Nieuws

Deze flitspaal in Overijssel flitst het vaakst

Flitspalen leveren de staatskas flink geld op
Flitspalen leveren de staatskas flink geld op © ANP / Jippe Groenendijk
Wederom heeft de flitspaal op de N50 tussen Zwolle en Kampen de twijfelachtige eer om de meest flitsende paal van Overijssel te zijn. Afgelopen jaar werden bestuurders 22.541 keer op de bon geslingerd. Dat zijn er zo'n vierhonderd meer dan het jaar daarvoor. Ook een opvallende nummer twee: de flitspaal op de N377 bij Hardenberg.
In totaal flitsen de 28 palen in onze provincie maar liefst 133.404 keer. Het gros voor snelheid en zo'n 10.000 keer voor rijden door rood. Alleen al het door rood rijden in Overijssel bracht afgelopen jaar drie miljoen euro in het laatje, één miljoen euro meer dan een jaar eerder.

Weinig boetes

Na Kampen en Hardenberg worden automobilisten vaak geflitst op de Zwartewaterallee in Zwolle, bij de kruising met de Rijnlaan. Zo'n 10.000 keer werd een kenteken vastgelegd. De paal langs de Hengelosestraat in Enschede blijft eveneens flink actief: ook daar werd er zo'n 10.000 keer geflitst.
Het minst geflitst werd er door de paal op de IJsselallee in Zwolle ter hoogte van de kruising met de Ittersumallee: namelijk maar één keer. Inmiddels staat die paal er ook niet meer.
Van de palen die er nu nog wel staan, flitst de Enschedese paal op de Burgemeester van Veenlaan heel weinig. In totaal maar 767 keer, waarvan 441 voor door rood rijden.

Deze zes flitspalen verdwenen afgelopen jaar volgens het CJIB uit Overijssel:

1. Hengelo: Enschedesestraat
2. Zwolle: N337 IJsselallee, kruising Spoolderbergweg richting A28
3. Zwolle: N337 IJsselallee, kruising Spoolderbergweg richting Wijhe
4. Zwolle: N337 IJsselallee, kruising Ittersumallee richting Kampen
5. Zwolle: N337 IJsselallee, kruising Ittersumallee richting Wijhe
6. Zwolle: N331 Hasselterweg, kruising Blaloweg

Daar kwamen deze nieuwe flitspalen voor terug:

1. Enschede: Volksparksingel, kruising Westerval
2. Enschede: Gronausestraat, richting Glanerbrug
3. Enschede: Gronausestraat, richting Enschede

Nieuwe flitspalen

En nog even snel de spoorwegovergang oversteken terwijl de spoorbomen al sluiten; straks kun je er in Overijssel ook een flinke bekeuring voor krijgen. Bij vier spoorwegovergangen in Borne en Almelo komen namelijk flitspalen.
Het gaat in Borne om drie spoorwegovergangen, die allemaal in het centrum van het dorp liggen. Er komt een flitspaal bij de spoorwegovergang van de Deldensestraat, Azelosestraat en Bornerbroeksestraat. In Almelo wil ProRail een flitspaal plaatsen bij de overweg kruisend met de Rietstraat.
Vier spoorwegovergangen krijgen flitspalen
Vier spoorwegovergangen krijgen flitspalen © RTV Oost/Marc Willighagen
Wanneer de flitspalen er staan, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van ProRail benadrukt dat het nog eerst afspraken moet maken met de gemeenten, die toestemming moeten geven voor het plaatsen van de flitsers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.