Postema blijft scoren en leidt FC Groningen naar winst tegen MVV

Romano Postema na de openingstreffer
© Jan Westman
FC Groningen heeft vrijdagavond uitstekende zaken gedaan in de strijd om promotie naar de Eredivisie. In de Euroborg werd MVV Maastricht met 3-0 verslagen. Romano Postema was de grote man van de avond. De spits maakte twee doelpunten en bracht zijn seizoenstotaal daarmee op elf. Jorg Schreuders was eveneens verantwoordelijk voor een treffer.
Tegen de nummer twaalf van de KKD was er in de basis weer een plekje ingeruimd voor Laros Duarte. De middenvelder was eerder in de week tegen FC Den Bosch niet fit genoeg om te starten. Dit ging ten koste van Joey Pelupessy.

Postema opent de score

De Groningers zijn al maanden lang aan een goede serie bezig, verloren dit kalenderjaar in de competitie slechts één wedstrijd en gingen tegen MVV furieus van start. De openingstreffer van Romano Postema viel in de tiende minuut, maar een deel van de felicitaties ging uit naar doelman Hidde Jurjus. Met zijn lange trap stuurde hij de spits weg en omdat een MVV’er die bal niet goed inschatte kon de goed anticiperende Postema zo doorlopen. Geen verdediger haalde hem meer bij en oog in oog met doelman Romain Matthys was de spits koelbloedig: 1-0.
Tekst gaat verder na de foto
Romano Postema legt aan voor een schot
De Trots van het Noorden zette daarmee direct een goede stap om de periodetitel te grijpen. Bij aanvang van de speelronde ging het al aan de leiding in de derde periode en bij winst op de Limburgers kon FC Groningen die titel nog nauwelijks ontlopen.

Oppermachtig Groningen verdubbelt de score

De Groningers bleven daarna tegenstanders opjagen en kansen creëren. Dit leidde niet veel later tot een verdubbeling van de score. Een vloeiend lopende aanval eindigde bij Jorg Schreuders. Linksback Isak Määttä legde de bal namelijk perfect voor hem klaar en de middenvelder schoof de bal netjes binnen: 2-0.
Jorg Schreuders viert zijn doelpunt
Daarna was het bijna eenrichtingsverkeer naar het doel van keeper Matthys. De ene aanval was nog mooier dan de andere en bijna iedere Groninger had daarin wel zijn aandeel. Duarte en Johan Hove vonden elkaar in de combinatie en Luciano Valente stichtte gevaar met passes.
De mooiste pass van de eerste helft kwam op naam van Thom van Bergen. Met de buitenkant van zijn rechterschoen zocht de aanvaller Hove, maar voordat de Noor kon binnenglijden, pakte keeper Matthys de bal op. Het enige dat de Trots van het Noorden zichzelf kon verwijten, was dat het bij rust niet verder was uitgelopen op De Sterrendragers.

Wedstrijd voortijdig beslist

Zonder Määttä en met Thijmen Blokzijl betraden de groen-witten na rust het veld van de Euroborg. Valente speelde op die grasmat voor rust al goed en beloonde zichzelf vroeg in de tweede helft met een assist. Na een rush aan zijn vaste linkerkant bediende hij Postema. Die genoot volledige vrijheid, nam aan met rechts en werkte met links af. Zijn elfde van het seizoen en de beslissing in de wedstrijd: 3-0.
Luciano Valente etaleert zijn balgevoel
Daarna besloot Dick Lukkien spelers rust te geven en gunde hij anderen juist speeltijd. Joey Pelupessy en Rui Mendes, die eerder deze week zijn eerste twee goals voor de FC maakte, kwamen in het veld voor Laros Duarte en Luciano Valente.
Naarmate de tweede helft vorderde was het niet meer nodig om nog volop druk te zetten op de Limburgers. De wedstrijd die zo energiek begon, kabbelde daarmee naar het laatste fluitsignaal toe. Postema miste nog een kans op zijn eerste hattrick dit seizoen.
Het enige smetje van de avond was dat de periodetitel officieel niet kon worden gepakt, omdat concurrent FC Dordrecht zijn wedstrijd won. Op tweede paasdag kan de Trots van het Noorden in en tegen Emmen de periodetitel alsnog pakken.
Maandag tegen Jong PSV
De FC staat nu met 51 punten uit 28 wedstrijden op de zesde plaats van de ranglijst met nog een wedstrijd minder gespeeld dan de concurrentie. Maandagavond gaat de strijd om promotie verder tegen Jong PSV in Eindhoven.