NOS Nieuws

Drugsbaas 'El Zar' gearresteerd in Colombia

De Colombiaanse en Spaanse politie hebben de vooraanstaande drugscrimineel Julio Andrés Murillo Figueroa opgepakt. 'El Zar' (de tsaar), zoals hij genoemd wordt, is volgens de politie organisator en sleutelfiguur geweest bij de smokkel van drugs van Colombia naar Europa.

Agenten hielden hem aan in zijn villa in de buurt van de Colombiaanse plaats Medellín. De arrestatie volgde op een gezamenlijk onderzoek dat twee jaar heeft geduurd.

Volgens de politie is El Zar, die ook wel wordt aangeduid als H1, een topman van het kartel van Medellín en werkte hij in de jaren 80 en 90 samen met een "historische leider" van het kartel. Een andere politiebron bevestigt dat daarmee op de beruchte drugsbaron Pablo Escobar gedoeld wordt.

De criminele organisatie waaraan Murillo Figueroa leiding gaf, heeft er volgens de politie voor gezorgd dat enorme hoeveelheden drugs naar Europa zijn verscheept. Die kwamen onder meer terecht bij Jonas Sture Falk (de 'Zweedse Pablo Escobar'), maffiaorganisatie 'ndrangheta in Italië en in de Nederlandse drugswereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl