780.000 mensen zijn op de vlucht in Mozambique
NOS Nieuws

VN: 780.000 mensen op de vlucht voor geweld in Mozambique

De Verenigde Naties slaan alarm over Mozambique. Sinds begin dit jaar zijn er nog eens naar schatting 80.000 mensen ontheemd geraakt door terreuraanvallen in de noordelijke provincie Cabo Delgado. Geschat wordt dat in het Oost-Afrikaanse land nu 780.000 mensen op de vlucht zijn.

Sinds 2017 voert een aantal islamitische terreurgroepen, waarvan de aan Islamitische Staat gelieerde groep al-Shabaab de grootste is, in Cabo Delgado aanvallen uit op de bevolking.

Vorig jaar was het relatief rustig in Cabo Delgado en was er ook voorzichtig optimisme. Maar sinds begin dit jaar zijn er toch weer gewelddadige aanvallen geweest die ertoe hebben geleid dat opnieuw tienduizenden mensen op de vlucht zijn geslagen. Sommige bronnen spreken zelfs van 100.000 mensen.

Een groep van zo'n zeventig kinderen is vermist geraakt toen ze op de vlucht waren. Er wordt gevreesd dat ze worden vastgehouden door al-Shabaab en misschien tot kindsoldaat worden gemaakt.

'Situatie is onder controle'

De Mozambikaanse regering bagatelliseert het terreurgevaar in de provincie, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. "Ze benadrukken dat veiligheidstroepen, ondersteund door troepen uit Rwanda en andere landen uit Zuidelijk Afrika, de situatie onder controle hebben. Maar de recente gebeurtenissen tonen aan dat mensen in Cabo Delgado verre van veilig zijn", aldus HRW.

VN-commissaris voor vluchtelingen Filippo Grandi bezocht de provincie deze week om aandacht te vragen voor de situatie daar. Er is 400 miljoen euro nodig om hulp te kunnen bieden aan de ontheemden in Mozambique, zegt de VN.

Het geld is nodig voor zaken als opvang, voedsel, drinkwater, gezondheidszorg en scholing. Er is pas 5 procent binnen van dat bedrag. Grandi heeft de internationale gemeenschap nu opgeroepen om in actie te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl