jaar september dus, daarna werd hij in stukken gezaagd afgevoerd.

Zo lag de boom erbij op 28 september

Maar er is hoop. Het kan bijna niet anders of hij zal op dezelfde plek terugkeren. De Britse erfgoedorganisatie National Trust heeft zaadjes en takjes opgewerkt tot zaailingen, takjes met bladgroen die tot nieuwe bomen kunnen uitgroeien. Het zijn er zo'n 45. Het gaat wel zo'n twintig jaar duren voordat zo'n zaailing tot een volwassen boom is uitgegroeid.

Het onderzoek naar de verdachten van het omzagen loopt nog. De twee mannen, dertigers, zijn op borgtocht vrij. Twee andere verdachten, onder wie een jongen van 16, gaan vrijuit.

De Britse erfgoedorganisatie is blij met de succesvolle kloon:

Illegaal gekapte Robin Hood-boom gekloond

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl