Uitzonderlijke situatie: ontslagverzoek moet twee burgemeesters op Terschelling voorkomen

Burgemeester Caroline van de Pol, december 2023.

Burgemeester Caroline van de Pol, december 2023. Foto: Neeke Smit

De gemeenteraad van Terschelling dient een verzoek in om ontslag van Caroline van de Pol als burgemeester van Terschelling. Het formele verzoek moet voorkomen dat Terschelling eind deze maand twee burgemeesters heeft.

Lees meer over
Terschelling

Van de Pol zou als burgemeester Terschelling verruilen voor Castricum. Dat werd half december bekend tijdens een raadsvergadering waarin ze zelf onder vuur lag. Aan het eind van die vergadering zegde de gemeenteraad het vertrouwen in Van de Pol op als burgemeester, die de vergadering toen al had verlaten.

Commissaris van de Koning Arno Brok stuurde Van de Pol in overleg met de gemeenteraad met verlof tot 28 maart, de dag dat ze in Castricum aan de slag zou. Roel Cazemier werd vlot aangesteld als waarnemend burgemeester en is als zodanig al bijna twee maanden in functie. Van de Pol zag begin februari vanwege gezondheidsredenen echter alsnog af van de burgemeesterspost in Castricum.

Het ontslagverzoek duidt erop dat Van de Pol zelf geen ontslag heeft ingediend. Dat wil echter niemand bevestigen. Volgens Cazemier heeft de motie die woensdagavond raadsbreed is aangenomen een juridische achtergrond. Die is nodig om het ontslag van Van de Pol te bevorderen, zegt hij. ,,Er is sprake van onherstelbaar vertrouwen, dat was onvoldoende duidelijk.”

‘Dit komt bijna nooit voor’

In de woensdag aangenomen motie spreekt de gemeenteraad uit dat die via de pers vernomen heeft dat Van de Pol zich heeft teruggetrokken als kandidaat van Castricum en dat de raad inmiddels geen vertrouwen meer heeft in een verdere vruchtbare samenwerking, vanwege een onherstelbare relatie tussen burgemeester en raad. Het verzoek gaat via tussenkomst van de Friese commissaris van de Koning naar de minister van Binnenlandse Zaken.

Volgens het Nederlands Genootschap van Burgemeesters kan een burgemeester op eigen verzoek zijn of haar ontslag indienen. In het uiterste geval kan het ook dat een gemeenteraad een aanbeveling tot ontslag indient. Bestuursadviseur Joost Keemink kan daar weinig aan toevoegen. In zijn algemeenheid kan hij zeggen dat het zeer uitzonderlijk is dat een gemeenteraad een dergelijk verzoek doet. ,,Dit soort situaties zijn op de vingers van één hand te tellen. Dit komt bijna nooit voor.”