TUNNEL

Noord- en zuidzijde Maasdeltatunnel officieel met elkaar verbonden, waarschijnlijk einde van dit jaar in gebruik

Verbinding noord en zuid Maasdeltatunnel
Verbinding noord en zuid Maasdeltatunnel © WOS
"Dit is een moment waar we echt naartoe geleefd hebben", zegt Jörgen van der Meer van Rijkwaterstaat. "Het is geweldig dat we nu noord en zuid met elkaar in verbinding hebben gebracht." De tunnel is met deze verbinding niet klaar: "Er moeten nog veel werkzaamheden worden verricht, zoals het installeren van de tunnelinstallaties.”
De nieuwe Maasdeltatunnel is onderdeel van de Blankenburgverbinding die vanaf dit jaar de A20 bij Vlaardingen verbindt met de A15 bij Rozenburg. De tunneldelen werden in november afgezonken. Donderdag was het moment van de daadwerkelijke verbinding.

Online betalen

De Maasdeltatunnel is een toltunnel, maar wel eentje die uniek is in Nederland, namelijk zonder tolpoortjes. "Je kunt gewoon doorrijden en de betaling online regelen. Dat kan geautomatiseerd”, vertelt Koen Peeters van Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). "Dan ligt er bijvoorbeeld iedere maand een factuur op je deurmat. Als je niet zo vaak gebruik maakt van de tunnel, kun je ook eenmalig tol betalen via de website e-tol.nl.”
Tekst gaat verder onder video
Opening laatste deur Maasdeltatunnel, Blankenburg
Het is te hopen dat veel mensen gebruik willen maken van deze verbinding, want het blijft een toltunnel tot het bedrag van aanleg is afbetaald. “Ik reken erop dat dat zo'n jaar of twintig is.", aldus Peeters. Personenvoertuigen betalen straks 1,45 euro en zware bedrijfswagen gaan 8,70 euro per passage betalen.

Tol voor het openbaar vervoer?

De metropoolregio wil een busverbinding door de toltunnel laten gaan. Wie de tol daarvoor gaat betalen, is nog de vraag. Dat die tol betaald moet worden, staat vast, laat de minister weten. Hij voelt er weinig voor de rekening naar het Rijk te sturen: "Dat is een vraagstuk voor de metropoolregio. Die heeft dit jaar meer geld gekregen om het openbaar vervoer in de regio te verbeteren."
Karremans: "We hopen dat een deel van de rekening kan worden opgepakt door het Rijk. Daar gaan de gesprekken over die we nu voeren. De mensen uit Rozenburg, Vlaardingen en Voorne aan Zee hebben geen boodschap aan het feit dat de overheden met elkaar discussiëren over wie die rekening moet oppakken. Die OV-lijn moet er komen, dus linksom of rechtsom moeten we dat met elkaar gaan regelen."
Weggebruikers moeten nog even geduld hebben tot ze gebruik kunnen maken van de Maasdeltatunnel. Dat kan waarschijnlijk eind dit jaar.
Dit is een verhaal in samenwerking met onze mediapartner WOS.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl