Biden haalt uit naar Trump over Rusland, migranten en wapens

Samenleving
door anp
vrijdag, 08 maart 2024 om 6:02
bijgewerkt om vrijdag, 08 maart 2024 om 6:16
anp080324044 1
De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn State of the Union zoals verwacht meerdere keren uitgehaald naar zijn voorganger en rivaal Donald Trump. Onder meer Trumps houding richting Rusland, zijn coronabeleid en uitspraken over migranten moesten het ontgelden.
Biden sprak de naam van Trump niet uit, maar had het over zijn voorganger, "een Republikeinse president", die Poetin had aangemoedigd zijn gang te gaan en had verzaakt in zijn "meest primaire taak, zorg dragen voor het Amerikaanse volk" tijdens de coronacrisis. Ook zei de president dat Trump er trots op is dat hij niets heeft gedaan aan het wapenbeleid in de VS, en stelde Biden dat Trump de reden was dat het in de 'Roe v. Wade'-bepaling vastgelegde recht op abortus is ingetrokken.
Biden, voor wie de jaarlijkse toespraak voor het Congres ditmaal vooral een campagnestart vormde, zegde toe dat als hij de komende presidentsverkiezingen wint, hij 'Roe v. Wade' in ere zal herstellen. Ook zei hij rijke Amerikanen en grote bedrijven meer belasting te willen laten betalen en iets te gaan doen aan de hoge kosten voor medicijnen in de VS.
Uit kiezersonderzoek blijkt dat Biden allerminst zeker is van steun van alle kiezers die hem vier jaar geleden nog aan de overwinning hielpen, onder meer omdat veel Amerikanen de 81-jarige te oud vinden om nog eens vier jaar het land te leiden. De president probeerde zijn leeftijd als pluspunt naar voren te brengen. "Op mijn leeftijd worden dingen duidelijker. Ik heb geleerd om vrijheid en democratie te omarmen. Om iedereen te respecteren, en iedereen een eerlijke kans te geven. Om haat geen plek te geven om te groeien."