Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Na ChristenUnie stapt ook VVD uit coalitie Almere

De VVD in Almere is uit de coalitie gestapt. De liberalen zeggen dat er een onoverbrugbaar verschil van inzicht is over de financiën met de rest van de coalitie. Eind januari verloor de coalitie al de meerderheid in de raad na het vertrek van de ChristenUnie om onenigheid over de jeugdzorg.

Het stadhuis van Almere.Beeld ANP

Almere verkeert in financiële problemen. De VVD wilde die oplossen door het coalitieakkoord open te breken en de ambities terug te schroeven. Ook mogen bezuinigingen om de financiën weer op orde te krijgen niet tot lastenverzwaringen leiden voor de inwoners, zei fractievoorzitter Lesley van Hilten tijdens de raadsvergadering donderdagavond.

“Tijdens gesprekken is gebleken dat er grote verschillen van inzicht zijn tussen de VVD en de rest van de coalitie,” aldus Van Hilten. Ze zegt dat de coalitiepartners willen vasthouden aan het coalitieakkoord en dat is de reden voor de partij om op te stappen.

Met het vertrek van de VVD, die met zes zetels de grootste fractie is in de gemeenteraad, houden de overgebleven coalitiegenoten D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere en het CDA nog maar 16 van de 45 zetels over.

Omroep Flevoland meldt dat D66-fractievoorzitter Meke Smeulders aangeeft dat de rest van de coalitie door wil gaan. Een onafhankelijk procesbegeleider gaat gesprekken voeren met alle partijen in de raad. Volgende week hoopt de coalitie een begeleider voor te dragen.