Judith Herzberg

Varia
Judith Herzberg
vrijdag 8 maart 2024 om 03:20 aangepast 08:16
Judith Herzberg, 1964. Foto: Philip Mechanicus, MAI.
Judith Frieda Lina Herzberg (Amsterdam, 4 november 1934) is een Nederlands dichteres en toneelschrijfster, en is de dochter van de schrijver en jurist Abel Herzberg. Als kind was zij, tijdens de Tweede Wereldoorlog, ondergedoken; haar ouders werden in het kamp Bergen-Belsen geïnterneerd, maar zijn hier levend uitgekomen. Judith Herzberg woont afwisselend in Nederland en Israël. Herzberg schrijft gedichten en toneelstukken, en houdt zich ook bezig met films. Herzberg debuteerde in 1961 als dichteres in het weekblad Vrij Nederland. Twee jaar later verscheen haar eerste dichtbundel, Zeepost. Later volgden onder meer Beemdgras, Vliegen, Strijklicht, Botshol en Dagrest. Ook schreef ze de toneelstukken Leedvermaak en Rijgdraad, die beide verfilmd werden (het laatste onder de titel Qui vive) door Frans Weisz. Weisz verfilmde eerder haar scenario Charlotte.

Zij is tot op heden politiek geëngageerd: zo schreef zij een ingezonden gedicht v
Judith Herzberg, 1964. Foto: Philip Mechanicus, MAI. Judith Frieda Lina Herzberg (Amsterdam, 4 november 1934) is een Nederlands dichteres en toneelschrijfster, en is de dochter van de schrijver en jurist Abel Herzberg. Als kind was zij, tijdens de Tweede Wereldoorlog, ondergedoken; haar ouders werden in het kamp Bergen-Belsen geïnterneerd, maar zijn hier levend uitgekomen. Judith Herzberg woont afwisselend in Nederland en Israël. Herzberg schrijft gedichten en toneelstukken, en houdt zich ook bezig met films. Herzberg debuteerde in 1961 als dichteres in het weekblad Vrij Nederland. Twee jaar later verscheen haar eerste dichtbundel, Zeepost. Later volgden onder meer Beemdgras, Vliegen, Strijklicht, Botshol en Dagrest. Ook schreef ze de toneelstukken Leedvermaak en Rijgdraad, die beide verfilmd werden (het laatste onder de titel Qui vive) door Frans Weisz. Weisz verfilmde eerder haar scenario Charlotte. Zij is tot op heden politiek geëngageerd: zo schreef zij een ingezonden gedicht v beeld ANP / Maria Austria Instituut

Judith Herzberg, een van Nederlands beste dichters, had de oorlog niet overleefd zonder het kindermeisje Jo. ‘Anders was ik gewoon vergast.’ Ze schreef een ode aan haar ‘eigenlijkste moeder’.

interview pagina 4

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Steden beleven drukke Koningsdag zonder grote incidenten

Hoewel veel mensen op Koningsdag naar de grote steden kwamen, was er geen sprake van grote incidenten. Een woordvoerder van de politie Amsterdam spreekt van een dag 'zonder noemenswaardige incidenten'. Wel was er sprake van enkele kleine voorvallen, zoals vechtpartijen.

Afbeelding

Java getroffen door aardbeving met kracht van 6.5

Het Indonesische eiland Java is zaterdagavond getroffen door een aardbeving die volgens het nationaal seismologisch instituut (BMKG) een kracht had van 6.5. De schok werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta.

Afbeelding

Sunak: doorreizen asielzoekers bewijs voor succes Rwanda-plan

Rishi Sunak ziet in het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland een bewijs voor de afschrikkende werking van zijn omstreden plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten.

Afbeelding

Ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen

Tijdens de koninklijke wandeling waren er ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het koninklijk bezoek aan de Drentse plaats is volgens burgemeester Eric van Oosterhout goed verlopen.

Afbeelding

Honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt in Boston

Politie in gevechtstenue is zaterdag in Boston in actie gekomen tegen pro-Palestijnse activisten, die zich op de campus van de Northeastern University bedienden van antisemitische leuzen. Volgens de leiding van de universiteit zijn ongeveer honderd demonstranten gearresteerd.

Afbeelding

NVWA geeft 25 waarschuwingen bij voedselcontroles op Koningsdag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op Koningsdag 25 waarschuwingen gegeven omdat mensen zich met het aangeboden voedsel niet aan de hygiëneregels hadden gehouden. De autoriteit heeft daarnaast één boete uitgedeeld. Een boete ligt tussen de 525 en 1050 euro.