Rijtuigmuseum in Leek krijgt onverwachte zak geld

Prinses Marilène (links) en Geert Pruiksma met zijn team
Prinses Marilène (links) en Geert Pruiksma met zijn team © RTV Noord
Directeur Geert Pruiksma van Museum Nienoord in Leek kreeg donderdag uit handen van prinses Marilène een cheque overhandigd van 230.000 euro. Ze hadden volgens de prinses een heel mooi plan ingediend om het museum nog beter te ontsluiten voor het publiek.
'Allemaal nullen', zegt museumdirecteur Pruiksma als hij langzaam de cheque van de VriendenLoterij vanuit de zijkant van de enveloppe tevoorschijn tovert. Na vier nullen verschijnt de 3 en daarna de 2. 'Mijn hemel, gewel-dig', zegt Pruiksma en lacht uitbundig. Vervolgens omhelst hij de prinses onstuimig.
Voor het geld wordt de entree van het museum aangepakt, maar ook het depot vol rijtuigen. Op dit moment is het depot slechts beperkt toegankelijk voor het publiek. Het museum wil de historische collectiestukken nu toonbaar maken voor het publiek.

Het depot als museumzaal

In het depot staat volgens Pruiksma de belangrijkste collectie van rijtuigen in het land. 'We zeiden, als we het depot nu inrichten als museumzaal en dat op een hedendaagse manier doen, met de blik op de toekomst. Dat we de presentatie van die koetsen aanpassen op wat er vandaag speelt: over reizen, over de omgang met de natuur, over de weersgesteldheid onderweg, dan wordt het een heel hedendaags museum rondom een van de mooiste collecties in het land.'
Rijtuigmuseum in Leek krijgt onverwachte zak geld