Gigabyte gaat drie jaar garantie tegen inbranden bieden voor QD-oledmonitors

Gigabyte gaat drie jaar garantie bieden tegen het inbranden van QD-oledmonitors. Eerder gaven ASUS en MSI al zulke garantie. Gigabyte geeft de garantie voor zijn volledige lijn van QD-oledgamingmonitors.

Gigabyte zegt in een persbericht dat het die drie jaar aanbiedt voor alle monitors. Het bedrijf noemt specifiek de CO49DQ, FO32U2P, FO32U2, FO27Q3, MO34WQC en MO34WQC2. Gigabyte biedt daarbij niet alleen garantie voor alle normale defecten, maar ook tegen 'potentiële panel image retention issues'. In de praktijk betekent dat een garantie dat het beeld niet inbrandt wanneer gebruikers lange tijd hetzelfde beeld op hun QD-oledpaneel hebben staan.

Gigabyte volgt met de stap ASUS en MSI. Die begonnen vorige maand met het aanbieden van garantie tegen inbranden. Bij ASUS gaat het om twee jaar garantie, bij MSI om drie jaar. Andere bedrijven, waaronder HP en Alienware, bieden dergelijke garantie al langer.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

08-03-2024 • 19:55

113 Linkedin Whatsapp

Reacties (113)

113
113
25
1
0
78
Wijzig sortering
Burn-in lijkt mij hoofdzakelijk een probleem bij veel desktop gebruik: de start balk die altijd zichtbaar is (tenzij anders ingesteld), menu's die veelal hetzelfde design hebben, etc.

De monitors die genoemd worden in het persbericht worden echter specifiek 'gaming monitors' genoemd. Is het risico op burn-in niet aanzienlijk kleiner als je veel games speelt (met veel bewegende beelden), en daarnaast een aantal verschillende games zodat dingen als minimap omrandingen niet permanent in beeld blijven?

In dit laatste geval lijkt het risico op burn-in dan best minder, waardoor het geven van garantie dus 'makkelijker' lijkt.
Maar als jij tig uur per week met de ne game doorbrengt, waar b.v. rechtsonder je gezondheid staat? Inbranden lijkt me dan moeilijk te vErmijden, terwijl langzaam dimmen van statische delen van het scherm op den duur lastig leesbaar wordt.
Ik snap je punt. Ik zit eens na te denken of er games zijn waar je echt zo lang echter elkaar niets anders ziet dan bepaalde elementen.

Status windows, laadschermen, menu's, score schermen, conversatie beelden, game-over schermen, er komt echt een boel voorbij in nagenoeg elke game.

Daarnaast zal Windows / Linux / Mac OS? ook nog regelmatig voorbij komen. Als deze monitors net als mijn OLED TV zijn, dan zal er de nodige anti-burn-in tech in zitten. Scherm dimmen bij geen input na x minuten, verschillende kleuren over het beeld laten zien zodra de tv/monitor uit wordt gezet, pixel shifting, en vast nog meer.

Dus ook dán zou ik denken dat games minder belastend kunnen zijn voor OLED schermen en varianten daarop t.o.v. bijna elk ander programma dat je op een PC kan draaien.
Op mijn OLED TV waren vooral health bars goed te zien (Monster Hunter, Diablo) en de action bar van Final Fantasy XIV.

De refresh van iets anders laten zien heeft volgens mij niet veel invloed, als je veel uur Monster Hunter aan het spelen bent worden de rode pixels in de healthbar 100% belast en de groene en blauwe niet. Het verschil in degradatie is wat je ziet als burn-in. Tenminste, dat idee had ik mijn met "oude" OLED TV.
sim en strategy/build games hebben vaak statische bedieningsmenu,s die veel in beeld staan.
Helaas zijn games hierin nog niet zo ver. Goed voorbeeld zoals het zou moeten is de Ghost Recon series waarbij zo'n beetje elk HUD element als dynamisch ingesteld kan worden. Heb wel eens OLED overwogen maar speel nogal veel games met status elementen die standaard static op je beeld staan en niet aan te passen zijn, hooguit de kleur. Dan is het gewoon wachten op wanneer het inbrand.
Het probleem is meer de verregaande anti-inbrand bescherming-trucs. Auto-fade met name: Als de monitor software weinig beweging ziet (omdat je tekst zit te typen of lezen bijvoorbeeld), wordt het beeld heel langzaam steeds verder gedimd. Eerst denk je dat je wat aan je ogen mankeert, tot je weer iets beweegt en het scherm weer naar 100% lichtsterkte springt. Heel irritant. Daarom teruggestuurd en een andere monitor gekocht.
Ik heb de C2 en deze doet het alleen als er geen input wordt waargenomen. Dus video op pauze of als je de muis of het toetsenbord een tijdje niet gebruikt. Bij tekstverwerking of excel heb ik er geen last van. Misschien is QD OLED agressiever daarin.
Misschien een domme vraag maar waarom zou je voor office werk een oled monitor kopen..? Of is het voor het incidenteel office werk?
Ik denk dat je het verkeerd om ziet de vraag moet zijn: Waarom zou je geen Oled monitor kopen?
Ik vind het overal mooier filmpjes, office werk, achtergrond als ik in de zon moet werken, iemand wat moet laten zien, gaming.

Dus als je usecase iets is waarvoor geen giga hoge regreshrate of superlaag energie verbruik nodig is, is Oled vrijwel altijd beter.

[Reactie gewijzigd door Darksequence op 9 maart 2024 11:10]

Ik doe er van alles mee. Ik kijk ook video, doe grafische werk. Juist omdat ik veel achter die monitor zit en je zo'n ding wel 10 jaar gebruikt, heb ik er wel wat voor over om een goed contrast, goede kleurweergave etc te hebben. Oled wordt overal geprezen, maar auto-dimming wordt meestal niet genoemd in die recensies.

Nu een ROG XG32UQ en ik kan nauwelijks verschil zien qua 'absoluut zwart' contrast. Dan moet je echt in een pikdonkere kamer zitten en dan nog is het nauwelijks te zien. Omgekeerd had die Philips Evnia zo weinig lichtopbrengst dat het zelfs in mijn toch vrij donkere hol van een werkkamer aan de onhandige kant was.
Er is zekker wat te zeggen voor Full Array Local Dimming mini-led of nog beter direct led, behalve de prijs dan.
Heb zelf een Sony TV met mini-led local dimming, en mijn broer denkt nog steeds dat het een OLED is. :D
Heb dan ook bewust niet gekozen voor OLED, en bewust voor een bewezen degelijk techniek, met ook zijn nadelen zoals kijkhoek, wat voor mij setup nvt was.

Enige waar ik echt OLED wil is in mijn mobiel, puur omdat het een stuk zuiniger is.
En, ja, in een puur appels vs appels vergelijk, wint OLED, maar in de praktijk valt het allemaal wel mee, imho is OLED met de bij kommende nadelen, in veel gevallen niet waard om te overwegen.

Een goede sound setup levert imho veel meer voordelen in je beleving op, zeker als je naar de prijs kijkt.
Heb gelijk de eerste QD-OLED gekocht destijds van Alienware. Deze zomer 2 jaar later is er nog geen spoor te bekennen van burn-in. En hij heeft de nodige uren gemaakt. Als er burn-in gaat optreden dan zal het verwacht ik ook echt nog wel een tijd duren voordat het erg genoeg is om te vervangen.

Ik heb er iig al jaren enorm van genoten. Ik heb nog op andere locatie een oudere LG ultragear staan met IPS scherm en ik kan oprecht zeggen dat ik dat gloeiende antraciet-geel ipv gitzwart echt niet meer om aan te gluren vind.
Goede reden om niet te kopen. Van een monitor verwacht je meer 6+ jaar.
Je hoort er steeds minder klachten over dus ik wordt een beetje wantrouwig als ik dit lees. Daarnaast geniet ik van vrijwel ieder oled scherm tov de rest.
Hoezo is dit een reden om niet te kopen? Op dit moment heb je alleen maar de standaard 2 jaar garantie waar je recht op hebt als consument. Dit is dus een jaar extra garantie.

Waarschijnlijk wordt deze garantie ook wereldwijd. Vandaar dat andere merken een 2 jaar garantie gaan geven.
In Nederland heb je langer garantie op een monitor omdat die afhangt van een normale gebruiksduur. Hoe lang precies is helaas niet goed gedefinieerd in de wet maar voor een monitor heb je zeker een case voor meer dan 2 jaar.

Het is natuurlijk niet echt een reden om hem niet te kopen omdat dit voor alle monitoren geldt.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 8 maart 2024 20:29]

Er staat in jouw eigen bron het volgende:
Heeft u het product normaal gebruikt maar is het gewoon versleten? Ook dan heeft u geen recht op gratis reparatie.
OLED-schermen kunnen dus slijten en inbranden, LCD-schermen kunnen minder licht gaan geven, etc.
Inbranden/minder licht geven mogen geen onbruikbare situaties opleveren. Echt ingebrande beelden zijn dat wel.
Een ingebrande oled is bijna altijd nog prima te gebruiken, je ziet sws vaak pas echt de burn in als je naar scherm met volledige solid kleur kijkt.
Dat lijkt me iets te kort door de bocht. De rechter houdt heus wel rekening met het type monitor dat je koopt en zal een OLED scherm niet langs dezelfde lat leggen als een IPS scherm.

Je hebt wellicht een punt als fabrikanten de klant zouden misleiden en laten denken dat de levensduur vergelijkbaar is. Maar o.a. deze garantie is een duidelijk signaal dat dat niet zo is.
Maar ik zie barweinig info op de pagina's van fabrikanten en verkopers over burn-in mogelijkheden. Dus tja hoe moet je dat als niet tech consument weten. En ik vroeg het ong een jaar geleden hoe vaak burn-in bij de huidige tv's voor kwam en kreeg als antwoord dat het verwaarloosbaar was. Is dat de realiteit of een vorm van misleiding?
Persoonlijke ervaring: bij de crt schermen kwam meer burn-in voor dan de nieuwere OLED schermen. Oude LCD panelen versleten heel snel door dat de achtergrondverlichting heel snel zwakker werd.
Als ik ga kijken naar moderne OLED, IPS, enz..., heb ik in moderne schermen veel meer vertrouwen dan ik had bij die oude schermen.
Hoezo is dit een reden om niet te kopen? Op dit moment heb je alleen maar de standaard 2 jaar garantie waar je recht op hebt als consument. Dit is dus een jaar extra garantie.

Waarschijnlijk wordt deze garantie ook wereldwijd. Vandaar dat andere merken een 2 jaar garantie gaan geven.
Omdat het duidelijk maakt dat OLED-schermen geen degelijke producten zijn. Van een scherm verwacht ik een levensduur die minimaal op dubbele is, zo niet meer.
Ja ik verwacht ook een langere levensduur.
Bijvoorbeeld LCD's hebben vziw ook zelden een garantie van meer dan 3 jaar.
Toch hoor je weinig klachten erover en gaan ze veel langer mee dan dat.
Waarom zou dat bij OLED anders (moeten) zijn?
Betekent niet vanzelf dat OLED net als LCD veel langer meegaat dan de garantie, maar ook niet dat dat niet zo is. Betekent alleen dat je 3 jaar garantie hebt, net als LCD.
Bij LCD-schermen hebben geen garantie tegen inbranden, omdat het totaal geen issue is. Fabrikanten zouden daar 10 jaar garantie op kunnen geven, maar er is geen mens die dat interesseert, dus doen ze het niet. Maar als je dan garantie gaat geven op iets wat wel een issue is, en mensen weten dat het een issue is, dan geeft een dergelijke beperkte garantietermijn weinig vertrouwen.
We willen altijd meer, meer en meer, wees blij dat ze dit aanbieden aangezien dit vroeger niet zo was (uit eindelijk om mensen om te halen, maar toch)

LCD schermen kunnen ook last krijgen van dode pixels, luie pixels, defecte backlights enzovoort, maar daar zie ik ook geen 10 jaar garantie op?
Wees blij dat ze een luttel jaartje extra garantie bieden op een inherent defect waardoor je product niet veel langer meegaat? LCD schermen hebben inderdaad ook geen 10 jaar garantie, maar kunnen die 10 jaar veel makkelijker halen (zonder dode pixels, luie pixels, defecte backlights enzovoort) dan OLEDs die geheid na een aantal jaar aan burn-in lijden.
Dat 'geheid' is een onderbuikgevoel dat zonder cijfers niks waard is. Prima dat je niks ziet in OLED en dat is je goed recht. Maar dat OLED per definitie inbrandt is onzin, dat hangt af van je gebruik. Ik ben zelf N=1, maar ik heb na ruim 2 jaar nog helemaal niks gezien qua in branden op mijn QD Oled monitor en na 4 jaar ook nog helemaal niks op mijn OLED TV. Ik heb ook een plasma TV van 15 jaar oud en daar is heel lichtelijk het RTL4 logo zichtbaar en dat is een TV zonder alle moderne anti inbrand bescherming.

Persoonlijk heb ik een hekel aan LCD en alle tekortkomingen die het heeft, dus voor mij is het mij waard dat er een kansje is dat de monitor korter mee zou gaan. Van de andere kant heeft mijn vorige LCD binnen 4 jaar allerlei kuren gehad, dus das ook allemaal niet heilig.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 9 maart 2024 12:07]

https://www.rtings.com/tv...y-results-after-10-months

Er zijn verscheidene onderzoeken uitgevoerd en ze komen allemaal tot de conclusie dat OLED-panelen inbranden. Er zijn zeer weinig uitzonderingen, de regel is dat er na maanden tot jaren al burn-in optreedt. En dit onderzoek is uitgevoerd met TV-content, het probleem is dus beduidend erger voor monitoren gebruikt voor computers waarbij er meer statische content is. Misschien dat jij je televisie minder dan gemiddeld gebruikt, of dat je content meer dynamisch is, of dat er ingebouwde methoden zijn om burn-in te vertragen. Misschien dat je het zelfs niet doorhebt terwijl het wel aanwezig is. Maar om dit probleem te negeren alsof het mijn onderbuikgevoel is, is een foutieve aanname vanuit jouw eigen onderbuik.
Wees wel voorzichtig om conclusies trekken aan de hand van dat onderzoek.

De enige conclusie die je uit dat onderzoek kan trekken is dat bij 23 uur per dag de TV laten draaien, dat ze na een bepaalde tijd inbranden. Je kan ook concluderen dat QD-OLED sneller inbrandt dan WOLED.

Maar het is niet automatisch gezegd dat bij normaal gebruik je dezelfde resultaten gaat krijgen. Je weet in ieder geval dat als je een TV wilt gebruiken om de hele dag CNN weer te geven dat je geen OLED moet nemen, maar dat kan iedereen ook wel bedenken.

Ik zal nooit zeggen dat er geen risico is op inbranden, dat is inherent aan de techniek, maar er is ook geen harde regel of grens die zegt wanneer een scherm wel of niet inbrandt. En dat is geen conclusie die je kan trekken aan de hand van een onderzoek die geen normaal gebruik simuleert.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 9 maart 2024 16:11]

Dat zeg je, maar ik kijk meer content op hoge helderheid op mijn TV. Mijn huidige LCD staat ook tussen 20/30% ingesteld, evenzo mijn OLED monitor (op m'n laptop). Zowel op mijn TV als mijn laptop geen enkele last van inbranden. Maar goed, sommige mensen zullen op veel hogere helderheid kijken.

Overigens was did een onderzoek waarbij de schermen echt lange tijd aan stonden en er leken meer probemen te zijn met de LCD schermen als de OLED schermen:
We've also noticed far more panel issues than we expected, and it seems like LCD panels aren't as resilient as everyone hoped....

As for burn-in, well, unfortunately, it seems like burn-in is still an issue, but newer panels are clearly better than older generations, and it seems like most people shouldn't worry about it with varied content.
Is inbrandingen inherent dat het na een specifieke tijd vaker gebeurd dan (of well, na 3 jaar specifiek)? Volgens mij is dat niet zo namelijk, die zou je dan vanaf de eerste dagen hebben; assuming dat je veel statische plaatjes hebt.

Heb je voor mij een link dat een OLED geen 10 jaar als levensduur kan halen? want er zijn zijn ook verschillende OLED apparaten, die al jaren en jaren werken zonder problemen; per generatie worden ze ook een stuk beter.

[Reactie gewijzigd door ilaurensnl op 9 maart 2024 12:29]

Inbranden bij OLED schermen vind altijd plaats alleen heb je er niet altijd last van.

Inbranden is niets anders dan slijtage van het organische LED materiaal.

Omdat de sub LEDs niet altijd gelijkmatig slijten, krijg je kleur afwijkingen aan je pixels in de loop van jaren.

Als bepaalde pixels een te grote kleurafwijking krijgen dan andere, zoals op de positie van een logo of de Windows startknop, dan kan het je ineens gaan opvallen. Zeker als het logo of de knop niet zichtbaar is bij full screen gebruik.
Volgens die logica is niets een deugdelijk product want fabrieksgarantie is altijd karig geweest.
Dat is niet waar, er zijn genoeg producten waar er 10 jaar fabrieksgarantie zit op bepaalde eigenschappen van het product. Soms zelfs levenslang.
En hoeveel monitoren hebben 10 jaar of levenslang(wat niet echt levenslang is). Degene met 10 jaar zijn meestal motoren van wasmachine maar niet de wasmachine zelf
Ik had van een merk 8 jaar garantie op 5 dingen in de keuken omdat ze allemaal van hetzelfde merk waren. Daar hebben ze overigens geen geld op gemaakt kan ik je vertellen, en dan heb ik lang niet alles aangestipt.
Wel interessant. 3 jaar vind ik een acceptabele tijd. Ik vraag me af of er al monitoren zijn die geschikt zijn voor video- en fotobewerking. Het is jammer dat gaming de eerste prioriteit heeft.
3 jaar voordat een scherm doodgaat? Ik heb hier monitoren van 15+ jaar in gebruik die het nog goed doen. Ik verwacht dat een monitor veel langer mee gaat dan 2 of 3 jaar. Alles onder de 10 jaar vind ik onacceptabel.
en ik durf te wedden dat die allemaal ook een fabrieks garantie hebben van 2 jaar en niet 10 jaar:P er is een verschil tussen fabrieksgarantie verkopers garantie en wettelijke garantie(conform product).
Die 3 jaar garantie is alleen maar om een boost te geven aan de verkopen lijkt mij... ik zit zelf nog met IIyama 1440p TN scherm van 7 jaar oud (weet het niet eens meer precies) en ja die 2 jaar garantie is standaard, maar je kan/mag verwachten dat een TN (of IPS) gewoon veel langer dan dat mee gaat zonder problemen. Er zijn ook geen technische redenen waarom dat niet zou kunnen, terwijl er wel technische redenen bij OLED zijn waardoor dat wel een probleem is en je die lange levensduur niet kan verwachten.

Daarom zegt die 3 jaar bij OLED veel meer dan die 2 jaar bij TN/IPS monitoren.
De huidige oleds vertonen bijna geen Burn-ins net zoals ik een plasma had met 2 jaar garantie die ik na 10+ jaar heb vervangen. Was dat een probleem ivm een lcd scherm? Nee en ik zie niet in waarom garantie van 1 jaar burn-in van Oled ineens veel meer zegt.
Het zegt "wij verwachten dat ze maximaal 3 jaar mee gaan zonder in te branden" en "bieden" daarom 1 jaar extra garantie boven de wettelijke.
Omgekeerde psychologie...

De coulance regeling valt daardoor ook makkelijker af te wimpelen, omdat je al 1 jaar extra geeft.
Het zegt "wij verwachten dat ze maximaal 3 jaar mee gaan zonder in te branden"
Nee, het zegt dat ze verwachten dat in nagenoeg alle gevallen de schermen meer dan 3 jaar meegaan. Ze zullen niet van plan zijn alle schermen te vervangen.
Maximaal? Fabrieksgarantie zie ik altijd als minimaal. En dat is mijn ervaring ook en gelukkig gaan de meeste dingen wel langer mee en ook deze monitoren zullen niet allemaal na 3 jaar vol burn ins zitten hoor.
Het zegt "wij verwachten dat ze maximaal 3 jaar mee gaan zonder in te branden" en "bieden" daarom 1 jaar extra garantie boven de wettelijke.
Omgekeerde psychologie...

De coulance regeling valt daardoor ook makkelijker af te wimpelen, omdat je al 1 jaar extra geeft.
Dat zou 'wij verwachten dat ze *minimaal* 3 jaar mee gaan zonder in te branden" en "bieden" daarom 1 jaar extra garantie boven de wettelijke.' zijn, aangezien ze niet verwachten dat het voor die tijd kapot gaat (als ik jouw gedachtegang volg).

Het is een PR stunt, zijn duur maar prachtige apparaten; inbrandingen op PC is wel een ding dus ze willen zekerheid bieden, die zekerheid kunnen ze niet definitief bieden dus die extra jaar boven de wettelijk garantie is wel een mooie toevoeging.

Ik wil best wel een poging wagen, alleen nog best duur dus hoop dat ze in prijzen gaan zakken; tot dan wacht ik rustig af.
Dat zal best zo zijn, maar dat ene jaartje gaat het verschil niet maken voor een product waarvan je redelijkerwijs zou mogen verwachten dat het veel langer meegaat. 10 jaar is niet absurd voor een beeldscherm. Reken maar dat je na jaar 3 alsnog flinke burn-in gaat krijgen met OLED. Om daar dan 7 jaar aan vast te zitten... nee dankje. Ik wacht wel op micro-LED.
Heb je ook een bron die zegt dat na 3 jaar ineens massal last krijgen van burn-in? Of dit gewoon je onderbuik gevoel die de overhand neemt?

Want anders gaan alle producten vrijwel direct na verlopen van fabrieksgarantie kapot wat niet het geval is.
Zolang het op de laatste dag van de garantie is, prima. Maar ik vraag me alleen af: Hoe weten die monitoren dat ze na 3 jaar en 1 dag moeten gaan inbranden? Want misschien staan ze wel eerst 1,5j in het magazijn.

/s

Doe gewoon realistich, je kunt altijd pech hebben en als je veel statische beelden op je monitor hebt, is het sowieso een risico dat je neemt om een OLED monitor te kopen.
En dat is dus precies de reden dat ik nooit een OLED-monitor ga kopen. Wie weet heb ik geluk en duurt het 'wel' 5 jaar voordat het optreedt. Of heb ik pech en komt het al na 1 jaar. Zeker in mijn geval is dat een risico, aangezien ik veel werk met programmas die telkens dezelfde content op dezelfde positie heeft (menus, balken, etc). Om dan na een jaar of twee dat ding al weer terug te sturen voor reparatie/vervanging, en later na de garantieperiode vast komen te zitten aan een defect apparaat dat best wel wat duiten gekost heeft.. no thanks! Ik blijf wel bij deze LCD die het nog zeker wel 10 jaar vol kan houden zonder problemen. Dàt is de realistische keuze. ;) (Kan ik intussen ook zien hoe microLED zich doorontwikkelt, in essentie de opvolger van OLED zonder de problemen.)
Puur voor kantoor/Windows werk zou ik sowieso geen OLED nemen, daarvoor voldoen bijna alle monitoren die ook nog goedkoper zijn. Voor media bewerking of gaming is OLED voor mij een no-brainer.
Als iets 2 jaar garantie heeft dan denk ik: ja dat is wat je wettelijk moet doen. Als er dan 1 fabrikant 3 jaar geeft is mijn eerste gedachte: waarom de rest niet en daarna denk ik: waarom 3 jaar en niet 4 jaar. M.a.w. het signaal wat hiervan uitgaat is: dit product gaat na een jaar of wat stuk. NIet 2 of 3, maar 4 of 5 zou best kunnen.
Die 2 jaar garantie is niet zo boeiend in dit geval, omdat de producten meestal veel langer mee gaan. 3 jaar garantie op OLEDs doen ze niet omdat deze doorgaans langer mee gaan, maar juist korter, wegens het inherente probleem van burn-in. Het is een marketingtechniek om OLED-beeldschermen makkelijker aan de man te krijgen, niet een garantie uit de goedheid van hun hart.

Mijn LCD gaat zeker nog wel 10 jaar mee. Een OLED voor dezelfde prijs zou ik na tig jaar moeten vervangen. Dan lever ik wel in op een beetje extra contrast, dat weegt niet op tegen dat enorme nadeel van burn-in wat het hele scherm voor mij onbruikbaar maakt.
Nee je LCD monitor kan misschien 10 jaar halen. Maar zeker weet je het nooit. Ik heb ook LCD monitoren die met 2 jaar spontaan mee uit scheed. Maar ook plasma schermen van 10 jaar met en zonder burn in. Aan het eind weet je nooit 100% hoelang je product mee gaat.
Tja, bij een monitor specifiek voor gaming zal het voor de meeste mensen qua gebruik toch echt ergens tussen die twee uitersten liggen. 2 jaar is erg kort, maar 15 jaar is dan weer extreem lang. Als ik nu nog de monitor had die ik 15 jaar geleden had zat ik nog met een TN-scherm met sub-1080p resolutie en afgrijselijke kijkhoeken... Op een gegeven moment gaat het ook om de hogere resolutie/refresh rate/betere techniek, en OLED is per uitstek zo'n techniek als het gaat om kleuren (met z'n eigen nadelen, dat dan weer wel).
Niet 15 jaar maar ik heb een Asus ML239H van 13 jaar oud en is gewoon 1080P, IPS en 23 inch. Prima te doen ook voor casual gaming. Kostte niet eens 200euro.
Een OLED scherm met lichte inbranding doet het toch ook nog goed? Het is niet alsof ze het dan niet meer doen. Daarbij zullen jouw monitoren van 15+ jaar oud ook niet meer in dezelfde staat verkeren als 15 jaar geleden.
Ze doen het dan inderdaad nog, maar goed wil ik het niet noemen, die ingebrande beelden zijn behoorlijk irritant. Al helemaal als grafisch ontwerper maakt dit het product onbruikbaar voor me. 15 jaar is uiteraard wel aan de hoge kant. Maar 5 tot 10 jaar is wel een realistische periode waarin je zou verwachten dat een monitor het nog goed doet, met de nadruk op goed en dus zonder duidelijke gebreken.
3 jaar garantie betekent ook niet dat ze na 3 jaar en 1 dag ineens inbranden he
Ik heb nog een oude monitor, ooit gekregen, 1680*1050. Een verschrikking om ook maar iets op te doen, maar wel geschikt om aan de server te hangen zodat ik mee kan kijken met het boot proces of in de UEFI bezig te zijn
Monitoren zijn juist hardware waarvan je verwacht dat ze veel langer zouden moeten meegaan. Mijn inziens is dit wederom een bevestiging dat OLED, althans in diens huidige uitvoeringen, niet geschikt is voor gebruik op langere termijn.

Ben erg benieuwd wat micro-LED gaat brengen. Deze zouden door hun inorganisch basismateriaal beter bestend moeten zijn tegen burn-in maar wel dezelfde voordelen als OLED moeten bieden. Waarschijnlijk stap ik pas af van LCD zodra micro-LED (betaalbaar) op de markt komt.
Oled is prima voor gebruik op langer termijn. De backlights in Lcd gaan ook niet oneindig mee en zodra die stuk gaan ziet het er toch een stuk erger uit als beetje burn in.
AliExpress. Paar tientjes voor nieuwe backlight en hij gaat weer. Stelt echt weinig voor als je weet hoe een schroevendraaier werkt en hoe je lintkabeltjes/mini-stekkertjes los en vast maakt
Ik heb zelf ook wel wat schermen gerepareerd in mijn tijd maar laten we eerlijk zijn hoeveel gemiddelde mensen doen dat nu.
En sidenote, zou nooit zoiets kopen van AliExpress ivm met brand gevaar.
Het is allemaal made in China, alleen van AliExpress zijn ze minimaal de helft goedkoper.
En kwaliteit onbekend.
Correct. En als de kwaliteit dan toch onbekend is, ga ik er niet de Nederlandse hoofdprijs voor betalen.
In Nederland moet het gewoon aan EU eisen voldoen. Zodra je het vanuit China laat komen ben je daar niet van verzekerd. Heb al meerdere keren opgezwollen batterijen gezien bij Chinese rommel, nee dankje.

Is een reden dat consumentenbond elektronica uit webshops buiten EU afraadt. Klinkt allemaal leuk, voor een goedkoop prijsje maar zodra je huis in de fik vliegt ga je toch spijt hebben.
Ook dat gaat inbranden. Maar hopelijk langzamer.
Micro-LED kan niet inbranden. Het is niet organisch.
Dat heeft er weinig mee te maken. LEDs worden ook dimmer door gebruik. En als de ene led meer gebruikt is als de andere…
Je hebt het over inbranden op Micro-LED en begint nu over het dimmer worden van het scherm?
Dat zijn twee aparte dingen hé ;)
Neem aan dat je trouwens bedoeld op LED dat de backlight minder kan worden aangezien traditionele led geen per pixel verlichten doet. Micro-LED doet dit wel per pixel en ja, deze kan overtijd dimmer worden. Maar ik zie nog niet helemaal wat dit te maken zou hebben met Burn-in..
Dat pixels die langer en harder hebben moeten branden dimmer worden dan de rest. Dit is exact hoe oled inbrand en dus ook microled.
Alleen gaat dit bij LED niet op omdat het niet zijn eigen subpixel verlicht.
Wellicht leuk leesvoer om eens in te duiken in de What is sectie
https://www.rtings.com/monitor/learn/ips-vs-va-vs-tn

Edit:
Ook als je wat verder naar onderen scrolled een leuk weetje bij de OLED sectie.

[Reactie gewijzigd door JacOwns7 op 11 maart 2024 09:13]

Ik weet zeer goed hoe een scherm werkt.
Ik ga het nog 1x proberen en dan geef ik het op.

Een LED scherm wordt uniform dimmer door de jaren heen omdat alle leds die voor de backlight zorgen even hard branden.

Een OLED scherm wordt niet uniform dimmer. Plaatsen die meer licht hebben moeten leveren door de jaren heen worden dimmer dan plaatsen die minder licht hebben moeten leveren. Dit noemt men inbranden.

Een microLED scherm wordt niet uniform dimmer. Plaatsen die meer licht hebben moeten leveren door de jaren heen worden dimmer dan plaatsen die minder licht hebben moeten leveren. Dit noemt men inbranden.

De vraag is enkel hoe lang dit allemaal zou duren. Maar dat weet voorlopig niemand. Ook jij niet.
Zeg maar gerust dat Micro-LED dit probleem niet heeft omdat het materiaal inorganisch is. Daarvoor is Burn-in op dit soort schermen onmogelijk. Ook ik kijk met smart uit naar deze techniek :)
Dit is dus pertinent onwaar. LEDs worden dimmer naarmate je ze langer gebruikt. Elk scherm met local dimming in eender welke vorm zal inbranden vertonen als je het maar lang genoeg gebruikt. De vraag is hoe lang.

Behalve die ene Chinese fabrikant die local dimming doet met een hoog contrast grijstinten laag tussen de backlight en je kleurenpaneel. Die backlight gaat gewoon uniform dimmer worden. Ik denk alleen niet dat ze er ooit mee op de markt zijn gekomen.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 11 maart 2024 08:59]

Hier ga je dus weer de fout in. Anorganische materiaal kan niet "inbranden"
Je haalt verschillende termen door elkaar heen.

Ja, Backlights kunnen dimmer worden. Maar dan praat je over jaaaaren. Ook die techniek ontwikkeld door.
Een backlight bestaat uit LEDs een microled scherm bestaat uit LEDs. Beiden worden dimmer. Maar een microled doet dat niet uniform, plekken op het scherm die een hogere helderheid hebben moeten weergeven gaan sneller dimmer worden dan plekken die minder helderheid hebben moeten weergeven. Dat is exact hetzelfde als bij oled. En dat noemt men inbranden.
Laat maar, ik doe geen moeite meer.
Wear is wat anders dan burn-in. daar laat ik het bij.
Ook daar kan ik je jammer genoeg geen gelijk geven. We spreken al van inbranden bij CRT en plasma schermen. En die zijn ook niet organisch.
Dat het beiden LEDs betreft, betekent niet dat ze beiden dezelfde levensduur en limitaties hebben. Dat is nu juist het hele idee achter microLED: anorganische LEDs in plaats van organische. Ander materiaal dat licht geeft. Ik herhaal: Het gaat om andere producten. Anorganische LEDs zoals gebruikt in microLED panelen zijn superieur in vrijwel alle opzichten - enige uitzondering is de huidige prijs omdat het nog niet in massaproductie is voor de consumentenmarkt.
Dit argument lijkt gebaseerd op een foutieve aanname over wat burn-in nou eigenlijk betekent. Het natuurlijke verouderen van LEDs is een ander fenomeen dan burn-in. Bij eerstgenoemde verwacht je een puur willekeurige afname van de uniformiteit van de (sub)pixels, terwijl bij laatstgenoemde patronen van statische content achterblijven.

Daarnaast is het van belang dat de totale levensduur tussen verschillende soorten panelen wel degelijk zodanig verschilt dat je het één duidelijk superieur over het andere kan noemen. Tot nu toe wijst alles er op dat microLED panelen veel langer mee gaan dan OLED panelen (dus kwestie veroudering), en daar bovenop geen tekenen van inbranden vertonen.
Welke techniek het is maakt toch niet uit voor de benaming. Volgens wiki is het 1 pot nat.
Heb je die pagina uberhaupt gelezen? Het geeft juist aan dat verschillende panelen meer of minder gevoelig zijn.. dat er wel degelijk verschil in zit qua levensduur tot het probleem optreedt. Ook geeft het zeer duidelijk aan dat de ontstaansmechanismen verschillen afhankelijk van de gebruikte technologie...
Plasma displays produced until around 2007 were highly susceptible to burn-in, while LCD-type displays are rarely affected.
The wide variation in luminance degradation with RGB-based organic light-emitting diode (OLED)[2] will cause noticeable color drift over time
In the case of LCDs, the physics of burn-in are different than plasma and OLED
In most typical usage profiles, this image persistence in LCD is only transient.
Zomaar een paar relevante quotes van die pagina. Kortom: Je stelling is en blijft onjuist. Er is verschil in burn-in tussen de verscheidene paneeltypes. Ik snap niet zo goed waarom je dit blijft ontkennen.
Heb je mijn reacties dan überhaupt gelezen. Ik vermeld namelijk dat het om de vraag gaat hoelang het duurt tegen het inbrand.
De vraag is enkel hoe lang dit allemaal zou duren. Maar dat weet voorlopig niemand. Ook jij niet.
Ik vind 3 jaar toch verre van acceptabel. Ik heb nu 7 jaar een 32"4k scherm en verwacht van zo'n scherm toch zeker wel dat die de 10 jaar zonder moeite moet kunnen halen. Zeker van een relatief duur scherm zoals ik toen gekocht heb en zeker ook van de oled's die ook niet goedkoop zijn.
Nou geweldig, ik vind 3jr inderdaad ook niets voor een monitor, voor wat wel? Kan ik zo even niet bedenken. Weggooimaatschappij.
:? Ik begrijp even niet zo goed waar jou en @Slide74 's reacties vandaan komen. Jullie begrijpen dat dit garantie is, en niet de verwachte levenstijd?

Bijvoorbeeld: Op mijn monitor zat een garantie van twee jaar, en dit jaar heb ik 'm al 10 jaar in gebruik en werkt nog prima.

[Reactie gewijzigd door Memori op 8 maart 2024 20:20]

Ik zou zeggen, een monitor die elektronisch defect gaat, kan potentieel nog wel hersteld worden. Een scherm dat defect is/ingebrand is, is zeker voor een computermonitor de doodsteek.

Ik denk dat iedereen die iet of wat begrijpt hoe een OLED paneel werkt, als de dood is voor image retention. Zeker als je zulk scherm veelvuldig voor statische inhoud gaat gebruiken.
Als een fabrikant daar straks meer garantie op geeft dan de gebruikelijke, lijkt dat eerder om de consument een vertrouwensgevoel te geven.
Kan mogelijk gerepareerd worden tegen de prijs van een nieuwe monitor in bijna alle gevallen of je moet het zelf gaan diyen maar dat doet 99% van de mensen toch niet.
Hoe moet ik die 3 jaar zien? Is dat "Je kunt de monitor uit de verpakking halen, op 1 beeld zetten en dan is er na 3 jaar nog geen burn in", of is het "Na 3 jaar zie je de eerste tekenen van burn in"? Want in het eerste geval verwacht je pas veel later klachten omdat je in dagelijks gebruik veel verschillende beelden op de monitor zet.
Net zoals met alle garantie gaat het natuurlijk om normaal gebruik. Als je op een mooie bank 5 jaar garantie krijgt gaat dat ook niet op als je de kinderen er elke dag op laat springen.

Je moet het denk ik interpreteren als dat de fabrikant redelijk overtuigd is dat je met 3 jaar normaal gebruik (of een beetje meer) nog geen burn in gaat zien. Of in ieder geval dat dat maar bij een klein percentages van de klanten gaat gebeuren.

Die oleds hebben gewoon allemaal last van burn ins. De eerste van lg hadden dat al na 2 of 3 jaar. Tegenwoordig lijkt het wel wat beter, maar het is gewoon niet zoals de tn of ipa schermen die makkelijk 10-15 jaar meegaan.

[Reactie gewijzigd door cotix op 9 maart 2024 11:10]

Gemengde gevoelens bij dit bericht. Enerzijds het is nieuwe technologie die ws over een aantal jaar de standaard zal zijn. Anderzijds ben ik huiverig om een monitor te kopen van 1300+ die “maar” 3 jaar kan meegaan.

M’n huidige 27 inch Aorus scherm heb ik nu een jaar of 4 en staat zeker op thuiswerkdagen een uur of 10 aan. Is het dan nu wijs om al over te stappen op qd oled of nog 2 generaties te wachten?
Garantie van 3 jaar betekent natuurlijk niet dat hij na 3 jaar ook uit elkaar valt. Bij normaal gebruik zou het me niets verbazen als je op 5 of 6 jaar zit. Die 3 jaar is natuurlijk zo gekozen dat zelfs de meest hardcore powerusers waarschijnlijk geen aanspraak op de garantie hoeven te doen.

Nog steeds erg beperkte levensduur tegenover ips schermen, maar opzich niet onredelijk in mijn ogen. Ik heb een 7 jaar oud ips scherm als 2de monitor en het begint toch wel te kriebelen om die te upgraden. Het scherm kan nog wel even mee, maar na 7 jaar zijn er toch een hoop mooiere schermen beschikbaar

[Reactie gewijzigd door cotix op 9 maart 2024 11:15]

OLED gaat nooit de standaard zijn, juist vanwege de problemen die deze technologie heeft. Momenteel is microLED in ontwikkeling, wat in essentie OLED zonder de nadelen en met extra voordelen is. Per-subpixel belichting, hoge verversingssnelheden, geen burn-in, etc. Tot dat voor een betaalbare prijs op de consumentenmarkt komt, blijft LCD de standaard.
Heb je dat ook met een telefoon van 1300+ die meestal na 1-2 jaar vervangen wordt? Het is soms gewoon verbazingwekkend hoe mensen zo met 2 maten meten. En ik weet niet/hoef niet te weten of je telefoons koopt van dat geld, maar bij dure telefoons wordt vaak wel het argument gebruikt dat je het elke dag gebruikt en daarom maar €x per dag kost. Waarom dan niet met een monitor waar je elke dag kijkplezier van hebt?
Nee een smartphone is niet te vergelijken met een monitor.
Hoezo niet? 1300 is 1300 en je gebruikt het allebei de hele dag, elke dag (Anders geef je normaal niet zoveel geld uit aan ofwel een smartphone, danwel een monitor)
OLED is by design niet geschikt voor beeld met veel statische componenten
En computerschermen zijn nou eenmaal grotendeels statisch.
3 Jaar garantie lijkt flink, maar een scherm zoals we nu gewend zijn, gaat veel langer mee.

MicroLED lijkt me een interessantere techniek.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 9 maart 2024 17:33]

MicroLED is een nog betere optie, nu volop in ontwikkeling. In essentie kan je het zien als OLED zonder de nadelen: per-pixel belichting, geen burn-in, extreme refresh rates... Nog even wachten tot het voor een betaalbare prijs op de consumentenmarkt komt!
Je hebt gelijk, heb de text aangepast
Vind ergens 3 jaar nog maar matig want gemiddeld gezien gaat een gewone lcd monitor echt wel langer mee.
Jah, mijn EIZO CX240 heeft inmiddels 31415 uur op de teller, en is uit 2012.

Wil wel naar 1440p overstappen, maar een monitor kopen met dezelfde kwaliteit als mijn EIZO is moeilijk. Deze heeft namelijk ook geen last van IPS-Glow, de opvolger hiervan de EIZO CS2731 heeft dat wel en is net zo duur >_>

Overal lijkt de kwaliteit omlaag te gaan terwijl de prijzen stijgen.
EIZO is natuurlijk dan ook niet zomaar een monitor en mag je toch echt wel tot de high-end monitoren rekenen. Evenzogoed, toch dik 12 jaar oud dus dat zegt wel al genoeg maar je geloof ik ook standaard 5 jaar garantie krijgt bij EIZO ( meen ik mij te herinneen ).

Heb zelf ook voorheen eens een EIZO monitor gehad maar dan meer een van de budget lijn maar inderdaad had die ook last van IPS glow. Om die rede heb ik die ook niet lang gehad want dat ging mij toch wel irriteren.

Heb nu dan sinds pak weg 3 jaar een LG 34 inch 4K 21:9 monitor, geen echte high-end monitor maar gewoon een gemiddelde monitor. Maar ook nu na 3 jaar doet die het nog prima en ik wel verwacht dat die nog heel wat jaren mee zal gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee