Mattias Skjelmose zegeviert na enerverende finale in Parijs-Nice, Brandon McNulty nieuwe leider
foto: Cor Vos
vrijdag 8 maart 2024 om 16:30

Mattias Skjelmose zegeviert na enerverende finale in Parijs-Nice, Brandon McNulty nieuwe leider

De zesde rit van Parijs-Nice is gewonnen door Mattias Skjelmose. De Deense kampioen maakte het in de lastige slotkilometer af tegen Brandon McNulty en Matteo Jorgenson. McNulty is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Op dag zes van Parijs-Nice stonden er heel wat hoogtemeters op het menu. Tussen Sisteron en La Colle-sur-Loup moest het peloton vier beklimmingen van tweede categorie en een beklimming van derde categorie bedwingen. In de finale ging moest er over geaccidenteerd terrein gereden worden, waardoor we een zware finale kregen.

Oud-wereldkampioen Pedersen was de grootste naam in de kopgroep – foto: Cor Vos

Grote namen in grote vlucht 
Het profiel van rit zes inspireerde heel wat renners om een aanval op te zetten. We kregen een grote kopgroep van tien renners. De namen: Mads Pedersen (Lidl-Trek), Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Gijs Leemreize (dsm-firmenich PostNL), Cedric Beullens (Lotto Dstny), Marco Haller (BORA-hansgrohe), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Christian Scaroni (Astana Qazaqstan), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) en Michael Storer (Tudor).

Het peloton legde zich natuurlijk niet neer bij deze situatie. Onder meer INEOS Grenadiers had zijn zinnen gezet op deze etappe en legde een hoog tempo op. De voorsprong van de kopgroep bleef daardoor beperkt. Uiteindelijk werden ze dan ook al snel, op zo’n zestigtal kilometer van de streep, gegrepen.

Door de barre weersomstandigheden werd het een zeer zware dag in Parijs-Nice – foto: Cor Vos

Roglic opent finale, Jorgenson neemt over
De finale van etappe zes stond in teken La Colle-sur-Loup (1,8 km aan 10,3%). Die moest voor een eerste keer beklommen worden op een kleine 30 kilometer van de streep. Na de eerste passage over de streep gooide Primoz Roglic de knuppel in het hoenderhok. De Sloveen probeerde het vroeg, omdat hij een grote achterstand in het algemeen klassement had. Lang reed hij echter niet voor het peloton uit.

Santiago Buitrago was de eerste die kwam aansluiten, even later volgde Remco Evenepoel – die voor zijn eigen tempo koos – en de rest van de klassementsrenners. Een van die mannen was Matteo Jorgenson, die het vervolgens zelf probeerde. De Amerikaan demarreerde fluks en had meteen meer dan tien seconden voorsprong te pakken. Mattias Skjelmose en Brandon McNulty zagen het gevaar en reden naar Jorgenson toe.

De drie leiders in beeld – foto: Cor Vos

Sterk leidend trio
Wat verder daarachter kwam Buitrago ten val. De Colombiaan moest daardoor van fiets wisselen en verloor zo veel tijd. De groep met leider Luke Plapp volgde op zo’n tien seconden van Jorgenson, Skjelmose en McNulty, maar het duurde even voordat de achtervolging op gang kwam. De drie sterke mannen voorop draaiden wel goed rond en liepen zelfs steeds verder uit. Jorgenson deed ondertussen nog een goede zaak door zes bonificatieseconden mee te graaien.

Het leidende trio flirtte vervolgens kilometers lang met een minuut voorsprong. Ze hadden zo meer dan zeker zicht op de ritzege, McNulty zelfs op de gele trui. In de laatste kilometers hield Skjelmose zich afzijdig. De Deense kampioen had zijn krachten gespaard en vlamde in de slotkilometer dan ook weg van zijn medevluchters. McNulty legde beslag op plek twee, Jorgenson werd derde. McNulty is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Evenepoel bedrijvig, maar te laat
52 seconden later kwam Evenepoel als vierde over de streep. De Belg van Soudal Quick-Step had de volledige slotkilometer voor zijn rekening genomen en won vervolgens afgetekend de sprint. Met Wilco Kelderman (achtste) eindigde er nog een Nederlander in de top-10.

RIDE Magazine
64 Reacties
Sorteer op:
8 maart 2024 16:32
Het verhaal van beide koersen vandaag: op 29 km van het einde demarreert een Vismarenner met een Deense achternaam, waarna de etappe door een Deen gewonnen wordt.
8 maart 2024 16:41
Skjelmose eerlijk in zijn commentaar; “was niet de sterkste en op deze manier was het niet de mooiste overwinning”. Volstrekt logisch echter dat hij zo reed in deze kopgroep.
8 maart 2024 16:36
Hij (REVje) werd er finaal afgereden door Jorgenson, McNulty en Skjelmose. Zegt genoeg lijkt me. Zelfs kop over kop met Vlasov, en later Roglic, verloor hij tijd. Benieuwd wie het schuld is deze keer (ik denk Plapp) en of hij het morgen nog kan rechtzetten. Hoe dan ook: Als je Vingegaard in de Tirreno ziet en dan het niveau van REV: Wereld van verschil.
    8 maart 2024 16:40
    De ietwat ridicule vorm van overdrijven/overcompenseren die jij altijd toepast, doet me vermoeden dat je vooral moeite hebt om jezelf te overtuigen.
    8 maart 2024 16:42
    edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten
    8 maart 2024 16:48
    Ik zou voorstellen om in het vervolg naar de koers te kijken voor dit soort reacties te plaatsen. In dat geval kan je kritiek op Evenepoel tenminste nog enige realiteitszin vertonen.

    - Plapp zat compleet kapot, die was al blij dat hij meezat. Heeft uiteindelijk 2 beurten gedaan en lag er bij de sprint bijna af. AG2R daarentegen zat daar met 2 man die heel de tijd de kat uit de boom keken en vervolgens doodleuk meesprinten (en daarbij Roglic tot 2 keer toe opsluiten). Ik zou me daar eerder boos over maken.
    - Hij werd er niet uitgereden, hij keek direct naar anderen of zij het gat gingen dichtrijden. Dat is een fout dat hij daar maakt (en dat kan je ook benoemen, hij beweerde zelf dat hij naar niemand ging kijken) maar dat is nog iets helemaal anders dan er vlakuit af worden gereden.
    - Vanvoor reden McNulty en Jorgensen vol dor, Evenepoel en consorten niet (omwille van het feit dat niet iedereen meereed en ze geen zin hadden in een counter). Opnieuw een fout door het "niet kijken naar anderen" maar nog iets anders dan "gewoon niet meekunnen".

    Als laatste punt: het is nog maar maart. Vingegaard was nog lang niet de Vingegaard van de Tour vorig jaar in P-N. Ik denk wel niet dat dit hem gaat lukken, met wat ze in godsnaam in het ontbijt steken bij VLAB.
    Ik kan enkel Klaas Lodewyck en zijn collega's aanmanen om zichzelf niet ladderzat te zuipen voor elke rit, gezien dit volgens VLAB zelf de sleutel tot hun success is.
    8 maart 2024 16:52
    @RLM. schitterend verhaal
    8 maart 2024 16:52
    edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten
    8 maart 2024 16:54
    Het is echt een obsessie voor jou. Er doen er +100 anderen mee, ook voor een eindklassement, maar die focus van jou ligt altijd op die ene guy you love to hate. We got it. Log nu maar in met die andere account en geef wat genuanceerder commentaar.
    8 maart 2024 16:58
    @djerkson heb je al een poster van mij ophangen? Je bent een beetje verliefd hè?
    8 maart 2024 18:03
    edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten
    8 maart 2024 19:01
    Hahaha, DC is eigenlijk juist best realistisch:) Zie juist de reactie met de minste frustratie. Ik heb geen tactische fout gezien, eerder onvermogen.
    9 maart 2024 08:19
    Waar djerkson is, is "mooie" sjors. Prachtig duo!
8 maart 2024 16:33
Vraag van de dag: wie of wat gaat Evenepoel vandaag de schuld geven?
    8 maart 2024 16:35
    Decathlon AG2R
    8 maart 2024 16:36
    Heeft op kop gereden, maar kon het gat niet verkleinen. Zal even slikken zijn.
    8 maart 2024 16:37
    Plapp. Die reed niet mee.
    8 maart 2024 16:37
    Zou Evenepoel in die teambus van quickstep wordt opgenaaid en daarna tussen de deurgordijnen de dagmededelingen doet.
    Waar was z'n team. Remco is een harde werke.
    8 maart 2024 17:27
    Zoals ze vroeger bij Lingo gezegd zouden hebben: staat niet op de kaart.

    Niemand die 'zichzelf' gespeeld heeft.
8 maart 2024 16:37
Jorgensen wat een klasbak, je ziet het effect van rijden bij de beste ploeg meteen!
8 maart 2024 16:35
Poeh jammer voor Evenepoel, hij lijkt wel de macht te hebben maar mist ook gewoon een teamgenoot hier die doortrekt voor hem om een gaatje te dichten. Jorgenson die een goed moment kiest om weg te rijden.
Sterk gereden van Jorgenson, Mcnulty en Skjellmose.
8 maart 2024 16:36
Hele leuke koers en een prachtig AK voor het komende weekend - aanvallen maar!

Jorgensen - hele leuke renner
8 maart 2024 16:37
En Soudal was als team ook totaal afwezig. Wat een dramajaar rijden die voorlopig.
    8 maart 2024 16:52
    De teller staat op 23 podiumplaatsen met 10 overwinningen.
    8 maart 2024 16:59
    Soudal valt inderdaad tegen, Merlier en Evenepoel daargelaten. In de grote koersen tot nu toe worden ze (als team) een beetje weggeblazen door andere teams.
    8 maart 2024 17:00
    En in welke koersen? Merlier is prima idd. En in Rwanda waren ze ook goed. Dan nog een uits heter van Magnier/Lamperti. Maar klassementsteam is prut en Klassiekerkern een totaal fiasco.
    8 maart 2024 17:07
    @Etika In sprintetappes heeft SQS zich inderdaad getoond. In de bergen waar de ploeg zich ook op richt is het tot op heden vooral Evenepoel. De overige klimmers zijn niet goed genoeg ook al geeft Evenepoel ze steeds een pluim.
    8 maart 2024 17:22
    De helpers van Evenepoel moeten goed zijn in de Tour, nu nog niet. Merlier is goed en een paar jonge talenten ontbolsteren. Voor de kasseiklassiekers hebben ze wel een probleem als Flip en Asgreen niet verbeteren. Laat me duidelijk zijn, mijn sympathie ligt bij Lotto maar om over een drama te spreken bij SQS ? Dat vind ik niet.
8 maart 2024 16:33
Benieuwd naar de genuanceerde visie van onze Remco op het gebrek aan steun, zal weer smullen worden.

Wel veelzeggend dat ze aanzienlijk minder tijd verloren wanneer Evenepoel nog grotendeels alleen reed dan wanneer ze kwamen "helpen".
8 maart 2024 16:34
De punch van Roglic lijkt wel helemaal verdwenen bij BORA, bijzonder.
    8 maart 2024 16:38
    Misschien komt hij wel gewoon tekort omdat hij minder goed omringd is en teveel zelf moet doen .
    8 maart 2024 16:38
    Vroeg in het seizoen... Ik schrijf hem zeker nog niet af.
    8 maart 2024 16:51
    Roglic was de laatste jaren altijd goed in z’n eerste koers, dus dit lijkt me geen goed teken voor hem …
    8 maart 2024 18:48
    ‘It’s a place you might have heard of, that’s nicer than you ever imaginez’ .(uit Borat)
    Toch maar niet….
8 maart 2024 16:39
Vreemd die focus hier op Evenepoel, terwijl en meer bewezen renner, zeker in zo'n rondes van 1 week, als Roglic er hier nog minder aan te pas komt.
    8 maart 2024 16:42
    de man die vorig jaar bijna elke rittenwedstrijd won die hij reed, moet nu krasselen om top 10 te rijden in een matige bezette parijs-nice

    man, man, man, wat moet die food app goed in elkaar zitten!
    8 maart 2024 16:42
    Hoge bomen vangen veel wind.
    8 maart 2024 16:46
    Arensman en Gesink: Dat zijn hoge bomen. Evenepoel is hooguit 1m65.
    8 maart 2024 16:54
    @Chippen
    Ok chippen, laten we even meegaan met jouw slecht verpakte dopinginsinuatie. Wanneer ze inderdaad bij Jumbo aan de dope zaten en ook dusdanig dat ze a) veel beter waren dan de concurrentie en b) er met gemak continu mee wegkomen. Waarom zou Roglic dit dan in vredesnaam opgeven en overstappen naar een ploeg waar dit allemaal een stuk minder goed geregeld is? Wanneer nadenken niet tot je kwaliteiten behoort, probeer het dan ook niet en val je medemens er al helemaal niet mee lastig.
    8 maart 2024 17:01
    Niet elke insinuatie is automatisch 'doping' natuurlijk. Bij Jumbo gaan de renners door een mangel die echt wel stukken verder gaat dan teamsfeer en moppen tappen met de Zeemannetjes. Daar hoeven we ook niet zo bleu over te doen.
    8 maart 2024 17:04
    Klinkt meer als sarcasme dan als een insinuatie.
8 maart 2024 16:37
Allen tegen remco. Het is op deze momenten dat een hele sterke ploeg hebben zoals vingegaard of pogy het verschil kan maken. Dit kan je nooit alleen redden tegen 10-15 renners die enkel naar jou kijken en allen apart hun kans gaan id aanval
    8 maart 2024 16:48
    Ik vomd dat Evenepoel die situatie ook wel zelf gecreëerd heeft. Ook toen Plapp en de twee Bora’s bij hem zaten, wilde hij zelf al het werk opknappen. Dat had hij handiger kunnen uitspelen.
    8 maart 2024 17:20
    @Meqadon volgens Evenepoel is zijn team altijd supersterk. Ik hoor altijd alleen maar complimenten, muv vandaag
    8 maart 2024 17:55
    Dat is fijn dat hij lief is over zn ploeggenoten. Maar vandaag is de realiteit toch anders
    8 maart 2024 18:32
    Als je echt de sterkste bent, dan kom je niet in deze situatie. Zie Vingegaard in T-A.

    Remco had gewoon echt niet veel meer in de tank dan de mannen om hem heen. Anders had hij zelf wel geprobeerd, of dat gaatje van 10 seconden dicht gereden.
    8 maart 2024 19:03
    Precies dat Wouter. Heb weinig renners naar Remco zien kijken. Reden allemaal hun eigen race. Met velen richting hun plafond op het moment.
    8 maart 2024 20:05
    Vingegaard in TA is echt mogelijk gemaakt door het team hoor. Van Baarle, Kruijswijk en Valter controleerde de race in een ijzersterke houtgreep. Tullett liet het peloton ontploffen tot een 8-tal renners en Cian liet het mogelijke gaatje vallen zodat Ayuso (zelfs als hij kon) niet direct op het wiel kon zitten. Als Evenepoel vandaag die net genoemde renners in steun had gehad had hij de rit denk ik gewonnen.
    9 maart 2024 08:21
    @Baukema Tumoulin: misschien welgewonnen maar never nooit met de overmacht van Vingegaard. Er zot momenteeleen lichtjaar aan niveauverschil tussen TD, JV en RE/PR op klassementsgebied.
8 maart 2024 16:46
Erg leuke koers :

Roglic en Evenepoel helpen met verkeerde tactische keuzes hun koers om zeep, Buitrago met een jammelijke val. Uiteindelijk komen de terechte 3 op kop, goede moment, goed samengewerkt en wint degene die ik dat het liefst zag doen.

Leuk!
8 maart 2024 16:54
De hoeveelste top 10 voor Kelderman is dit?
8 maart 2024 17:06
Toffe renner, Skjelmose, heeft lef en heeft de nodige wapens in zijn ransel. Jorgensen maakt opnieuw een sterke indruk. Opvallend hoeveel ruimte de drie kregen en hoeveel zij konden uitlopen in de afdaling. Evenepoel hard gewerkt maar had beter op moeten letten toen McNulty en Skjelmose er vandoor muisden, en het is logisch dat de anderen naar hem kijken. Vond dat hij nog verrassend veel steun van Roglic kreeg.
8 maart 2024 17:13
Het is toch duidelijk dat Roglic bij Bora niet goed omringd wordt. Dit is toch dag en nacht verschil met zijn periode bij JV de afgelopen jaren. Kijk nu maar weer naar hoe Vingegaard in Tirreno omringd wordt. Dit kost Roglic gewoon veel extra energie
    8 maart 2024 17:26
    Roglic was een van de weinigen die nog iemand bij zich had, dus dat vind ik wat overdreven. Ik zou het eerder omkeren en zeggen dat Visma gewoon een balachelijk goede ploeg heeft en eigenlijk bijna in elke koers met een overtal zit.
    8 maart 2024 17:41
    Mooiste voorbeeld: Vlasov die wegspringt uit de achtervolgende groep terwijl hij juist op kop moet sleuren.
8 maart 2024 16:45
Heb het gevoel dat de nadagen van Roglic zijn begonnen.
8 maart 2024 18:10
Vlasov , dat is een matennaaier pur sang
8 maart 2024 16:32
Leuke koers en heel veel fouten gemaakt door de mannen achter Skjelmose, Jorgensen en McNulty. Evenepoel zal balen en die zal straks weer los gaan. Wordt een mooi weekend met een spervuur aan aanvallen!
8 maart 2024 16:41
De wens is wellicht de vader van mijn gedachte, maar ik heb de indruk dat Roglic een beetje koerst a la hoogtijdagenFroome : meedoen om een beetje te koersen maar niet om te winnen, uitgezonderd de Tour.
Ik denk ook niet dat hij z'n olympische titel tijdrijden gaat verdedigen, zelfs als hij meedoet.
    8 maart 2024 16:51
    Die Olympische titel was ook niet echt verwacht (net als het zilver van Dumoulin) en er is nogal wat bijgekomen aan talent op het gebied van tijdrijden natuurlijk.

    Gezien het parcours ligt dit Roglic veel minder. De memorabele tijdritten van Roglic van de laatste jaren hadden alkemaal stevige beklimmingen.
    9 maart 2024 07:44
    Ja dat is het zeker. De vraag is echter of de Bora leiding met hun duurbetaalde nieuwe uithangbord het oké vindt dat Roglic overal maar wat meerijdt en geen echte poging op ritwinsten doet tm de tour. Dat wordt intern gerommel
8 maart 2024 18:45
Kelderman op koers voor een zoveelste toptien plek in de WT zonder winst,.. hoeveelste eigenlijk alweer?
    8 maart 2024 19:07
    Knap hè?!, want daar rijdt hij helemaal niet voor.
8 maart 2024 18:49
Jorgenson anticipeert ipv af te wachten, Skjelmose en McNulty reageren en de rest kijkt naar elkaar. Roglic eerder nog met die veel te vroege aanval die niet past bij hem als renner en Evenepoel die ook zit te tukken. Maakte het wel tot een toffe koers vind ik. Als je echter dan ziet wat Vingegaard doet in de Tirreno zit je als concurrerende tourpretendenten toch met een groot probleem. Dat niveau tikt hier niemand ook maar aan.

Reacties zijn gesloten.