RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Fout in berekening koopkracht, kabinet zoekt naar oplossing

Archieffoto mensen in een winkelstraat in Gouda. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver

Het demissionaire kabinet zoekt een oplossing voor een fout in de koopkrachtberekeningen. Door die fout houden de laagste inkomens minder geld over dan was bedacht.

De demissionaire ministers Karien van Gennip (Sociale Zaken) en Steven van Weyenberg (Financiën) en demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) zijn vanochtend voor de ministerraad bij elkaar gekomen om samen met premier Mark Rutte een oplossing te zoeken.

Grote probleem onbekend

Hoe groot het probleem is en hoe dat is ontstaan, wilden ze niet zeggen. "Ik ga het nu in de ministerraad bespreken en dan komen we na de ministerraad in één keer met de verklaring", zei Van Gennip. 

Nibud:
Lees ook:
Nibud: laagste inkomens gaan erop achteruit, verder iedereen grotere koopkracht

Van Weyenberg sprak van een 'vergissing die is gemaakt'. "En ik ga binnen bespreken hoe die eruitziet en wat we kunnen doen." Eerst moet volgens hem duidelijk zijn wat de fout is.

Van Rij zei dat er een oplossing komt voor dit 'foutje', dat hij zichzelf aanrekende. "Onfeilbaar zijn we niet. We streven natuurlijk excellentie na. En soms lukt het niet en gaan we het oplossen."

Bekijk ook: De zin en onzin van koopkrachtplaatjes

02:11
Wat betekenen koopkrachtplaatjes van het kabinet voor jouw portemonnee? Na Prinsjesdag, toen de koopkracht voor dit jaar bekend werd, maakten we daar deze video over.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.