Apple ondersteunt geïnstalleerde appwinkels van derden tot 30 dagen buiten de EU

Apple ondersteunt appwinkels van derden tot 30 dagen wanneer de gebruiker zich buiten de Europese Unie bevindt. Daarna kunnen er via deze externe appwinkels geen nieuwe apps en updates meer geïnstalleerd worden.

Vanaf de release van iOS 17.4 ondersteunt Apple appwinkels van derden om aan de onlangs ingetreden Digital Markets Act te voldoen. Gebruikers kunnen deze platformen binnen de Europese Unie installeren, mits zij zich daar fysiek bevinden en een EU-land of -regio voor hun Apple ID hebben ingesteld. Wanneer een gebruiker buiten de EU verblijft, kunnen appwinkels en via deze platformen geïnstalleerde apps tot 30 dagen geüpdatet worden. Daarna kunnen gebruikers geen apps of updates meer via appwinkels van derden installeren. Overigens blijven de geïnstalleerde apps in principe ook daarna nog gewoon werken.

Uit de vernieuwde voorwaarden blijkt dat Apple op basis van een lokaal proces op een betreffende iPhone bepaalt of een gebruiker zich nog in de Europese Unie bevindt. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dit ook tegenover Tweakers. Er zouden geen exacte locatiegegevens met Apple gedeeld worden; met een lokaal proces checkt de iPhone-maker of een gebruiker in aanmerking komt voor toestemming om appwinkels van derden te installeren. Vervolgens wordt 'een indicatie van de bevestiging of afwijzing' naar Apple verstuurd.

Apple moet onder de deze week in werking getreden DMA ontwikkelaars toestaan om eigen appwinkels uit te brengen. Deze platformen moeten nog wel door het bedrijf goedgekeurd worden. Apps die via externe appwinkels geïnstalleerd worden, kunnen ook gebruikmaken van eigen betaalmethodes, waardoor ontwikkelaars minder commissie hoeven af te dragen aan Apple. Apps die meer dan een miljoen keer gedownload worden, moeten wel 50 eurocent per installatie aan het bedrijf afdragen.

Door Yannick Spinner

Redacteur

07-03-2024 • 20:08

360 Linkedin Whatsapp

Reacties (358)

358
347
176
5
0
126
Wijzig sortering
Het lijkt er aan alle kanten op dat Apple probeert het zo onaantrekkelijk mogelijk te maken om alternatieve appstores te gebruiken (lees: het process zoveel mogelijk te frustereren).

Ook al ben ik zelf een Apple gebruiker, ik hoop de de EU hier korte metten mee maakt en flinke boetes oplegt.
Ook al ben ik zelf een Apple gebruiker, ik hoop de de EU hier korte metten mee maakt en flinke boetes oplegt.
Misschien wil je eens uitleggen welke wet Apple overtreden heeft want ik krijg het idee dat veel mensen hier zonder meer willen dat Apple boetes krijgt of zo.
Dat ze functionaliteit die ze alleen maar implementeren vanwege een EU wet alleen toepassen op het EU gebied is toch logisch? Zeker als je bedenkt wat voor inkomsten ze potentieel mislopen.
Het moet inwoners en bedrijven binnen de EU beschermen. Als ik 6 maanden in het buitenland bevind ben ik nog steeds inwoner van een EU land. En zou de DMA wet mij nog moeten beschermen. Maar waarom denk jij dat de DMA wet je maar tot 30 dagen na het verlaten van de EU beschermt.
Omdat als jij buiten een EU land ben in principe de wetten gelden van het land waar je bent. Op vakantie mag je ook geen jonko's roken omdat ondanks dat je Nederlander ben hè.

[Reactie gewijzigd door RedScare op 7 maart 2024 21:57]

Maar je hebt toch op je telefoon de voorwaardes geaccepteerd van een app store die in Europa is? Die app-store veranderd toch niet in een buitenlandse appstore ná 30 dagen?

Zodra ik naar Zuid-Afrika ga, veranderd mijn app store toch ook niet? Dan behoud ik gewoon mijn Nederlandse App store, met mijn Nederlandse/EU account en betaalmiddelen.

Waarom dan nu in ene na 30 dagen geen updates? Op basis van locatie…
Ik zou denken dat het account leidend is, niet je locatie.

Ik vind het allemaal maar overdreven van Apple. Is totaal niet nodig.
"Zodra ik naar Zuid-Afrika ga, veranderd mijn app store toch ook niet? Dan behoud ik gewoon mijn Nederlandse App store, met mijn Nederlandse/EU account en betaalmiddelen."

Jawel, in de praktijk "veranderd" je appstore dan ook. Ik weet nog dat ik Hogwarts Legacy op mijn iPhone wilde downloaden, maar dat die niet beschikbaar was voor Nederland, wel voor Duitsland en andere landen vanwege de door Nederland opgezette wetgeving omtrent lootboxes.
Dus JA; je appstore/aanbod in de appstore veranderd gewoon wanneer je je verplaatst naar een ander land, vanwege (lokale/Europese) wetgevingen.

Het enige wat niet veranderd, is je taalinstellingen. Die neemt de appstore namelijk over van wat je ook maar geconfigureerd hebt in je instellingen van je iPhone.

"Waarom dan nu in ene na 30 dagen geen updates? Op basis van locatie…
Ik zou denken dat het account leidend is, niet je locatie."
Je account is dus niet leidend, vanwege dus de reden dat lokale wetgeving dingen verbied. Dat wij als Nederlanders bijvoorbeeld mogen gokken op ToTo, betekent dat natuurlijk niet dat je dat als Nederlander in Saudi-Arabië o.i.d. mag. Daarom is het op basis van locatie, niet op basis van je account. ToTo in een land waar gokken verboden is, is illegaal. Dan kan je bij Apple gaan klagen dat je Europese voorwaarden hebt geaccepteerd, mogen ze het vanwege de voor jou toepasbare lokale wetgeving niet aanbieden of uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door SpekkieB op 8 maart 2024 10:03]

Nee hoor, je App Store veranderd op basis van je account. Als je Hogwarts Legacy had willen downloaden dan kon je gewoon een Duitse AppleID aanmaken en daarmee inloggen.
Ja dan omzeil je dus lokale wetgeving door jezelf virtueel (d.m.v. VPN) te verplaatsen naar een andere lokale wetgeving slimmerd... Oftwel "ontduik" je je eigen lokale wetgeving. Daarvoor had ik geen Duits AppleID voor nodig, maar moest ik mijn appstore met VPN in Duitsland zetten. Dat kon overigens onder hetzelfde AppleID als die ik in Nederland gebruikt/heb opgezet.

Doe dat maar eens in Saudi-Arabië of Iran waar gokken verboden is en maak daar maar kenbaar dat je goed kan gokken via ToTo. Dan heb je gewoon een vrij aannemelijke kans dat je daar wordt opgepakt omdat je iets illegaals doet. Ookal ben je Nederlander met een Nederlandse iPhone en een Nederlands AppleID.

Lokale wetgeving daar moet een leverancier aan voldoen. En ook jij als consument moet de lokale wetgeving volgen. Of dat nou software of ander product is. Het zou toch gek zijn als elke immigrant die naar Nederland komt, zijn eigen wetgeving aanhoudt van dat land waar hij vandaan komt.

[Reactie gewijzigd door SpekkieB op 8 maart 2024 10:22]

Het lijkt mij niet dat er buiten de EU wetgeving is die Apple verbiedt om appstores van derden toe te staan. Dat is een keuze van Apple zelf en nu is er binnen de EU wetgeving die zegt dat ze dat wel moeten toestaan.

Dat is wat anders dan gokken in SA.
Nee maar "Het lijkt mij niet dat er buiten de EU wetgeving is die Apple verbiedt om appstores van derden toe te staan." heb ik nooit gezegd ofwel geïnitieerd. Dat is uw eigen invulling geweest.

Ik heb alleen gezegd dat wat Apple doet met zijn 30 dagen regeling, volledig legaal is. Immers als jij langer dan de 30 dagen buiten Europa bent, kan je nog wel Europese ingezetene zijn, betekend het nog niet dat alle voorwaarden die jij in dat land hebt geaccepteerd voor jouw van toepassing zijn.

Hierom dus ook de vergelijking met gokken. Dat zou dus betekenen dat alle SA-ers naar Nederland kunnen gaan, gok apps downloaden en weer terug naar SA om te gokken. Lijkt me niet de bedoeling hé.

Dus nu terugkomend op mijn eerste reactie:
Ja je appstore "veranderd" met de plaats/locatie waar je bent, lokale wetgeving is daar namelijk van toepassing, ookal heb je andere voorwaarden van het land waar je vandaan komt geaccepteerd.
Dit verhaal klopt feitelijk niet.
Kom maar op met de feiten dan. Alleen "Dit verhaal klopt feitelijk niet" heb ik niks aan.
Meer context, meer feiten, niet zo kort door de bocht.
Want momenteel klopt uw reactie feitelijk niet.
Maar je hebt toch op je telefoon de voorwaardes geaccepteerd van een app store die in Europa is? Die app-store veranderd toch niet in een buitenlandse appstore ná 30 dagen?
Ik heb de (nieuwe) iOS voorwaarden niet gelezen, maar ik ga er vanuit dat dit ook gewoon benoemd word.
Niet alles wat in de voorwarden staat is ook daadwerkelijk rechtsgeldig, ookal ga je er mee akkoord.

[Reactie gewijzigd door aap1 op 8 maart 2024 09:30]

Duidelijk HumanCentiPad nog niet gezien dan... Lees alsjeblieft de EULA! 8-)
Apple is veel te bang dat veel mensen de externe app store gaan activeren via Europa, eventueel is dit zelfs al mogelijk via een VPN of als de eigenaar toevallig op vakantie is in Europa.
Helemaal wanneer apps goedkoper gaan zijn via andere app stores, dan is het hek van de dam. Als je als developer niet meer de 30% hoeft in te leveren dan kan je zelf veel korting geven terwijl het je meer op levert dan de Apple app store.
Dit heeft toch nog altijd zo gewerkt? Mijn EU databundel werkt ook maar in bepaalde landen, mijn streamingsdiensten passen ook geoblocks toe.

Dat kan gaan om wetten of om contracten. Punt is: locatie is in veel gevallen wel degelijk leidend.
Omdat als jij buiten een EU land ben in principe de wetten gelden van het land waar je bent.
Nee. Jij bent een verbintenis met Apple aangegaan binnen een bepaald juridisch kader. Op die verbintenis is het Nederlands recht en het EU recht van toepassing. Die verbintenis verdwijnt of verandert niet zomaar als jij het grondgebied van de Unie verlaat.
In die verbindtenis staat dat van de 30 dagen dan toch gewoon ook opgenomen neem ik aan? Streaming diensten heb je in verschillende landen ook ander aanbod, mobiele abonnementen mogen ook niet permanent roamen, maar moeten vaak genoeg weer eens terug naar het thuisland.

Dit mechanisme in zichzelf is niet uniek en normaal ook niet onmogelijk. Natuurlijk wel heel flauw van Apple en mogelijk in hun geval onvoldoende om aan de DSA te voldoen. Hele zomervakantie weg kan niet eens, of een half jaar studie volgen elders, dit is wel heel beperkt zo.
In die verbindtenis staat dat van de 30 dagen dan toch gewoon ook opgenomen neem ik aan?
De vraag is natuurlijk of deze verbintenis wettelijke is.

Streaming aanbod in een ander land is anders want ze kunnen wettelijk niet dezelfde content aanbieden, roaming kost geld. Bovendien zijn dat services waarvoor het normaal is dat er limieten zijn op waar je het kan gebruiken. Een smartphone is geen service en deze beperking is volledig artificieel.
Dat iets geld kost maakt voor de wet niet uit. Dat is de huidige situatie goedpraten. Gewoon even zien wat de EU met de DSA richting Apple gaat doen. Die hebben er de juristen voor ;)
Nee. Jij bent een verbintenis met Apple aangegaan binnen een bepaald juridisch kader.
Dat klopt, maar is dat ook een verbintenis die garandeert dat je te allen tijde recht hebt op de laatste versies van de in de EU beschikbare software van alternatieve app stores?
Ok, nu nog een advocaat vinden die dit pro bono wil oppakken.
Ik ben een verbintenis met Netflix aangegaan en zodra ik over de grens ben mis ik opeens series. Lijkt me een mooi voorbeeld om ook eens een paar miljard in mijn begroting te vullen ?

een app kan in een land verboden worden en dan is het echt apple zijn verplichting om dat verbod te handhaven. Staat het op je telefoon prima, maar dan mag he het niet kunnen installeren.
Bepaalde Netflix content mag niet aangeboden worden in een land en dan is het echt aan Netflix om dat te voorkomen. Ondanks dat jij uit een land komt waar her wel legaal is.
Maar ook in het buitenland gelden de NL wetten voor jou. Zo mag je nu niet naar Oekraine gaan om daar te vechten ook al vind Oekraine dat goed.

En ja ook gelden de regels van dat land dat lijkt mij logisch. Dus als ik met een geweer loop te zwaaien in de VS kan ik bij thuiskomst een problemen hebben als het OM daar zin en tijd voor heeft.
Het is als Nederlander gewoon legaal om in een vreemd leger te treden, zolang je niet in het NL leger dient of tegen NL/een NAVO land vecht.
En ja ook gelden de regels van dat land dat lijkt mij logisch. Dus als ik met een geweer loop te zwaaien in de VS kan ik bij thuiskomst een problemen hebben als het OM daar zin en tijd voor heeft.
Ik snap deze opmerking niet. Er is in de VS voor zover ik weet geen legaal vuurwapenbezit voor niet Amerikanen. Maar je mag daar gewoon naar een schietbaan. Daar heeft het OM hier niets over te vinden
https://www.om.nl/onderwerpen/oorlog-oekraine

Burgers die zonder in dienst te treden van een krijgsmacht deelnemen aan het gevecht kunnen strafbaar zijn voor het plegen van geweldsmisdrijven.

En ja in dienst treden van een leger mag het wel. Maar dat gebeurt dan toch echt buiten de EU.

https://www.advocaat-zede...rland%20bestraft%20worden.

Ook hier kan je worden bestraft voor misdaden die je in een ander land hebt gepleegd en dat land er weinig problemen mee heeft.

Waar vergelijkingen en ook jou joint de plank misslaan is dat dat ze in Nederland wel mogen maar in dat land niet. En ja uiteraard is het land waar je je op dat moment bevind leidend en zal het zwaarst wegen maar dat betekent niet dat je alles maar mag doen in het buitenland zonder gevolgen. Ook zijn er wetten in NL die burgen uit NL bescherming bieden in het buitenland en je NL daar ook aan mag houden ook al gebeurd het in het Buitenland. wetten en regels houden zelden op als je een landsgrens oversteekt.
Mag dat niet? Dat verklaard een hoop...
Je zegt het zelf al:

Het moet inwoners en bedrijven binnen de EU beschermen.

De EU heeft er helemaal niets over te zeggen wat een partij jou in Ivoorkust moet verkopen of niet.
Dus omdat het gaat om een inwoner VAN de EU in plaats van BINNEN de EU, zeg je dat de DMA wet een inwoner van een EU land niet zou moeten beschermen? Dat is wat ik herleid uit jouw argumentatie.
Omdat je een telefoon gebruikt van een Amerikaanse fabrikant die schijt heeft aan Europese wetgeving
Dus voor Amerikanen die na 30 dagen nog steeds in de EU zijn gaat dit ook andersom zo werken denk je?
Nou ben benieuwd hoor
Ja en je bent nog steeds een inwoner binnen de EU als je 31 dagen in de Ivoorkust verblijft...
Nee, je bent dan een inwoner van de EU maar niet binnen de EU.
Ja en die worden beschermd door de DMA....
En ook die heeft niets nodig met wat een bedrijf mij wel of niet in Ivoorkust wil verkopen.
Als zij in dat geval een portwachter zijn wel. En dat weet de verkoper in de Ivoorkust dan ook.
Hoe kom je daar nu weer bij?
En is die 30 dagen in of exclusief het tijdsverschil van het land waar je in bent en het EU land waar je woont? :*)
Dat ze functionaliteit die ze alleen maar implementeren vanwege een EU wet alleen toepassen op het EU gebied is toch logisch?
"Dit is toch alleen maar logisch" is geen juridische onderbouwing.

Apple verzamelt hierbij locatiegegevens. Al is het heel vaag: weten wanneer iemand buiten of binnen de EU is is een locatiegegeven.

De verzameling hiervan valt onder de AVG, en dat moet dan gerechtvaardigd zijn onder een van de grondslagen:
  • Toestemming: niet van toepassing, die moet je kunnen intrekken, en dat is hier niet mogelijk
  • Uitvoering van een overeenkomst: niet van toepassing
  • Wettelijke verplichting: itt war apple fans in de comments zeggen is dit niet van toepassing, de wet verplicht dat je gebruik kan maken van andere app stores, en dit mechanisme is er enkel om de functionaliteit uit te kunnen schakelen. Dat staat niet in de DMA.
  • Vitaal belang: niet van toepassing.
  • Algemeen belang: niet van toepassing
  • Gerechtvaardigd belang: hier zal apple het op willen gooien, maar het argument 'ja maar we willen winst veiligstellen' is niet goed genoeg. Wederom: niet van toepassing.
Dit is dus gewoonweg illegaal onder de avg.
En heel betoog op basis van de assumptie dat ze dit bepalen op basis van locatie gegevens, terwijl ze zeggen:
To preserve your privacy, Apple does not collect your device's location.
Het is niet noodzakelijk om de locatie te tracken, ze maken gebruik van cdn's om content te leveren, deze bevinden zich aan de edge, dwz zo dichtbij mogelijke endpoints - als die endpoint niet in de EU valt, dan geen content. Er zijn meer manieren te bedenken.
Met andere woorden, ze tracken je locatie met behulp van cdn's of andere manieren en houden het minstens 30 dagen bij.
"tracken" - nee, het is een if else, meer niet. Hoeft allemaal niet zo paniekerig over gedaan te worden.
Het maakt niet uit of ze het met een if else, case of zwarte magie doen, ze houden bij of je in de EU bent of niet. Of anders gezegd, ze tracken je locatie.
Gebeurt waarschijnlijk on-device.
Je zegt:
Uitvoering van een overeenkomst: niet van toepassing
Dit lijkt me heel erg van toepassing? Om te kijken of je nog wel binnen de grenzen van de EU bent?
Gerechtvaardigd belang: hier zal apple het op willen gooien, maar het argument 'ja maar we willen winst veiligstellen' is niet goed genoeg. Wederom: niet van toepassing.
Gerechtvaardigd belang is, lijkt mij, heel erg breed. Dus daar kunnen ze van alles tegenaan gooien. Omzet veilig stellen kan er heus wel een van zijn.

Goed ik ben geen jurist, dus daar gaan anderen wel over, echter denk ik dat Apple een goede case heeft om dit soort gegevens te verzamelen. Als ze dat al doen, want je telefoon hoeft die gegevens niet perse door te sturen. Allerlei andere diensten doen dit ook: je provider, Netflix, websites. Dus waarom Apple dit niet zou mogen snap ik niet echt eigenlijk.
Dit lijkt me heel erg van toepassing? Om te kijken of je nog wel binnen de grenzen van de EU bent?
Wederom, neen. De DMA zegt nergens dat de ander app stores alleen binnen de eu mogen werken: daar kiest apple zelf voor. Die keuze mag prima, maar het is een keuze die niet uit de DMA volgt, en daarom dus geen grondslag.
Gerechtvaardigd belang is, lijkt mij, heel erg breed
Lijkt zo, maar is het zeker niet: voordat je aan die grondslag voldoet moet je echt een goede reden hebben, niet gewoon zeggen dat het je goed uitkomt. Anders is het argument 'voor ons levert het geld op' voor alles een excuus: advertentiebedriiven hebben een belang om zoveel mogelijk data van jou te verzamelen, toch is dat geen geldige grond om die data te mogen verzamelen.
Je moet dan aantonen dat jouw belang zwaarder weegt dan het recht op privacy, en dat is hier niet zo: de keuze van apple om de rechten die consumenten onder de DMA hebben zo veel mogelijk in te perken is een keuze weegt niet zwaarder dan jouw recht op privacy: privacy is een recht, het inperken van jouw recht op een third party appstore is geen recht van apple, en de rechten van een burger wegen altijd zwaarder dan het winstbejag van een bedrijf.

[Reactie gewijzigd door kiang op 8 maart 2024 12:04]

Opzich waar wat je zegt. Maar voor de grap betaal je een keer met Apple Pay in het buitenland of meerdere keren. Nu weten ze toevallig wel precies waar je bent. Oh gebruik je Apple Maps. Nu zien we elke keer wanneer je ergens naartoe gaat waar je bent of specifiek in het buitenland/buiten EU.
Ik weet dat Apple uit principe dit soort dingen niet zou moeten opslaan of gebruiken maar toch blijf ik daar altijd skeptisch over als ik zo veel anticonsumer dingen zie
voor inkomsten ze potentieel mislopen.
Want hun omzet is al zo laag? Kunt ook afvragen hoeveel extra omzet ze vergaard hebben door machtsmisbruik.
Als er eerst een wet voor moest worden geschreven wat er kennelijk voor die tijd nog geen overtreding.

Je kan bij ieder bedrijf met een stevige positie in de markt wel roepen dat ze daardoor extra omzet door misbruik hebben. Persoonlijk vind ik dat bij Microsoft/Google veel kwalijker dan bij Apple omdat die eerste twee redelijk onvermijdelijk zijn terwijl je als consument vrij eenvoudig met een grote boog om Apple heen kan lopen...
Technisch gezien heb je gelijk, maar moreel gezien was het natuurlijk daarvoor ook al machtsmisbruik.
Zo zijn er de afgelopen jaren wel meer van dit soort botsingen geweest tussen EU en tech bedrijven waarbij de EU hard moest strijden om die tech bedrijven bepaald moreel verwerpelijk gedrag te laten stoppen.
Het is niet de taak van de EU om te bepalen wat moreel verwerpelijk is.
Als je morele eigenschappen toe zou moeten dichten aan bedrijven als Epic die voorwaarden accepteren en vervolgens breken (aka liegen) en op agressieve manier juridisch strijd voeren om meer geld binnen te harken (aka hebzucht) komen die er waarschijnlijk niet veel beter uit.
Hoe zou je reageren als Apple dan maar besluit om progressive web apps weer onmogelijk te maken, fees voor ontwikkelaars naar 70% op te schroeven en ad blocking compleet onmogelijkt te maken?

Onze overheid beschermt ons tegen dat soort praktijken; en dat is één van hun taken waar wij de vertegenwoordigers voor selecteren. De overheid bepaalt niet uit zichzelf de moraliteit, maar de mensen die de overheid vormen.
Ik vermoed dat vooral de markt hier op reageert en niet in het voordeel van Apple dus laten ze het wel.
Maar ik zie totaal niet hoe het bouwen van een product met bepaalde restricties een morele zaak kan zijn, zeker op een vrije markt.
Dat is nou juist het hele punt waar het om draait: de markt is niet meer vrij als het gaat op de manier die Apple graag wil. Zolang er maar één app store beschikbaar is op een platform waar de maker alle macht over heeft, is er per definitie geen vrijheid en ben je als consument afhankelijk van de grillen van zo'n bedrijf.
Vrije markt is niet perse een synoniem van kapitalisme...
Zo lang je makers kan kiezen en/of switchen is er altijd de vrijheid een deur verderop te kijken.

Je kan je helemaal blind staren op de app store, maar andere makers hebben ook een aanzienlijke hoeveelheid macht over hun platformen. Zoals ik zei: als consument kan je makkelijker afstappen van Apple dan van Google/Microsoft en mogelijk ook Facebook.
Ook al voldoet iemand (of een bedrijf) aan de letter van de wet, wil dat nog niet zeggen dat ze ook in de geest van wet goex zitten....
Er zijn ook bedrijven die er voor kiezen om de wijzigingen overal te laten werken. Het is tenslotte best nog wel een werkje om dat lokatie gebasseerde toestemming verhaal goed en beveiligd te laten werken om zo hun App store belangen te beschermen.
Zou je dit willen op een pc of op je mac? Gesloten eco systemen zijn verleden tijd en zijn eigenlijk heel vreemd....
Het ligt er maar net aan wat je 'ecosysteem' definitie is. Zeker met de verplaatsing van veel diensten die vroeger op een lokale desktop draaiden naar de cloud wordt er op grote schaal lock-in gecreëerd.
Ook op de desktop markt wordt er steeds meer dichtgetimmerd (onder meer voor security en DRM, maar het maakt het ook lastiger software te verspreiden).
De hele opzet van de dma is namelijk het aantal 'single points of control' te beperken, zeker wanneer die artificieel zijn zoals hier.
Je koopt een Apple telefoon in de EU en die telefoon moet je toelaten Apps te installeren zonder tussenkomst van Apple.
Dat ze de installatie van Apps via derden toch tegenhouden maakt hmu afhankelijk van Apple voor alles op die telefoon terwijl dat niet nodig is en dat Apple er moeite voor moet doen u die extra beperkingen op te leggen.

Die telefoon is van u, niet van Apple, eenmaal je die third party app store hebt geïnstalleerd is het niet aan Apple om je samenwerking met een andere appstore provider te controleren,/beheersen. Je koopt een toestel in een bepaalde staat. Of je een grens overgaat heeft niks met Apple te maken, zij hebben geen jurisdictie over die telefoon.
Die telefoon is van u, niet van Apple, eenmaal je die third party app store hebt geïnstalleerd is het niet aan Apple om je samenwerking met een andere appstore provider te controleren,/beheersen
Het alternatief voor de situatie waarin Apple 'beheerder' van de installatie keys is is dat je mensen de 'master' sleutel van hun telefoon geeft. Veruit de meeste eindgebruikers zouden geen idee hebben wat dit precies betekent (public/private key encryptie hebben veel techneuten al moeite mee) en je krijgt de onvermijdelijke gevallen: verloren sleutel (dus telefoon onbruikbaar), sleutel gestolen via social engineering, misbruik door derden etc (dus heel veel fraude / stalking / privacy inbreuk gevallen). Eventueel meer diefstal omdat de kans dat een toestel uit de activation lock kan worden getrokken groter is dan nu.

Ik had het ook liever anders gehad, maar ik denk dat Apple wel degelijk een punt heeft en dat het niet alleen voor hun business model goed is.
Zelfs als er veiligheidsredenen zijn dat zij er continu tussen willen zijn, wil dat niet zeggen dat ze voor de klant moeten kiezen wanneer welke appstore werkt. Het hele debacle gaat erom wat ze met hun positie doen, niet dat ze een veiligheidssysteem opzetten op een bepaalde manier, maar dat ze die positie misbruiken om de app en payment markt op die smartphones monopoliseren en compleet te beheersen, waardoor de concurrentie en de vrijheid van die markt om zeep geholpen worden.
als ik de iOS topic op T.net Forum mag geloven zitten de echte Apple gebruikers niet op de frontpage... /s

Ik ben nog wel een Apple gebruiker, alleen niet meer qua telefoon (had niks met sideloaden en dergelijke te maken overigens)

Maar ik vind dit sowieso raar, de EU wetten gelden voor EU burgers, en als ik ineens in een andere land woon die niet in EU ligt.

Ben ik nog steeds een EU burger zolang ik de nationaliteit heb uit 1 van de EU landen.

Nou ben ik niet verbaasd dat Apple dit doet, sterker nog ik had dit verwacht.

Namelijk deze regels gelden voor EU burgers,
maar ze zijn vrij makkelijk te omzeilen dus was de kans hoog dat mensen buiten de EU om dit ook zouden gaan gebruiken, wat Apple niet wil.

Maar of EU Apple hierop aanpakt weet ik niet.

Begrijp mij niet verkeerd, Apple maakt geweldige producten met goede software, maar in mijn ogen kan dat prima in combinatie met de eisen van de EU.

Edit: blijkbaar gaat het hier om burgers in EU

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 7 maart 2024 21:09]

Toch niet zulke geweldige producten en software als je zo omgaat met je eindgebruikers
Als je op die manier naar kijkt heb je inderdaad een punt.
dus in plaats van self-signed apps die elke week moet heractiveren via een een lokaal te installeren app, kun je strax gewoon een alt.store installeren moet je alleen 1x per 30 dagen je lokatie veranderen naar de EU :D
Dat wil je toch al niet, misschien even inlezen. Volgens Apple moet je alle abonnementen stop zetten, al je digitale aankopen verlig stellen etc. En dan kun je na iets van 30 dagen van regio wisselen.
Ook een Apple gebruiker en EU mag Apple toch wel harder aanpakken hoor. Echte onzin dit.
Het ligt er natuurlijk aan of deze specifieke uiting van Apple tegen de geest van de wet is. Er zijn 'naar verhouding' niet veel mensen die meer dan 30 dagen achter elkaar buiten de EU zijn. Het betreft dus sowieso maar een relatief kleine groep mensen.

Dit gezegd hebbende zijn er best een boel mensen (in absolute getallen) die bijvoorbeeld de hele zomervakantie (6 weken) naar naar familie buiten de EU gaan. Ook al is dit 'naar verhouding' maar een handje vol mensen, zou ik het reëler vinden om een periode van 3 maanden aan te houden.

Maar: We moeten natuurlijk ook rekening houden met de poortwachters zelf. Zij moeten natuurlijk nog wel handel kunnen drijven in de EU. Het moet 'dus' ook allemaal redelijk zijn. Uiteraard hoeven we geen meelij te hebben met Apple, Meta, Alphabet, enzovoorts, maar de wetgeving is er niet om de betreffende bedrijven te zieken.

De wetgeving betreft alle EU-burgers die gevestigd zijn (ofwel wonen) in de EU en alle mensen die zich binnen de EU bevinden.

Dat betekend dus dat als je als, in de EU gevestigd persoon, je buiten de EU bevindt (maar daar dus niet gevestigd bent), dat je nog steeds 'recht' hebt op de zaken die in de verordening zijn opgenomen.
Aan de andere kant, is het niet onredelijk, dat je rechten op die zaken, niet verkregen kunnen worden als je je heel lang buiten de EU bevindt.
Ik vind persoonlijk 1 maand wel net te kort. Ik zou bijvoorbeeld geen problemen hebben met 3 maanden. Daarmee vang je effectie vrijwel alle vakanties e.d. buiten de EU af. De enigen die er dan buiten vallen zijn expats en mensen die op 'wereldreis' gaan. Maar die zijn sowieso een vreemde één in de byte. Stel dat een expat 5 jaar in het buitenland verblijft. Dat voelt dan ook niet helemaal redelijk toch?

Dat Apple graag een bepaalde periode wilt aanhouden is natuurlijk ook voor hun eigen 'handhaving' het makkelijkst. Ze hoeven dan geen onderscheid te maken tussen een 'EU-burger' en een 'toerist in de EU'.
Het lijkt er aan alle kanten op dat Apple probeert het zo onaantrekkelijk mogelijk te maken om alternatieve appstores te gebruiken
Dit klopt uiteraard. Dat is een inkopper. Dit kost hen geld. Ieder bedrijf had hetzelfde gedaan. Ze moeten ze beschikbaar stellen voor mensen in de EU. Ze hoeven het niet aan te moedigen.
de DMA is er om de Marktwerking te beschermen, als Apple hun eigen app store bevoordeelt dan kan je er bijna zeker van zijn dat hen probelemen gaat opleveren met de regulators. Ik denk niet dat dit regeltje het lang zal uithouden. Beniewd wat de eerste grote app store word beschikbaar op Android en iOS, kunne we eindelijk gemakkelijk switchen.
Dat is zeker waar. Maar er is één nuance. De DMA is om marktwerking te beschermen in de EU.
Plat gezegd. Het interesseert de EU geen fluit hoe rot het in het VK is, als het hier om gaat.

De DMA gaat ook specifiek over poortwachters. Die poortwachters hebben natuurlijk ook gewoon rechten. Het is niet het doen van de EU om grote bedrijven te zoeken. Het is het doel om de poortwachters te reguleren en hen te dwingen om een eerlijker speelveld te maken voor derden. Het recht om hun platform op hun gewenste manier te distribueren buiten de EU is natuurlijk hun ding.

Wat ik al schreef. Ik snap deze regel. Het maakt handhaving/controles makkelijker. Ik vind alleen de één maand te kort. Er zijn best een boel mensen die 6 weken het land uit gaan. Houd hem op 3 maanden, en dan is het goed denk ik. Daarmee heb je vrijwel alle Europese staatsburgers het hele jaar door, en voorkom je een vage foutgevoelige administratie van niet-EU bewoners die hun account op Luxemburg hebben gezet.

Maar goed. We gaan het beleven wat onze vertegenwoordigers ervan vinden 😊
Als je ziet hoeveel geld ze verdienen aan de Store dan begrijp je het wel. Het is een bedrijf geen liefdadigheidsinstelling.
Ik ben een long time Apple gebruiker en ik zit helemaal niet te wachten op al die alternative stores. Het is gewoon wachten om hetzelfde drama als wat je nu ook hebt met als die streamingdiensten. Zit je net lekker in een seizoen wordt hij van Netflix getrokken om hem in een eigen streamingdienst opnieuw aan te bieden (ik kijk naar jou Star Wars Star Trek Discovery).

Straks kan je bepaalde apps of games dus alleen nog maar downloaden of updaten in de specifieke stores met iedereen hun eigen gebruikerservaring. Nee ik ben nu al geen fan.

[Reactie gewijzigd door Tristan op 8 maart 2024 09:18]

Ik snap dit argument niet. Er zijn ook apps die nu niet worden aangeboden door de voorwaarden van Apple. Zaken als streaming diensten in het verleden of bijvoorbeeld emulatoren en bepaalde games (zoals die van Epic).

Als ik die apps nu wil downloaden, op mijn eigen telefoon, dan kan dat niet. Omdat Apple heeft besloten dat dit niet mag. Terwijl ik lekker zelf wil bepalen wat ik installeer. Net zoals ik dat doe op mijn MacBook en PC.
Je kunt ook andersom redeneren: als het Apple platform te beperkt is voor jouw wensen dan koop je wat anders keuze genoeg. Het is niet dat een iPhone zo uniek is dat je niet zonder kunt. Als iedereen die het niet eens is met het beleid en mogelijkheden van Apple iets anders koopt, dan tref je ze harder dan welk protest of boete dan ook.
Je kan het ook andersom redeneren: er zijn veel mensen die op Android zater vanwege de openheid. Eindelijk is die er op ios, dus is er voor het eerst een reden om het te gaan proberen. Dit kan nog verkopen opleveren!

Voor mij zijn open source apps de voornaamste reden dat ik van Android hou. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor er enig open source ecosysteem in Europa zal zijn. Wel heel jammer dat Apple dit dat er beperkt op deze manier. Zeker een vorm van malicious compliance. Dit maakt het niet succesvoller (en dat wil Apple ook).
Ik vindt het wel grappig dat dat vroeger inderdaad een ding was. Apple vs Android, gesloten vs open. Bijna niets custom kunnen doen vs “alles” aan kunnen passen.

De gemiddelde persoon met android doet echter net zoveel op Android als iemand iOS. De alternatieve appstores zullen ook op iOS maar voor een klein deel van de gebruikers zijn, want het grotendeel intresseerd het ook totaal niet. Ze zijn naar Apple gegaan omdat het gewoon “werkt” het is simpel en je hebt maar 1 store waar je moet zoeken. Zelfde geld voor het grote deel van Android, the play store and that’s it.
Vroeger was het inderdaad belangrijker dan het nu is. Toen waren beide platformen nog niet volwassen, en had je het (openheid) zeker nodig. Dat is wel minder nodig intussen. Toch is het niet voor iedereen helemaal weg.
Je kunt ook andersom redeneren: als het Apple platform te beperkt is voor jouw wensen dan koop je wat anders keuze genoeg.
1 platform vind je keuze genoeg?
1 groot platform natuurlijk. Maar ik denk dat hij meer qua bedrijven bedoelt dan besturingssysteem. Ja android is de enige serieuze tegenhanger maar er zijn natuurlijk zat bedrijven die er tegenhangen. Stel er zou maar 1 ander bedrijf zijn met smartphones zou het een veel slechter situatie zijn met duopolie.
Het gaat hier vaak ook niet om gebruikers maar ook bedrijven. En als die Apple gebruikers willen bereiken moeten ze alles slikken want ze kunnen niet anders. En het is nu juist die macht die bepaalde bedrijven hebben die wil de EU inperken.
Nou dan installeer je t toch niet? Ik zie t probleem niet? Niemand verplicht jou iets.

Sterker nog, door de toegenomen concurrentie kan het zijn dat je goedkoper uit bent straks.
Ik ben een long time Apple gebruiker en ik zit helemaal niet te wachten op al die alternative stores. Het is gewoon wachten om hetzelfde drama als wat je nu ook hebt met als die streamingdiensten. Zit je net lekker in een seizoen wordt hij van Netflix getrokken om hem in een eigen streamingdienst opnieuw aan te bieden (ik kijk naar jou Star Was Discovery).

Straks kan je bepaalde apps of games dus alleen nog maar downloaden of updaten in de specifieke stores met iedereen hun eigen gebruikerservaring. Nee ik ben nu al geen fan.
Dit is dus de grootste onzin, want op Android is dat ook niet het geval. Daar heb je twee dominate stores: De Google Play Store waar 99% op zit en F-droid waar open source op zit. De Samsung Galaxy Store en al die andere hebben bijna geen marktaandeel in handen.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 7 maart 2024 21:39]

Het lijkt er aan alle kanten op dat Apple probeert het zo onaantrekkelijk mogelijk te maken om alternatieve appstores te gebruiken (lees: het process zoveel mogelijk te frustereren).
Dus business as usual.
Volgens mij gaat de wet over EU burgers, niet of die zich binnen de EU bevinden. Dus ik weet niet of dit wel aan de wet voldoet.
Artikel 1, lid 2 van de Verordening 2022/1925
Deze verordening is van toepassing op kernplatformdiensten die poortwachters verlenen of aanbieden aan zakelijke gebruikers die in de Unie zijn gevestigd of aan eindgebruikers die in de Unie zijn gevestigd of zich aldaar bevinden, ongeacht de plaats van vestiging of de verblijfplaats van de poortwachters en ongeacht het recht dat anderszins op dedienstverlening van toepassing is
Kortom, het gaat om mensen die zich in de EU bevinden.

[Reactie gewijzigd door Gast Gebruiker op 7 maart 2024 20:21]

Te kort door de bocht. In jou eigen quote staat
eindgebruikers die in de Unie zijn gevestigd
Als ik 60 dagen op vakantie ga in de vs ben ik nog steeds gevestigd in de Eu. Dat is waar ik burger ben. Dus Apple gaat na 30 dan in overtreding.

Wat Apple doet mag alleen als ik mij vestig in de vs of een ander land buiten de eu. Ofwel als ik migreer buiten de eu.
Je hoeft je niet definitief in een ander land te vestigen om onder de lokale wetgeving te vallen.
Een 16-jarige Belg die op vakantie is, mag in de VS geen bier bestellen. En omgekeerd kan de VS niet eisen dat een 16 jarige Amerikaan, op vakantie in België, geen bier mag drinken.
De VS kan de Belgen niet tot handhaven dwingen.
Maar als de 16-jarige weer terugkomt op Amerikaans grondgebied kan hij, er van uitgaan dat hun wet zo geschreven is, opgepakt worden voor het nuttigen van alcohol onder de gestelde leeftijdsgrens.

Voorbeeld dichter bij huis, het is jou als inwoner van Nederland verboden seks te hebben met minderjarigen. Het maakt niet uit hoe legaal het is in het vakantieland waar je deze daad uitvoert, terug in Nederland word je voor de rechter gedraagt voor pedofilie en wat nog meer.
Niettemin werden kind huwelijken tot 2015 uit het buitenland hier gewoon erkend. En zelfs nu kun je nog lezen dat er Syrische vluchtelingen zijn met nareizende minderjarige bruiden.
Het lijkt wat off topic, maar het punt is dat ondanks dat het voor onze wet niet mag die mensen ook niet noodzakelijk worden opgepakt. In het geval van kindbruiden, word het kind tegenwoordig onder voogdij geplaatst, er gaat niet noodzakelijk iemand de bak in, hoe illegaal het ook is hier.
Om jou voorbeeld te pakken, wie gaat al jou partners in het buitenland na? Er wordt alleen wat gedaan als er een klacht of duidelijk vermoeden is.

Om het terug te brengen naar techniek, het contract met je mobiele provider veranderd ook niet ineens buiten de eu. Je Nederlandse contract en de afsluit voorwaarden blijven van toepassing. Onder dit voorwaarden kunnen diensten zoals roaming in het buitenland zitten, maar dat regel je met de Nederlandse provider waar het afgesloten is. Dus in zulke gevallen reizen de voorwaarden gewoon met je mee, waarom zou dat voor een appstore niet opgaan?

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 8 maart 2024 00:19]

Zover ik weet is strafrecht alleen relevant voor het gebied zelf.

Nederlandse wetgeving is nul waard in Zuid-Afrika en andersom.
(Leeftijd is overigens 16, tenzij er een vertrouwensrelatie is (arts, coach, docent, enz. Dan is het 18) maar dat even terzijde)

[Reactie gewijzigd door lenwar op 8 maart 2024 08:06]

Dat word ook niet gesteld, in een ander land moet je jezelf aan de wetten van dat land houden. Maar dat is niet echt van toepassing hier. We hebben het hier over dienstverlening aan een eu burger. Er is niets in de Amerikaanse wet dat tegenhoud dat Apple iets levert waar een eu burger recht op heeft dat legaal is in beide landen, maar Apple niet verplicht is te doen in 1 van die landen.
Het is in Amerika niet verboden om meerdere app stores te hebben, het is daar ook niet verplicht om het toe te staan. Het is Apple wel verplicht het toe te staan bij EU burgers en in het buitenland zijn wij nog steeds eu burgers. Je verliest niet je burger rechten als je op vakantie gaat.
Je voorbeeld gaat over strafrecht. Dat is anders.

Dit is een verordening voor bedrijven. Stel dat Google geen een persoon in EU heeft werken, geen vierkante centimeter aan hardware of kantoorruimte heeft in de EU, maar ze zich wel (op afstand dus) op de Europese markt richten, dan moeten ze voldoen aan de EU wetgeving, voor die diensten die zij hier aanbieden.

De verordening geeft aan dat de regels gelden voor de gebruikers van bedrijven, die zich (de gebruikers dus), bevinden of gevestigd zijn, in de EU.

Stel dat het in een land legaal is om als 7-jarige met echt geld te gokken, dan is dat leuk voor dat land, maar het gokbedrijf, gevestigd in dat land, mag zich dan niet richten op de Europese markt.


Ergo: Ik ‘denk’ dat het op de letter van de wet niet mag, wat ze willen. (Want ik ben een EU-burger, en ik woon in de EU, dus ik heb recht op die alternatieve stores). Maar in de geest van de wet, denk ik dat het niet zo’n probleem zal zijn.
Misschien dat de EU zal zeggen: 3 maanden. Zodat we ook redelijkerwijs de meeste vakantiegangers kunnen behartigen.
Je doet hier de foute aanname dat je altijd onder één wet valt. In werkelijkheid claimen landen jurisdictie zowel op basis van grondgebied als op nationaliteit. De VS kan het wel degelijk van zijn inwoners eisen.

Sterker nog, de meeste landen claimen ook jurisdictie als het slachtoffer hun nationaliteit heeft.
Dat laatste is niet waar.
Wetten kunnen gelden voor burgers waar ook ter wereld, zolang het burgers zijn.
Landen waarvan ik weet die dergelijke regelingen hebben zijn Turkije & Singapore.

Toen ik even in Singapore was, stond er daar een artikel in de krant dat 2 studentes gearresteerd waren bij terugkomt in Singapore omdat ze tijden hun studie in Sydney
drug gebruikt hadden, en dat is verboden voor inwoners van Singapore.
In mijn interpretatie wordt 'eindgebruikers die in de Unie zijn gevestigd' gebruikt om geen onderscheid te maken tussen mensen die een EU paspoort hebben, en mensen met verblijfsvergunningen of andersoortige visum's die zich in de EU hebben gevestigd. Niet zo zeer om Europese toeristen of expats buiten de EU grenzen te beschermen. Dit laatste is eigenlijk nooit de insteek bij dit soort EU verordeningen.

[Reactie gewijzigd door Gast Gebruiker op 7 maart 2024 20:40]

Expat is een beetje een bijzonder geval, maar een toerist buiten de eu is big steeds gevestigd in de eu.
Insteek maakt weinig uit. De taal zegt "gevestigd in". Als toerist ben je niet ineens in een ander land gevestigd.
Ik vrees dat je juridisch gezien gelijk hebt.
Apple gaat dan natuurlijk niet zoiets hebben van oh deze gebruiker heeft een eu nummer +31,+32.... want ze zijn dit niet daar wettelijk niet verplicht en
Er zouden geen exacte locatie gegevens met Apple gedeeld worden; met een lokaal proces checkt de iPhone-maker of een gebruiker in aanmerking komt voor toestemming om appwinkels van derden te installeren.
maar ik be ook niet verplicht om het volgende niet te doen.
- eens om de 30 dagen mijn mobile gegevens en gps uit te zetten.
- met een ander device (vb laptop) verbinding maken met mijn Belgische VPN.
- op dit apparaat een mobiele hot-spot op te zetten.
- mijn iPhone / Idevice hier een tijdje mee te verbinden en eventueel VoWifi aan te zetten...

Inderdaad wel omslachtig voor de gemiddelde gebruiker, heb zelf geen iPhone en ben nog nooit buiten de EU geweest. Maar dat ter zijde
Als Apple wilt controleren, maakt het uitzetten van de verschillende radio's niet uit, die "lokale service" zet het gewoon even aan om te controleren.
Ben blij dat ik geen Apple gebruik, hier zou ik anders elke zomer in Turkije tegenaan lopen.
Je veronderstelling is fout. Dit is dezelfde logica als de GDPR. Ook die beschermt iedereen in de EU, en EU burgers overal in de wereld.
Dit is onjuist. De bescherming van de GDPR beperkt zich ook slechts tot mensen die zich in de EU/EER bevinden. Nationaliteit doet er niet toe. De GDPR, net als deze wet kan echter wel bedrijven van buiten de EU/EER dwingen/beboeten als zij de rechten van EU-ingezetenen niet respecteren.
Dan mag jij deze beperking in de GDPR citeren. Het klopt dat niet-EU ingezetenen beschermd zijn gedurende hun verblijf in de EU. Daaruit mag je niet afleiden dat de EU zijn jurisdictie opgeeft als EU ingezetenen tijdelijk in het buitenland verblijven.

Natuurlijk is er de vraag van juridische haalbaarheid om een buitenlands bedrijf te vervolgen zonder enige activiteit in de EU. Dat is een praktisch bezwaar (beperkte juridische capaciteit) die je niet kunt gebruiken om jurisdictie te ontkennen.
Ik zou het eigenlijk willen omdraaien. Waarin blijkt in de GDPR dat mensen buiten de EU beschermd zijn in de GDPR. Artikel 3 lid 2 van GDPR is vrij duidelijk. Mensen in de EU worden beschermd, bedrijven of organisaties van zowel binnen als buiten de EU moeten zich aan de regels houden met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens van mensen in de EU.
2. Deze verordening is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens van betrokkenen die zich in de Unie bevinden, door een niet in de Unie gevestigde verwerkingsverantwoordelijke of verwerker, wanneer de verwerking verband houdt met:
Echter reist wetgeving niet met je mee.
Andersom zouden mensen van buiten de EU, die zich binnen de EU bevinden, direct de mogelijkheid moeten hebben om appwinkels van derden te installeren en gebruiken.
Nee, dat is niet correct, mensen in de eu op vakantie zijn dat niet gevestigd. Het hele idee achter dat woord gevestigd is dat het gaat om de plek waar je ingeschreven bent, waar je burger bent, waar je woont. Dat verandert niet tijdens een reis. Je bent niet ineens geen Nederlander meer omdat je in de vs of zo op vakantie bent en een Amerikaan is niet ineens een eu burger als hij hier is.

En er zijn andere voorbeelden, je mobiele contract veranderd ook niet tijdens een reis. Het blijft een Nederlands contract, met de buitenland voorwaarden die je in Nederland hebt afgesproken onder de Nederlandse wet
Maar voor die groep geldt dan toch het stukje "zich in de EU bevindt"?

Dus mensen van buiten de EU die zich binnen de EU bevinden, zouden de mogelijkheid moeten krijgen appstores van derden te installeren en gebruiken, zolang ze zich in de EU bevinden.

Als dat niet opgaat, gaat het andersom ook niet op lijkt mij.
Ja als dat was wat je bedoelde, (de discussie was meer over het eerste stukje "gevestigd") dan ja zoals dat leest vind de EU dat een "niet EU" buitenlander die hier op bezoek is maar niet gevestigd is ook een andere app store moet kunnen installeren.
Echter zodra die buitenlander terug naar huis gaat vervalt dat recht. Maar het zorgt ervoor dat een buitenlander niet in rechten is achtergesteld bij mensen gevestigd in de EU, zolang hij in de EU is.
Maar dat neemt niet weg dat een in de EU gevestigde persoon die naar het buitenland gaat beperkt mag worden in toegang tot zijn appstores. Want op vakantie gaan veranderd niets aan je vestigingsplaats.
Ofwel de wet is voor mensen uit de EU en mensen die in de EU zijn. Maar niet voor mensen die buiten de EU gevestigd zijn.

edit. Dit is allemaal op basis van de quote van een stukje wettekst. De complete wettekst kan van alles bevatten inclusief allerlei beperkingen en verduidelijkingen.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 8 maart 2024 15:57]

Je hebt gelijk, ik had even vlug vlug gelezen en zo de kern over het hoofd gezien.

Dit is weer een mooi staaltje kinderachtig gedrag van Apple, die ongetwijfeld een volgende boete krijgt uitgedeeld.
Weinig mensen gaan meer dan 30 dagen op vakantie. Misschien vind de eu het de moeite niet. Maar ik hoop dat ze het wel oppakken. Een miljoenen boete voor Apple klinkt wellicht leuk binnenhalen, maar de advocaten pakken daar het meeste van.
Wet is wet, dat er in de praktijk maar een paar keer een overtreding plaatsvindt, maakt de wet niet minder geldig. Het is de houding van Apple die feitelijk de wet overtreedt, ongeacht hoe vaak dat in de praktijk voor komt.
Klopt natuurlijk maar kijk naar onze eigen controlerende instanties voor avg ap, financiële markten afm etc etc. Ze hebben allemaal te weinig mankracht om alles aan te pakken.
Pick your battles word dan het credo.
Dat is natuurlijk waardeloos, maar er komen zelfs als je willen niet magisch mensen bij.
Dus dan moet US content in bijvoorbeeld de US voor EU burgers geblokkeerd worden als je dezelfde redenatie volgt. Terwijl het nu zo leuk is dat je op je Nederlandse netflix account ineens lokale content van elders kunt zien als je daar bent.
Moet niet, maar zou denk ik wel kunnen. Netflix is verplicht je overal de content te geven voor het land waar je woont. Tenminste in de eu. Ik weet niet wat de tekst is van de wet die dat regelt.
De reactie was nu op een quote van de dma wet en die tekst heeft het over wat de eindgebruiker gevestigd is. En als je in het buitenland bent veranderd niet waar je gevestigd bent.

De voorwaarden van je telefoon abbo veranderen ook niet als je in het buitenland bent. Ondanks dat providers zeker de internationale in het buitenland voor hun klanten andere regels kunnen hebben. Je contact is als Nederlander met een Nederlandse provider.
Wat Apple doet mag alleen als ik mij vestig in de vs of een ander land buiten de eu. Ofwel als ik migreer buiten de eu.
En laat Apple dat nou net weer geen reet aangaan/mogen toetsen...
Geen idee wat je wil zeggen.
Laat ik hem omdraaien: hoe wil Apple nagaan waar je gevestigd bent en wat hebben ze ermee te maken?
Dat is niet moeilijk, Apple weet wie je provider is bijvoorbeeld via de simkaart, er zijn echter tig andere opties. Zoals het feit dat je diensten afneemt vanuit de eu etc etc.

Wat hebben ze er mee te maken? Alles. Apple moet namelijk producten leveren die voldoen aan lokale wetgeving, dus Apple heeft nut van weten waar je gevestigd bent. En wees maar niet ongerust, als je Apple gebruikt weten ze net als elke andere waar jij gevestigd bent.

Ga je nu een aluminium goedje opzetten? :)
Het gaat Apple alleen niets aan waar de gebruiker er na aankoop mee aan de slag gaat. Als een Amerikaan er een koopt, hier activeert op een account die aan EU regels gebonden is, moet dat voldoende zijn om het daar bij te houden. Alle andere acties zouden invasief en restrictief zijn.
Als Nederlander ben ik gevestigd in de EU, maar als ik 31 dagen op vakantie ga naar Azië, zou op de 31e dag de alternatieve App Store dus niet meer werken? Dat lijkt mij tegen die regel in.

De Nederlandse tekst van de support van Apple is wat duidelijker over het verlaten van de EU dan die Engelse tekst:
“Als je de Europese Unie verlaat voor korte reizen, houd je gedurende een respijtperiode toegang tot alternatieve app-marktplaatsen. Als je te lang weg bent, heb je geen toegang meer tot bepaalde functies, waaronder het installeren van nieuwe alternatieve app-marktplaatsen. Apps die je hebt geïnstalleerd vanuit alternatieve app-marktplaatsen blijven werken, maar ze kunnen niet worden bijgewerkt door de marktplaats waar je ze hebt gedownload.”

[Reactie gewijzigd door fjjl op 7 maart 2024 20:36]

Apps die je hebt geïnstalleerd vanuit alternatieve app-marktplaatsen blijven werken, maar ze kunnen niet worden bijgewerkt door de marktplaats waar je ze hebt gedownload.
Maw expats die tijdelijk in het buitenland verblijven, maar nog steeds gevestigd zijn in Nederland, krijgen een dikke vette middelvinger en mogen geen zelfs geen security-updates meer installeren voor apps uit alternatieve stores.

De EU is amper klaar met de tweede ronde Epic -vs- Apple, of het volgende geval ligt alweer klaar.
Kijk, we weten natuurlijk dat Apple een paar (amerikaanse) biljoen per jaar opstrijkt uit de App Store - zoveel is duidelijk uit publiek beschikbare data die mensen doorgewerkt hebben, maar om dat nou zo nodeloos over de balk te gaan smijten in de vorm van boetes.

Kun je het beter gewoon aan een goed doel binnen de EU doneren of zo; daar heb je dan PR-technisch meer aan, niet Apple? :+

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 7 maart 2024 23:22]

Als dit alles is vind ik het veel minder erg. Als het inderdaad zo is dat ze gewoon geïnstalleerd blijven en alleen niet bijwerken. Dat is oké. Ik las dat niet in het tweakers artikel.
Ben benieuwd hoe ze omgaan met medewerkers van Europese ambassades buiten de EU. Die ambassades zijn in theorie gewoon nog op eigen grondgebied van het land van de ambassade. Ik ben geen jurist maar dit kan denk ik implicaties hebben.
Het grondgebied van een ambassade behoort toe aan het gastland.
Ja dat bedoelde ik, beetje ongelukkig neergezet
Wederom verkeerd gelezen ;(

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 8 maart 2024 17:17]

Als ik meer dan 30 dagen op vakantie ben buiten de EU, dan ben ik toch nog steeds "in de Unie gevestigd"? Daar is immers mijn woonplaats.
Ik lees dat als:
- eindgebruikers die in de Unie zijn gevestigd (maar zich daar niet per se bevinden) of
- zich aldaar bevinden (eindgebruikers die niet in de Unie zijn gevestigd maar zich wel in de Unie bevinden)
Dit lees ik toch zodanig dat ik als inwoner van Nederland hier recht op heb ( in EU gevestigd), ook als ik voor 2 maanden in de USA op vakantie ben.
Zijn gevestigd
Ik zal wel dom zijn, maar dat klinkt als ergens wonen/ingeschreven zijn.

Als iemand een wereldreis maakt of gewoon een lange vakantie heeft, dan kan diegene zomaar langer dan 30 dagen weg blijven.

Technisch zou Apple dan fout bezig zijn denk ik. Of deze randgevallen de EU iets boeit... Ik denk het niet. Zeker gezien het technisch lastig af te dwingen en controleren is.
Zeker gezien het technisch lastig af te dwingen en controleren is.
Dat is het niet, aangezien je aan de betaalgegevens kan zien waar iemand gevestigd is. Dus creditcard, bankrekening of betaalmethoden zoals iDeal.
Stel je gaat een jaar buiten Europa wonen voor bijv werk. Dan kunnen je apps na 30 dagen niet meer geüpdatet worden. Dikke onzin. Ipv dat dit op basis van telefoon/apple id locatie is wordt dit gedaan op basis van waar je je bevind. Uiteraard om misbruik te voorkomen, maar dit brengt ook limitaties met zich mee.
Als je een jaar buiten Europa woont ben je hier uitgeschreven en gelden EU regels niet meer.
Maar 7 maanden is dan weer prima en ben nog legaal inwonen van NL maar gelden de regels ineens niet 8)7
Zowat elk land heeft een verbod open een langdurig verblijf also toerist, meestal beperkt tot 180 dagen per jaar.
En als ik 170 in land a bevind en daarna door vlieg naar land b en daarna c is er niets aan hand. Of een werkvisum hebt gekregen. Het ging er mee om dat je volgens de NL wet je maar tot 8 maanden per jaar buiten NL mag bevinden maar nog steeds ingeschreven staat. Daarna moet je je officieel uitschrijven.
dan ben je buiten de EU gevestigd en dus gelden die regels dan "tijdelijk" even niet ;)
Het ligt er dus aan wat ze als "gevestigd" bedoelen en definiëren. Als de definitie is dat je permanente verblijfplaats/woonplaats in de EU is dan heb je ongelijk.
Dat is de algemene definitie voor "place of establishment" cq. "vestiging" in het Nederlands.
Dat is vziw waar je, legaal ingeschreven, verblijft. Je vaste woonadres of postadres, als privaat person.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 7 maart 2024 22:21]

Als je buiten de EU bent moet je ook bij Apple veel moeite doen om iets uit de store te krijgen wat niet in de Eu beschikbaar is. Zo hadden we natuurlijk al eerder een regio verdeling met cd en dvd. Maar dat is ook zo met streamingdiensten.
Ik snap echt het probleem niet. Als Apple zo kut is koop je er toch gewoon niets meer van? Dat heeft meer effect dan klagen op een forum. Dat is met alle producten zo, en is altijd zo geweest. Als je Calve pindakaas niet lekker vindt dan ga je toch ook niet klagen over en bij Calve maar koop je een ander merk. Niemand is verplicht om Apple te gebruiken. Maar waarschijnlijk kopen jullie dat allemaal omdat het er lekker geil uitziet. En als je het niet koopt, wat zeur je dan?

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 7 maart 2024 21:01]

Dit gaat toch alles over de machtspositie van big tech, en hoe politiek probeert grip daarop te krijgen. Beetje naïef dat je dat afdoet als 'dan koop je het toch niet'.
Daar heeft u gelijk in.

U heeft echter ongelijk dat men dan dat gedrag van Apple niet mag bespreken, daar een mening over hebben en die mening mag uiten (u noemt dat 'klagen', staat voor eigen rekening).

Uw vergelijiking met pindakaas gaat niet op. De digitale wetgeving (Services, and Markets) gaat over misbruik van dominante posities. Als het kopen van Calvé pindakaas u zou kunnen verplichten om enkel nog borrelnootjes van Calvé te kopen (en geen ander merk), dan gelijkt het al meer, maar dat is een belachelijke vergelijking,
U zou toch wat moeten lezen over competition law, hoe die werkt, en waarom.

[Reactie gewijzigd door D100 op 7 maart 2024 21:39]

Omdat het niet alleen om consumenten gaat maar ook om bedrijven die handelen willen drijven met mensen die op het platform zitten. En daar wordt extreem moeilijk over gedaan omdat Apple veel eigen producten en diensten hebben en die ze op die manier kunnen voortrekken. En dat wil de EU niet die wilt een eerlijk speelveld voor iedereen. Of je 100 miljard aan winst hebt per jaar of 1000 euro per jaar.
Alleen voegt Calvé dan een middeltje toe waardoor hun pindakaas zuur wordt als het in contact komt met brood van een merk dat geen commissie afstaat aan hen, en klaagt het elk ander bedrijf aan dat pinda's in hun product heeft.
De meeste mensen die hier posten en hun beklag uiten over Apple hebben niet eens eens Apple device.
Om je dood te lachen.
Misschien juist wel om die reden. En zouden ze best een Apple willen hebben als die hen die mogelijkheden gaf die Apple tegenhoudt?
Welke mogelijkheden worden de niet-Apple gebruikers onthouden?

Het Apple ecosysteem met de naadloze samenwerking en synchronisatie tussen alle Apple device?
Lezen is moeilijk als het je niet uitkomt he?
Het ligt niet aan de lezer maar aan de scribent.
Daar gaat het toch helemaal niet om. Stel android of andere telefoons gaan deze zelfde tactiek toepassen (zonder dat doe wet er is en goed wordt doorgevoerd). Dan zou ik ongelukkig zijn met alle telefoons. Voor mijn zijn bepaalde niche dingen echt heerlijk en bijna onmisbaar. Zou ik stoppen met leven, nee.
Het gaat om het principe. Dit draait allemaal niet zozeer om Apple snap dat dan. Het draait om de consument en burgers.
Dat is wel te simpel gezegd. Als alternatief van pindakaas (voor een paar euro) heb je voldoende alternatieven. En om jouw woorden te gebruiken, je kunt op telefoons kiezen tussen kut Apple en kut Google...

Daarnaast gaat de discussie over wetten en de uitvoering daarvan. Dat is een ander niveau dan het product wel of niet kopen.
dit is echt belachelijk en tevens ook nog eens een grove schending van de AVG/GDPR, als Apple constant gaat bijhouden waar een gebruiker zich bevind om een andere functie te beperken is dat een behoorlijke aantasting van mijn prive gegevens en prive gebruik.
Daar heb je een interessant punt. Dat de gegevensverwerking op het device van de klant gebeurt is niet relevant. Er moet een expliciete toestemming of valide grondslag zijn voor de verwerking van de gegevens. Gdpr geeft daar niet zo veel opties voor.
juridisch denk ik dat je hier nogal een vergissing maakt.

1: hoe kan IK gegevens verwerken op JOUW apparaat zonder dat ik daar zelfs maar toegang toe heb,

bovendien heeft de AVG weldegelijk een aantal ingangen om gegevens (zonder toestemming) te verwerken, namelijk: als dat nodig is om de overeenkomst te kunnen nakomen, als je handeld uit een wettelijke plicht... aangezien het beschikbaar maken van 3rd-party stores wettelijk verplicht is is het controleren of deze actief (moeten) zijn wezenlijk voert vloeiend uit een wettelijke plicht. ook al is het technisch mogelijkerwijs niet strikt noodzakelijk.

als laatste is er het argument van data-minimalisatie, zolang apple zich inspant om zo min mogelijk data te verwerken voor deze taak is er strikt genomen al een rechtvaardigingsgrond

uiteindelijk hoeft apple ook niet heel veel data te verwerken, alleen een (bij benadering redelijk nauwkeurige locatie bepaling) en een identificatienummer van het toestel
aangezien het beschikbaar maken van 3rd-party stores wettelijk verplicht is is het controleren of deze actief (moeten) zijn wezenlijk voert vloeiend uit een wettelijke plicht. ook al is het technisch mogelijkerwijs niet strikt noodzakelijk.
Fout: de wet verplicht enkel dat je toegang hebt tot die app stores, niet dat die toegang wordt ontzegd buiten de eu. De manier die apple nu kiest is totaal niet noodzakelijk om te voldoen aan de DMA.
En die “bij benadering nauwkeurige locatie bepaling” is gewoon “ben je binnen de grenzen van (een lidstaat van) de EU.
De EU heeft Apple gedwongen om andere stores toe te staan. De EU heeft niets te zeggen over het toestaan van andere stores buiten het grondgebied van de EU.

Daarnaast als je het bericht had gelezen had je geweten dat Apple de locatiebepaling lokaal op het apparaat doet en het apparaat daarna alleen een ja of nee naar Apple verstuurt.
De EU heeft niets te zeggen over het toestaan van andere stores buiten het grondgebied van de EU.
Het gaat om EU staatsburgers, niet grondgebied.
nee, het gaat over EU grondgebied,

of dacht je dat een nederlands staatsburger in de vs de aldaar geldende wetten mag overtreden omdat alleen EU wetten maar voor hem gelden?

onze wetten gelden alleen op ONS grondgebied
En andersom geldt hetzelfde. Stel je verhuist naar Texas en schaft daar legaal een vuurwapen aan, dan kan de Nederlandse staat je daar niet voor vervolgen als je op familiebezoek naar NL gaat. Zolang je het wapen maar niet meebrengt.

Jurisdictie is toch echt van toepassing op grondgebied en niet burgers. Hoewel daar ook discutabele uitzonderingen op zijn zoals de verplichting van Amerikaanse staatsburgers die in het buitenland wonen om in de VS belasting te betalen.
Jurisdictie is ook maar een afspraak. Landen kunnen wetten maken over wat en wie ze maar willen en vervolgens zelf verklaren dat ze jurisdictie hebben*. Waar het dan op aan komt is of het land de macht heeft de wet ook te handhaven.

Als de EU een wet wil die zegt dat Appstores voor EU burgers moeten werken, ongeacht waar de burger zich bevind, dan kan de EU dat doen. De EU heeft ook de macht deze wet te handhaven, want ze hebben macht over Apple.
Diezelfde wet toepassen op een Amerikaans bedrijf dat hier geen belangen heeft gaat daarentegen niet lukken. Dat is waarom Clearview Europese instanties gewoon negeert.

Dit is ook waarom de VS Julian Assange in de VS kan berechten, mits hij uitgeleverd wordt. Assange was niet in de VS toen hij zijn vermeende misdrijven zou hebben gepleegd, maar de VS heeft een wet die het toch strafbaar maakt, en de VS heeft de macht om die wet te handhaven.

*Er zijn natuurlijk internationale afspraken en verdragen, maar die zijn niet waterdicht en dekken niet alle gevallen en omstandigheden. En ze worden regelmatig met (drog)redenen aan de kant geschoven als landen een machtsspelletje aan het spelen zijn.
De EU kan absoluut afdwingen dat Apple bepaalde functionaliteit aanbiedt aan EU staatsburgers die zich buiten de EU bevinden. Dat raakt de soevereiniteit van die niet-EU landen immers niet. De GDPR bijvoorbeeld is al van toepassing op bedrijven die niet eens zaken doen in de EU en dat nooit gedaan hebben. Dat gaat nog een flink stapje verder, heh.
En waarom mag ik dan van NL niet tegen Rusland of Oekraine vechten en kan ik bij terugkomst gearresteerd worden?
Als ze hier bepalen dat dat strafbaar moet zijn is dat toch gewoon NL wet?

Als Nederland het OK gaat vinden dat jij in een oorlog stapt kan je dat daarbij ook wel uitleggen als Nederland die zich met die oorlog bemoeit.
Lijkt me politiek gezien ook niet ongevaarlijk.
Ja alleen wordt je bij deelname mogelijk veroordeeld voor geweldsmisdrijven. Dus heeft niets met politiek te maken. Maar piir en alleen geweldmisbruik
Ook over EU-burgers in andere landen hebben ze niet perse iets te zeggen. Zou wat zijn, dan is het voor Amerikanen opeens legaal om hier wapens te dragen.
De EU kan absoluut afdwingen dat Apple bepaalde functionaliteit aanbiedt aan EU staatsburgers die zich buiten de EU bevinden. Dat raakt de soevereiniteit van die niet-EU landen immers niet. Jouw voorbeeld doet dat wel en is daarom compleet irrelevant.
Ik vind het een zinloze discussie, maar als iemand in een bepaald land vindt dat mijn Winnie De Pooh app even gevaarlijk is als een vuurwapen (lees als vandaag verboden in de AppStore), dan zou dat wel eens toch relevant kunnen zijn, je hebt van die gekkies hier en daar.

Waarmee ik persoonlijk denk dat Apple dringend wat flauwekul-verkopers (euh, ik bedoel marketeers of zo?) in dienst moet nemen, ze krijgen het steeds slechter uitgelegd wat ze doen en waarom. Ze hadden bijvoorbeeld heel makkelijk kunnen zeggen “we kunnen niet garanderen dat in deze 3rd party AppStores apps verspreiden die in andere landen verboden zijn, en aangezien we ook niet willen tracken waar je precies bent en ten allen tijde aan de lokale wetgeving willen voldoen zoals we dat in de AppStore ook doen, zien we ons verplicht om 3rd party AppStores buiten de EU te blokkeren.” Maar dan wel volledig, niet “na 30 dagen”.

Ik zou het denk ik nog geloofd hebben ook…
Dus de EU zou ook kunnen afdwingen dat ik VRT-programma's in de VRT-app zou kunnen kijken in Nederland, zonder dat ik daarvoor een Belgisch telefoonnummer moet opgeven, zoals nu het geval is?
België en Nederland zijn volgens mij beide onderdeel van de EU dus ik snap de relevantie van je vraag niet.
Natuurlijk ben jij er weer als eerste bij km te beargumenteren dat privacy en de rechten van een consument op de brandstapel moeten als dat apple ten goede komt, je stelt ook nooit teleur :+

Wat apple hier doet is in strijd met de avg, want blijkbaar worden de gegevens naar apple verzonden: er staat letterlijk in het artikel dat apple verzamelt wie er wel en niet buiten de EU gaat. Of dat precieze data is of niet doet er niet toe: dat is data die niet valt onder een van de peilers van de AVG: het is niet nodig voor de functionaliteit, en de wet schrijft ook niet voor dat dit moet. Dan blijft er enkel toestemming van de gebruiker over, en dat is de allerslechtste peiler want toestemming moet je op elk moment kunnen intrekken, en dat lijkt hier niet het geval.

Kortom: dit mag niet, maar ik ben zeker sta je wel nogmaals een verhaal zal kunnen ophangen waarom het eigenlijk goed is voor iedereen dat apple constant je locatie bijhoudt om zo features te kunnen blokkeren ;)
Zijn wapens hier dan legaal?

Is er een wet die alternatief stores verbied in de usa?
Dit is onzin. Je moet je aan álle geldende wetten houden. De VS verbiedt die wapens misschien niet, maar Nederland doet het wel. Amerikanen hier moeten zich dus óók aan onze wet houden, naast eventuele verplichtingen die ze naar de VS hebben.

Dat laatste is vooral zichtbaar bij belastingen - Amerikaanse expats hier moeten een Nederlandse belastingaangifte doen volgens de Nederlandse wet, en een Amerikaanse aangifte volgens Amerikaans recht.
Ook over EU-burgers in andere landen hebben ze niet perse iets te zeggen. Zou wat zijn, dan is het voor Amerikanen opeens legaal om hier wapens te dragen.
Stel een EU-burger is 3 maanden op vakantie ergens? Dan overtreedt Apple dus die DMA wetgeving. Die wetgeving gaat over EU burgers, want in die wet staat: EU burgers hebben het recht.... EU burgers dit en dat. Niet waar je je bevind of iets dergelijks. Hier op Tweakers is de DMA ook paar keer in verschillende nieuwsartikelen ook uitgelegd en wat de (mogelijke) gevolgen daarvan waren.

Maarja, ik ben niks anders gewend van jou. Jij doet vaak aan cherry picking wanneer iets over Apple gaat. Dit is mij vaker opgevallen. Ik snap mensen niet dat ze een merk of bedrijf trouw zijn. Mij zal het een worst wezen, ik koop producten die kwalitatief zijn met de beste prijs kwaliteitverhouding mij zal een merknaam worst wezen.

Edit: Iemand heeft aangehaald dat het om "eindgebruikers die in de Unie zijn gevestigd" gaat dus die wetgeving gaat zelfs verder. Als je permanente verblijfplaats in de EU is dan ben je dus hier "gevestigd" immers je verblijfplaats/woonplaats is dus in de EU. Deze wet geldt dus voor alle mensen die een permanente verblijfplaats in de EU hebben.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 8 maart 2024 12:44]

De EU en daarmee de DMA heeft rechtsmacht op het grondgebied van de EU. De EU kan wel zeggen dat het recht gegeven moet worden aan EU-burgers, maar dat kan alleen aan EU burgers in de EU. De EU kan niet de rechtspositie bepalen van haar onderdanen in het buitenland. Hypothetisch zou de VS (of een ander land) kunnen zeggen: het is in dit land verboden alternatieve App Stores te installeren op een telefoon. Dan zit Apple of de EU-burger die zich daar bevindt aardig in de knel. Als het over EU-burgers gaat, zou daar enkel moeten staan: EU-burgers die zich binnen de grenzen van de EU bevinden.
De EU kan niet de rechtspositie bepalen van haar onderdanen in het buitenland.
Wedden van wel?

Apple's verplichtingen in deze zijn onderdeel van aangegane verbintenissen tussen Apple an consumenten die onder een bepaalde jurisdictie vallen. In ons geval middels de verdragen van Rome inzake contractrecht, vallen die onder het Nederlands recht - en daarmee ook het EU recht. Ook de VS erkent die verdragen.

Als de EU Apple zou verplichten zich hieraan te houden, zij ervoor kiezen dat op VS grondgebied te negeren en de VS hen vervolgens de hand boven het hoofd gaat houden, krijg je een internationale rel.
De EU en daarmee de DMA heeft rechtsmacht op het grondgebied van de EU.
Zo werkt het helaas niet, net zoals de GDPR (AVG) wereldwijd dingen afdwingt. Amerikaanse bedrijven die gevestigd in Amerika zijn moeten daar ook aan voldoen als ze diensten of producten aan EU burgers leveren anders worden ze geblokkeerd en hun toegang tot de EU markt gesloten. Zo simpel is het. Wetten van landen kunnen worden toegepast op bedrijven die in het buitenland gevestigd zijn.

Zo zijn er ook Amerikaanse wetgeving die bedrijven in de EU raken als ze zaken in de VS willen doen.

Uiteraard, als wetten tegenstrijdig zijn zijn mensen en bedrijven vaak de klos maar vaak gebeurt dat dus niet. Diplomatisch zullen landen dan met elkaar overleggen als dat gebeurt maar het gebeurt zo zelden dat het dan vaak groot in het nieuws is.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 7 maart 2024 21:48]

Dat van Rusland is niet waar, maar geldt wel voor de VS: The Hague Invasion Act
Als bedrijven zaken in de EU willen doen moeten ze zich dus aan EU regels en wetgeving houden anders worden ze verbannen (allerergste scenario als ze boetes niet betalen).


Edit:
Neem Israël maar als voorbeeld, zoveel oorlogsmisdaden en een korte tijd, wij doen niks omdat we bang zijn.
Omdat er geen handhaving mogelijk is en vooral omdat de VS haar veto steeds gebruikt om die handhaving te blokkeren in de Veiligheidsraad van de VN.

De EU heeft dus wel handhavings middelen: Bedrijven de markt ontzeggen, dus bedrijven hebben geen keuze als ze hier zaken willen doen.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 7 maart 2024 22:10]

Als bedrijven zaken in de EU willen doen moeten ze zich dus aan EU regels en wetgeving houden anders worden ze verbannen (allerergste scenario als ze boetes niet betalen).
Bedrijven moeten zich aangaande het verzamelen van gegevens van in de EU gevestigde personen en activiteiten binnen de EU aan EU regels houden. Als ze buiten de EU zaken doen met mensen die zich buiten de EU bevinden dan heeft de EU daar simpel gezegd helemaal niets mee nodig.
Zo simpel werk het dus niet allemaal. Ga niet nog een keer herhalen wat ik eerder meerdere malen hebt uitgelegd.
controller or a processor in the Union, regardless of whether the processing takes place in the Union or not.
Jouw bron.
Doe je altijd cherrypicking met halve zinnen zodat het lijkt of jij gelijk hebt...

Lees en begrijp nu even dat hele stukje waar je die zin uit hebt gehaald.
je kan het ook zien als netjes dat als je buiten de eu bent nog een maand lang de andere stores kan gebruiken. Volgens mij hadden ze het ook direct buiten de eu kunnen blokkeren.
Dan moet je de regelgeving even doorlezen, dan merk je dat het wel om het grondgebied gaat.
Nee, het gaat om ingezetenen die gevestigd zijn in de EU. En de GDPR is ook al van toepassing op bedrijven die niet in de EU actief zijn en dat nooit geweest zijn.

En wat dacht je van de beruchte Amerikaanse FATCA? https://en.wikipedia.org/...ccount_Tax_Compliance_Act, https://www.belastingdien...count_tax_compliance_act/

Dat noemen ze extraterritorial jurisdiction.
Zucht…

https://gdpr.eu/companies-outside-of-europe/

"LOL" inderdaad.
FATCA is een ander verdrag en heeft niets met deze discussie nodig.
FATCA is geen verdrag.
Alle landen buiten de US die FATCA volgen doen dit door middel van FATCA verdragen.

Maar dat terzijde, jij gelooft echt nog steeds dat de Bed & breakfast uit Tibet aan de GDPR moet voldoen als zij gegevens verzamelen van een NL-toerist die bij hen aan de balie een kamer boekt...

Tja, tegen zoveel onwetendheid kan ik niet op.
quote: "...dat Apple de locatiebepaling lokaal op het apparaat doet en het apparaat daarna alleen een ja of nee naar Apple verstuurt."

Dat klopt.
Maar dat wil nog steeds zeggen dat Apple gegevens heeft over wanneer je precies buiten en binnen de EU verblijft. Dat lijkt me niet in orde met de privacy bescherming. Misschien onschuldig, maar alles met privacy is onschuldig totdat iemand het ooit gaat gebruiken... misbruiken.
Onder de AVG/GDPR mag een bedrijf gewoon informatie verzamelen die noodzakelijk is voor de dienstverlening.

Apple moet weten in welk land je bent om te bepalen aan welke wetten ze moeten voldoen. Er zijn genoeg tegenstrijdige wetten dat een bedrijf onmogelijk aan de wetten van alle landen ter wereld kan voldoen.

Daarnaast kan iedereen al zien in welk land je bent aan je IP adres. Dat is overigens ook hoe Apple het ziet, want met een VPN verbinding kun je de appstore gewoon voor de gek houden.
Dat klopt niet.
1/ Je moet toestemming geven, er is een opt-in voorzien in de privacy wetgeving (geen opt-out). Altijd, firma's kunnen niet zomaar iets doen, dat zou de poort openen naar willekeur van de firma en dat is precies wat men wil vermijden. Hier geeft Apple blijkbaar zelfs geen keuze; als iemand een rechtszaak aanspant, volgens de letter van de privacy wetgeving vermoed ik dat Apple in het ongelijk wordt gesteld en een andere oplossing zal moeten bedenken.
2/ Toegang tot een concurrerende appstore van eigen keuze blokkeren is geen 'dienstverlening', het is dienstverlening van anderen blokkeren. Het is anti-dienstverlening.
3/ Geen enkele wet verplicht Apple tot het excluderen van 3rd party appstores, ook niet buiten de EU. Er is wel een verplichting om binnen de EU 3rd party appstores toe te laten. Niets anders.

Kort gezegd, Apple heeft geen enkele wetgeving om zich op te steunen. Het is louter een keuze van Apple, die weliswaar is toegelaten als, ofwel je geen dominante positie hebt, of daar geen anti-competitief misbruik van maakt. Als je een dominant platform hebt, zoals hier het geval is, dan mag je dat niet gebruiken om andere dienstverleners te blokkeren - volgens EU competition law (daar bestaat al zeer lang case law over in de EU, Apple is slechts één geval in een lange reeks - niets nieuws).

[Reactie gewijzigd door D100 op 8 maart 2024 10:40]

Toevoeging aan mijn response van 07:44.
Apple zou de privacy wetgeving geheel kunnen vermijden door alles lokaal op de smartphone te houden, en nooit communicatie naar een Apple server te sturen.
Dat zou dan zo kunnen gaan:
- de smartphone checked of je binnen de EU bent. Dan zijn alle appstores bereikbaar.
- Stelt de smartphone vast dat je niet in de EU bent, dan laat die enkel nog communicatie toe met de Apple appstore. Dat gebeurt niet vanuit de server, maar op de smartphone zelf.

Dat is wat ik bedoelde "andere oplossingen bedenken".
De EU heeft wel degelijk ook buiten de EU handhaving van de rechten en plichten van haar burgers.

En zijn onder andere samenwerkingsverbanden/afspraken met landen buiten de EU om dat ook echt te kunnen doen. Dus niet alleen een papieren tijger.

Bijvoorbeeld Amerikaanse partijen die diensten leveren aan Europese burgers moeten voldoen aan de GDPR.
Maar ook als je een Nederlandse wet in het buitenland overtreedt, kan het zijn dat je aan Nederland wordt overgedragen en hier wordt berecht.

En zo hoort Apple dus ook als je in het buitenland bent jou als EU burger te behandelen.

En ja, vanuit EU perspectief is het niet erg dat een toerist hier geniet van een 3rd party App en die kan blijven updaten als ie weer thuis is. Als de toerist daarbij geen wet van eigen land overtreed is daar vast ook niets mis mee volgens de wetgever van het land van die toerist.

Het niet toestaan van updates is ook in dat geval raar. De bandbreedte voor de update is van de gebruiker, niet van Apple.

En als de toerist er wel een wet uit eigen land mee overtreed, is het aan de toerist om de App niet te installeren of te verwijderen voordat hij thuis komt.

[Reactie gewijzigd door djwice op 7 maart 2024 21:01]

Goed punt! En zolang allerlei regels op vele manieren toegepast kunnen worden valt Apple ook weinig te verwijten. Dat het gedrag van Apple op trollen lijkt (wat het hoogst waarschijnlijk ook is). Is niet Apple fout maar heeft gewoon te maken maakt niet goed dichtgetimmerde wetgeving. Dus ergens valt Apple weinig te verwijten.
Je spreekt jezelf tegen: lokaal op het apparaat checken of iPhone in EU is, prima. Antwoord naar Apple server sturen: niet prima.

Zo weet Apple toch WAAR de iPhone, dus de gebruiker is? Wat is daar lokaal aan in jouw ogen.

Daarnaast vind onze eigen Nederlandse regelgeving dat je pas na 8 maanden jezelf niet meer in Nederland ingeschreven mag beschouwen.

Dus waar haalt Apple die 30 dagen vandaan? Tijdens m’n diensttijd heb ik een jaar op zee gezeten en buitenland consultant was ik 3 tot 8 maanden in het buitenland.


https://www.rvig.nl/veelg...20buitenland%20verblijft.

Los daarvan, zal ik vermoedelijk geen third party store gaan gebruiken: dus laat Apple deze check dan met rust of gaan ze alsnog mijn toestel locatie updaten?

Ik vind dat een heel onduidelijk en mogelijk exit iOS vraagstuk. Dit is onacceptabel loggingsniveau, want in hoeverre is die locatie functie straks veilig genoeg dat dit niet gehackt of door kwaadwillenden gebruikt kan worden?

Feit dat een iPhone die uit staat locatie informatie afgeeft - vond ik al iets van - maar dit is voor het op privacy gerichte Apple toch wel extreem onduidelijk en vooral onvriendelijk in mijn ogen.

Ik snap echt NIET waar men daar bang voor is want op Android hebben die third party winkels bijna geen grip op de eindgebruikers en de software bouwers die de klanten uit de playstore nodig hebben.

Daar heb ik geen enorme cijfers en bronnen voor maar vraag aan een willekeurige Android user welke store die gebruikt en gok dat 9/10 PlayStore zullen zeggen.
Daarnaast vind onze eigen Nederlandse regelgeving dat je pas na 8 maanden jezelf niet meer in Nederland ingeschreven mag beschouwen.

Niet relevante cherry picking. Daarnaast is dit de maximale termijn die je zonder uitschrijving of uitzondering buiten NL mag verblijven zonder jezelf van het BRP naar het RNI over te zetten, Maar dat mag je ook gewoon op de 1e dag doen dat je naar buiten Nederland vertrekt.

Maar totaal niet relevant, als je naar erfbelasting kijkt, beschouwd men je nog bij overlijden tot 10 jaar na vertrek uit Nederland als zijnde onderhevig aan NL recht. Dan hebben we ineens een 10 jaar termijn, maar ook voor deze discussie totaal niet relevant.
Dus waar haalt Apple die 30 dagen vandaan?
Dat is een coulance die ze aanbieden, had net zo goed 1 dag of 3 maanden kunnen zijn,
Je spreekt jezelf tegen: lokaal op het apparaat checken of iPhone in EU is, prima. Antwoord naar Apple server sturen: niet prima.

Zo weet Apple toch WAAR de iPhone, dus de gebruiker is? Wat is daar lokaal aan in jouw ogen.
Nee ik spreek mijzelf niet tegen.

Lokaal word bepaald waar jij bent, de Apple server krijgt alleen terug "ja de verkoop/installatie dient te worden toegestaan" of "nee niet toestaan" Dan zou Apple alleen weten of je wel of niet in het werkingsgebied van de maatregel bent, Vervolgens blijkt nergens uit dat ze die ja of nee gebruiken voor verdere verwerking. Tenzij jij die verwerking aan kunt tonen of aan kunt tonen dat Apple liegt over hun werkwijze is er wat deze regels betreft dus geen enkel probleem,
Kun jij de werking aantonen? Volgens mij dient Apple hier openheid van zaken in te geven niet ik of jij.
Apple beschrijft toch hoe zij dit doen. Geloof jij hen niet dan is dat je goed recht, maar daar kan ik verder niets mee.

Dus, fijne avond verder.
het apparaat daarna alleen een ja of nee naar Apple verstuurt.
Dus apple verzamelt en verwerkt je locatiegegevens: of ik wel of niet op reis ben buiten de eu is een gegeven dat je niet zomaar mag verwerken. Als alles altijd lokaal bleef was het nog te verdedigen, maar er is geen enkele reden waarom apple die gegevens centraal zou moeten verwerken op hun servers. Dat ze daarvoor kiezen is een schending van de avg.
Euh nee.

Wie zegt dat ze dit opslaan?

Dit is technisch toch totaal niet uitvoerbaar zonder dat een centrale server een akkoord of geen akkoord krijgt. Wat moeten ze dan doen, jou dit laten downloaden en dan lokaal de app alsnog weggooien en dan alsnog doorgeven dat de app is geïnstalleerd :P
Daarom dat er lokaal (op het device) een proces draait, dat eens per x tijd een check doet of het device in de eu is, als x meer dan 30 dagen is én je bent buiten de eu, dan kun je de app en de 3rd party app store niet updaten, je hebt dan dus eerst een call home nodig die (bijvoorbeeld via vpn) een verbinding met de Europese app store van Apple contact maakt.
Wellicht kun je die check als een algoritme zien? Een algoritme dat een conclusie trekt op basis van gedrag, lokatie, netwerken of systemen in de buurt of andere gebruikersspecifieke informatie.
En die conclusies worden gebruikt om bepaalde content wel of niet te tonen / toegankelijk te maken.

Dus moet de gebruiker worden geïnformeerd over hoe het algoritme precies werkt en op basis waarvan.

En moet het algoritme uitgezet kunnen worden.
En moet de 3rd party App store ook zonder het algoritme gebruikt kunnen worden.

En daarmee mag Apple de 30 dagen beperking niet opleggen: de gebruiker moet die beperking uit kunnen zetten, en Apple is verplicht om de gebruiker duidelijk te informeren hoe dat werkt, en dat mag niet omslachtig werken.

-- er zijn dus genoeg aanknopingspunten waarop de 30 dagen limiet verworpen zal worden.

[Reactie gewijzigd door djwice op 7 maart 2024 21:11]

vraag is dan dus of ze

A: gebruik maken van GPS
B: gebruik maken van een ISP-listing

in geval van A loop je risico dat je bij een wat onnauwkeurige meting mensen onrechtmatig toegang ontzegt, (relevant aan de grenslanden van de EU. maar is op te lossen door iets ruimere grenzen toe te laten zonder dat iemand dat ooit weet.

in geval van B zijn zaken wel HEUL makkelijk te omzetten precies zoals jij zegt via een vpn-dienst

ik zou er als apple dus vanuit gaan dat in geval van a de nauwkeurigheid wel zo goed is dat het zeer onwaarschijnlijk is dat wanneer ik 3x per dag meet waar iemand is en dat gedurende 30 dagen doe (ik heb dan dus 90 metingen gedaan) en dan is het wel heeeull toevallig als persoon x NET alle 90 keren buiten de EU gezien wordt terwijl dat eigenlijk niet waar is. dan kun je bovendien vrij eenvoudig nog een buffer marge nemen van bijvoorbeeld 50km buiten de feitelijke grenzen zodat het allemaal NOG onwaarschijnlijker is.
Ho ho, niet zo hard van stapel lopen. In het stuk staat duidelijk dat het via een lokaal proces op het toestel loopt.
Verandert niks aan dat zij toestemming aan de gebruiker dient te vragen om locatietracking/bepaling in welke vorm dan ook te mogen doen, en de EU heeft regels om het recht dat te weigeren af te dwingen; dus als de gebruiker aangeeft een wens er tegen te hebben mág apple nieteens controleren via deze processen of het toestel wel in de eu is, want dan breekt ze alsnóg die regelgeving en bovendien;
Dat een eu burger in bijv amerika is ontheft apple, zondermeer, niet van de verplichtingen om zich aan de europese wetgeving voor die burger te houden...
Met die redenering zou geoblocking ook niet mogen.
Dat valt allemaal wel mee, zeker omdat het lokaal draait. Het is nu al mogelijk om apps geen exacte locatie te geven, wat al beter is qua privacy. Het enige wat Apple wel moet doen is zich beter aan de nieuwe regels houden, het is belachelijk dat ze 50 cent per installatie per jaar vragen. Naar mijn weten is dit trouwens alleen per jaar per app als je meer dan een miljoen installaties hebt. Het zou goed zijn als de EU hier nog wel hard tegen op gaat treden.
waarom, ik kan toch ook geen nederlands netflix kijken buiten de EU ?
Belangrijker: Netflix werkt dan gewoon wel alleen met de content van land waar je bent. Dat gaat over rechten van films. Dat vind ik wel een andere wereld dan een app die je zou kopen. Die moet gewoon werken.

Stel je maakt een 2FA app en via een alternatieve store lanceer je deze. Dan zou ik dus na 30 dagen zonder codes zitten… omdat ik uit de EU kom en bijvoorbeeld daarbuiten mijn werk moet uitvoeren… right… dat is net zo logisch als Amerikaans recht om (semi-automatische) wapens te mogen hebben in huis. Dat stukje grondrecht kwam uit de tijd dat kogels met geluk 10 p/min haalde op 99% van de hardware van toen ipv 10 p/seconde. Dit is gewoon inkomen beschermen over de rug van EU burgers. Angst om niets want ik denk niet dat straks heel de Apple community in de EU ineens de alternatieve stores zal gebruiken als main winkel. Ik althans niet, toch vind ik dit soort maatregelen “eng”.
Cultuur/media is om historische (Franse) redenen geen EU bevoegdheid.
U praat gewoon onzin, de store is afhankelijk van het land dat je instelt. Was het maar waar dat ze dat vanzelf aanpassen aan je locatie.
Maar dat mag niet zo maar natuurlijk, heel veel content is regio gebonden. Je krijgt dan andere apps en inhoud.
AVG/GDPR is niet van toepassing buiten de EU, en de wetten omtrent volgen van gebruikers zijn buiten de EU niet zo streng :)
Apple moet onder de deze week in werking getreden DMA ontwikkelaars toestaan om eigen appwinkels uit te brengen. Deze platformen moeten nog wel door het bedrijf goedgekeurd worden. Apps die via externe appwinkels geïnstalleerd worden, kunnen ook gebruikmaken van eigen betaalmethodes, waardoor ontwikkelaars minder commissie hoeven af te dragen aan Apple. Apps die meer dan een miljoen keer gedownload worden, moeten wel 50 eurocent per installatie aan het bedrijf afdragen.
Dit blijven tocht echt een soort maffia praktijken. Dus als je een gratis app uitbrengt via een alternatieve store en die wordt meer dan een miljoen keer gedownload, dan mag je Apple ineens een half miljoen betalen. Over wat voor termijn geldt dit? Lifetime, per jaar, 5 jaar?

Dat had Microsoft eens moeten proberen in de begin 2000 jaren. Dan was de wereld te klein geweest. En nu zijn er nog mensen die dit soort praktijken goed praten.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 7 maart 2024 20:16]

Ligt aan de store. Als het een opensource app is gedistribueerd door een NPO, dan is er geen enkele fee.
Ik had daar ook nog niks over gehoord maar het lijkt inderdaad zo te zijn:
Nonprofit organizations, accredited educational institutions, and government entities who are approved for a fee waiver are exempt from the Core Technology Fee, subject to the Apple Developer Program’s existing rules.
Uit: https://developer.apple.com/support/core-technology-fee/

Echter, deze zin is een beetje dubbelzinnig:
Developers of alternative app marketplaces will pay the Core Technology Fee for every first annual install of their app marketplace, including installs that occur before one million.
Er wordt niet gesproken over open source marketplace apps. Dus het kan zijn dat de apps wel gratis zijn maar de app store niet.
En!! Ook niet onbelangrijk. Het geldt niet als je een 'individu' bent. Je moet echt een geregistreerde organisatie zijn.
Not be an individual, sole proprietor, or single-person business;
Ofwel. Als individu met je gratis app, kun je dus effectief beter op 'de oude voorwaarden' via de App Store je ding doen als je verwacht dat meer dan 1 miljoen mensen je app leuk gaan vinden.
Ook als je het niet verwacht, je zal toch maar een rekening krijgen ter waarde van je huis omdat ergens je app explodeerde... ;)
Open source maakt toch niet? Het gaat toch om het feit dat NPO een overheidsorganisatie dan wel nonprofitorganisatie is?
En je kunt je app alleen uitbrengen op iPhone. Alle (!) andere apparaten van Apple zijn uitgesloten, want geen 'poortwachter'. Ik reken macOS hier niet mee, want die heeft geen app beperkingen.
En ook: een emulator als Provenance krijg je ook niet op je apparaten, aangezien Apple nog wel de laatste check doet.

Dit alles is nu zo gecompliceerd geworden, Apple is zo kinderachtig aan het doen en de EU heeft ,wat mij betreft zo'n halfbakken wet opgesteld dat het allemaal veel stof doet opwaaien maar er verder weinig veranderd.
Dat een platform eerst goedgekeurd moet worden lijkt me ook niet in de haak. Zo kan Apple er alsnog onderuit komen.
Apple ondersteunt appwinkels van derden tot 30 dagen wanneer de gebruiker zich buiten de Europese Unie bevindt. Daarna kunnen er via deze externe appwinkels geen nieuwe apps en updates meer geïnstalleerd worden.
Kortgezegd, we hebben aan de wet voldaan voor de regio binnen de Europese Unie en daarmee hebben we aan alles voldaan. Dikke middelvinger naar iedereen toe dit.
Hopelijk wordt dit nog opgepakt, want dit is wel erg makkelijk. Dus je kan alles installeren, maar ben je 30 dagen buiten de EU zone kan je dus niks meer via die stores fijn..
Ben geen anti apple, maar zulke praktijken geven mij niet de verleiding om een iPhone te kopen.
En wat zou de EU daaraan moeten doen? Apple verplichten waar zij aan moeten voldoen in Rusland of Oeganda?
Dat kan natuurlijk prima, de EU kan eisen wat ze wilt. Als het om EU ingezetenen gaat ook zeker geen vreemd idee. Als ze het voor niet-EU ingezetenen in het buitenland zouden gaan afdwingen zou het pas raar worden.
behalve dan op humanitair vlak lijkt het me volstrekt logisch dat de EU niet kan, mag en zal beslissen wat bedrijf x in land y (buiten haar grondgebied) doet.

als apple in oeganda alleen apple producten verkoopt aan mensen met maar 1 oog, dan is dat in beginsel iets tussen apple in die klanten en alleen onderhavig aan oegandees recht.

het zelfde gaat op voor dat de EU niet bepaald hoeveel belasting een nederlander wonend in oeganda aldaar moet gaan betalen zolang zaken niet ingaan tegen humanitair recht (denk aan verbod op martelen van een verdachte en dat soort zaken) moet de EU zich lekker met zijn eigen zaakjes bemoeien.
We hebben het hier over digitale functionaliteit, dat raakt de soevereiniteit van andere landen niet en daarom kan dat prima.
En dat is hun inwoners beschermen ook die mensen die 6 maanden in het buitenland bevinden.
Maar deze openstelling is niet bedoelt om mensen te beschermen, deze openstelling is bedoelt om bedrijven toegang tot een markt te verschaffen. Consument voordelen zijn in dit geval niet primair maar secundair.

Als je doelt op de locatiegegevens dan kun je gerustgesteld zijn want tenzij je Apple op andere manieren toestemming hebt gegeven houdt Apple die gegevens niet bij. Aangaande toegang tot de store bekijkt jouw apparaat zelf of je je in een ja of nee gebied bevindt en Apple krijgt alleen die ja of nee door om al dan niet toestemming te verlenen voor een installatie. Daar is dus aangaande regelgeving geen probleem.
Klopt maar ik het het meer over zijn laatste zin "moet de EU zich lekker met zijn eigen zaakjes bemoeien."

En dat doen ze met onderandere deze wetgeving maar ook andere wetgevingen.
Je veronderstelling is niet correct, en dit is vrij duidelijk. DMA artikel 1 zegt expliciet dat het ook gebruikers beschermt (dat is zelfs breder dan consumenten). Niets secundairs dus.
Belachelijk inderdaad, zou zijn alsof de VS zegt dat ASML niet meer aan china of rusland mag leveren. Zal nooit gebeuren
Als je inwoner bent van de EU gelden je rechten en plichten ook daar buiten. Uiteraard moet je je daarnaast aan de regels van het land voldoen waar je bent.

Het heeft voor geen enkele gebruiker voordelen dat een app geen security updates krijgt na 30 dagen.

Er is geen logische uitleg waarom Apple de 30 dagen beperking invoerde, anders dan eigen markt dominantie proberen te handhaven.
En dat was nu juist iets dat ze niet mogen doen van de EU. Dus dit krijgt vast nog een staartje.
Euh nee. Dat is feitelijk onjuist

Ik heb in de EU bijvoorbeeld het 14 dagen retour recht bij online aankopen. Als ik in Zwitserland iets online bestel dan heb ik dat recht niet. Je hebt dus niet dezelfde rechten en plichten als inwoner van de EU als je je buiten de EU bevindt.

De EU kan Apple ook niet verplichten wat zij wel of niet open moeten stellen aan haar OS aan 3e partijen buiten de EU, simpel omdat de EU op dat gebied geen regelgeving met extraterritoriale werkingssfeer kan opstellen.

Een GDPR is ook alleen werkzaam als je bedrijf in de EU is gevestigd, daar handel drijft of gegevens verzamelt van aldaar gevestigde mensen. Als ik als Nederlander in Zimbabwe mij aanmeld bij een club in Zimbabwe dan heeft die niets met de GDPR nodig ondanks de extraterritoriale werkingssfeer omdat die gelimiteerd is en niet absoluut.
GDRP geldt voor iedere Europeaanse Staatsburger dus ook voor mensen die in het buitenland wonen maar nog steeds Europeaan zijn. De GDPR is een wetgeving die wereldwijde gevolgen had.

Does the GDPR only apply to EU businesses and organisations?
Because the GDPR is an EU regulation, it’s easy to understand why there is a common misconception that only businesses and organisations that are based within the EU have to comply. This is not the case. The GDPR applies to all citizens of the EU. This means that any business or organisation which holds, and processes, the personal data of these citizens has to comply. This is the case no matter where in the world the business or organisation is based.
https://www.compliancejun...equently-asked-questions/
Euh nee.

Misschien even in het verdrag zelf kijken i.p.v. bij een commerciële partij die er zijn eigen draai aan geeft.

Article 3 regelt dit.

https://gdpr-info.eu/art-3-gdpr/

Lees daar even wat de reikwijdte is van dat artikel en je begrijpt dat een hotel in Japan welke kamers aan EU onderdanen verhuurt zonder deze kamers in de EU aan te bieden helemaal niets, maar dan ook echt niets met de GDPR nodig heeft.
Maar als een bedrijf in Zwitserland jou iets verkoopt terwijl je in Nederland bent en het product naar je opstuurt, gelden gewoon de Europese wetten voor deze transactie en de verwerking van de gegevens.
Zeker als het duidelijk is dat het bedrijf haar verkoop ook richt op mensen binnen de EU. Bijvoorbeeld door te adverteren aan jou in het Nederlands of door de website of helpdesk aan te bieden in het Nederlands. Of een iDeal betaling of een standaard optie in de webwinkel heeft voor verzenden naar een EU land.

[Reactie gewijzigd door djwice op 7 maart 2024 23:00]

Ja maar natuurlijk daar zijn we het over eens. Maar dat is wel een heel andere situatie dan waar het hier om gaat.
Dan geldt ook het retour recht van 14 dagen na aankoop, voor die transactie met het bedrijf in Zwitserland.

Apple heeft genoeg reden om aan te nemen dat iemand een EU inwoner is. Na 30 dagen is dat niet spontaan anders.
Het is een gek gebruik van Amerikaanse bedrijven die 30 dagen. Denk aan Kobo: 30 dagen niet online geweest, maar wel betaald? Geen toegang tot je boeken weer online bent.

Blijkbaar is zo iets normaal uitgaan van het negatieve: jaren lang betalende klant, en tóch is de aanname dat ik dat niet meer ben of ik 30 dagen offline ben.
Waar is de omgekeerde bewijslast gebleven?

Laat Apple eerst maar aantonen dat iemand géén Europees staatsburger is voordat ze het recht hebben de 3rd party playstore rechten in te trekken.
Het simpele feit dat iemand EU inwoner is regelt niet het behoudt van rechten die dit persoon geniet binnen de EU tot buiten het gebied van de EU.

Dat recht van 14 dagen geldt trouwens alleen als dat bedrijf zich richt op een EU markt. Als het een webwinkel in Zwitserland is, met de Zwitserse taal, , Zwitsers Domein, Zwitserse voorwaarden, Zwitserse betaalopties, geen helpdesk in de EU en andere dingen zonder dat men zich dus actief op de EU of de NL markt richt dan geldt Zwitser recht, Het simpele feit dat ze jou toestaan om vanuit Nederland naar hun .CH domein te gaan en een bestelling te plaatsen die zij vervolgens verzenden naar NL is niet voldoende om de winkel aan NL recht onderhevig te maken,

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 7 maart 2024 23:55]

Grappig, we hadden net de context andersom gedefinieerd voor het shop voorbeeld.

Maar kort gezegt. Je gebruikt een Apple product.dat je kocht in de EU met instellingen die passen bij een gebruiker uit de EU. Ook al betaald hij nu in het buitenland met een andere munt.

De dienstverlening van Apple is totaal op die van de EU gebruiker gericht toen het Apple account werd aangemaakt.

Er is geen duidelijke reden anders dan meer dan 30 dagen in het buitenland, om aan te nemen dat het hier nog steeds op een inwoner van de EU gaat. Nederlanders hebben meer dan een maand vakantie verlof per jaar. Mensen die pensioen hebben gaan soms ook meer dan 6 weken naar het buitenland.
Dus normaal gedrag van een EU inwoner moet er niet toe leiden dat een leverancier zich niet meer aan de EU wetten gaat houden.

Die moet hij naleven omdat het zeer aannemelijk is dat het hier om een inwoner uit de EU gaat. Al zit ie een half jaar op vredes missie of hulpverlening in het buitenland. Al zit ie 4 jaar of langer in een Nederlandse enclave of werkt ie bij een ambassade.

Geen excuus.
Dus als ik bijvoorbeeld F1 TV Pro afneem moet ik dat wereldwijd op vakantie kunnen gebruiken als Nederlander?

Toch vreemd dat al die diensten dan al jarenlang de wet overtreden volgens jou...
Ik vind het inderdaad raar dat als je een dienst koopt, je de dienst niet mag gebruiken als je in een ander land bent.
Je hebt al betaald, de overeenkomst is gesloten, je bent beide aan internet verboden, je bent dezelfde persoon.
Dus de locatie gebonden restrictie, na het sluiten van de overeenkomst, is echt onzin wat mij betreft en zou niet toegestaan moeten zijn.
Met de enige mogelijke uitzondering daarop is wat mij betreft als het lokale wetten zou overtreden.

Denk aan daarbij aan content die in Nederland ok is, maar verboden is in het land waar je je bevindt.

Voor F1 Pro zie ik geen reden dat ze de dienst niet aan jou als persoon kunnen leveren als jij een licentie hebt in Nederland. Na het sluiten van de overeenkomst vanuit Nederland/EU is het niet meer relevant waar je bent om de dienst aan jou als persoon te leveren over internet. Er zijn geen extra transport kosten of extra technieken daarvoor nodig.

[Reactie gewijzigd door djwice op 8 maart 2024 12:57]

Bij F1 Pro koop je een licentie voor streaming binnen Nederland, niet meer, niet minder. Zodra je naar bijvoorbeeld Engeland gaat werkt het zonder VPN al niet meer. Het is dus niet zo simpel als "als ik het in Nederland kan gebruiken, dan moet ik het wereldwijd kunnen gebruiken"

Apple gebruikers sluiten geen overeenkomst met Apple omtrent het gebruik van andere app stores. De enige verplichting voor Apple om die andere stores toe te staan komt vanuit de EU en zodra men dus in een rechtsgebied komt waar deze regels van de EU niet geldig zijn kan men de 3rd party stores dus blokkeren.

Simpeler dan dat wordt het niet.
Dat het zo werkt bij F1 Pro betekent niet dat ik het vind kloppen hoe het werkt. Zo hoort het niet te zijn.

De EU wetgeving en de intentie er van is altijd onderdeel van de overeenkomst.

[Reactie gewijzigd door djwice op 8 maart 2024 19:06]

De GDPR heeft wel degelijk gevallen die gewoon wereldwijd gelden https://gdpr.eu/companies-outside-of-europe/
Ja klopt, niemand die dat ontkent.

Maar niet voor de situatie die ik beschreef. GDPR heeft er helemaal niets mee nodig wat men mij in Japen wel of niet wil verkopen.
Wachten.

Het is niet ongebruikelijk dat EU wetgeving wereldwijd wordt overgenomen.

Nou gaat dat vaak wel op voor fysieke producten, omdat de Europese afzetmarkt van de strengste en meestal de grootste is. Het is dan makkelijk daarop aan te sluiten. Hoe dat voor tech zit is wel interessant, dat moet nog maar gaan blijken. Maar het is niet ondenkbaar dat andere landen, en dan moet je vooral in Afrikaanse en Aziatische (China daargelaten) hoek kijken, die wetgeving gaan overnemen als ze de Amerikaanse techfirma's willen afremmen.
Klopt allemaal, maar zover is het nog niet.
Op vakantie ben he nog steeds een eu burger en net als het contact met je mobiele provider kunnen eu diensten gewoon met je meereizen.
In het buitenland bellen doe je onder het contract dat je hebt met je Nederlandse provider. De appstore regels op je telefoon, horen bij de service van een apparaat dat je als Nederlander in Nederland onder Nederlands consumentenrecht hebt gekocht. Dat je een tijdje op vakantie bent veranderd daar helemaal niets aan. Je bent nog steeds gevestigd in Nederland, tenzij je werkelijk emigreert
Ben geen anti apple, maar zulke praktijken geven mij niet de verleiding om een iPhone te kopen.
Je hebt nu meer opties dan je had want eerder was er 0 ondersteuning voor alternatieve app stores.
Maar dit is ook niet de reden waarom Apple denkt dat mensen een iPhone zullen aanschaffen. Ze willen dit overduidelijk niet dus dat ze het niet aan bieden wanneer ze dat niet hoeven te doen zat er dik in natuurlijk.
De vraagt is of het niet hoeft. Het wets artikel zegt dat ze het moeten toestaan voor eu burgers gedefinieerd als mensen gevestigd in de eu. Na 31 dagen vakantie binnen de eu ben je nog steeds een eu burger gevestigd in de eu.
Er is geen wet in andere landen die extra appstores verbied, dus het is geen geval van je aanpassen aan de wetten van een ander land. Het is gewoon iets dat net als je Hollandse telefoon contact met je meereist.
Ofterwel: een dikke middelvinger naar de gebruiker toe.
Goh. Alles wat Apple de afgelopen tijd heeft gedaan rondom de appstore en europese regels is een dikke middelvinger naar de gebruiker.

En dan zijn mensen nog verbaasd ook, alsof Apple dit niet al jaren doet.
En dan zijn mensen nog verbaasd ook, alsof Apple dit niet al jaren doet.
Omdat dit nu veel meer opvalt voor mensen, dan toen ze bijvoorbeeld de snelheid van iPhones verlaagde zonder enige uitleg omdat de accu capaciteit minder werd.
En dat viel niet op? Jij weet het nu nog steeds...
Apple is wel lekker bezig met de regels aan hub laars lappen. Wat een k*bedrijf met deze houding. Hoop echt dat de EU eens hard gaat optreden. Dit kan zo gewoon echt niet.
Wat ben ik blij dat Apple staat voor hun eigen principes, hun eigen verdienmodel. Belachelijk dat Apple Stores van derden open moet stellen, de veiligheid komt in gevaar. Ik heb liever dat mijn kinderen uit een gereguleerde store iets downloaden. En zeg nou zelf…. Zonder Apple was er geen Fortnite geweest op een iPhone oid, ik vind het stank voor dank.
Belachelijk dat Apple Stores van derden open moet stellen, de veiligheid komt in gevaar.
Wil jij geen alternatieve app stores, dan download je geen alternatieve app stores. Dan wordt jouw device totaal niet onveiliger. Komen apps dan niet in de Apple app store, ja dan heb je even pech en kun je die app niet gebruiken. Maar de meeste app developers zullen daar wel goed over nadenken of ze dat wel of niet doen.

En voor je kinderen zul je dat gewoon af kunnen schermen via de parental controls.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 7 maart 2024 20:26]

Komen apps dan niet in de Apple app store, ja dan heb je even pech en kun je die app niet gebruiken. Maar de meeste app developers zullen daar wel goed over nadenken of ze dat wel of niet doen.
Wil je met Whatsapp gebruikers communiceren mag je straks de Facebook App Store met extra tracking installeren.
Heb je kinderen op school en staan de lesmethodes in een aparte store heb je domweg geen keus.
Ik zit als gebruiker helemaal niet op App Store balkanisatie te wachten. Dit is puur een gevecht tussen bedrijven om de opbrengsten.
Ja hoor, want op Android heb je ook al een Facebook App Store, een school App Store, etc.

Oh wacht. Nee, dat is er niet. Dus het meest gelijkende alternatieve platform heeft helemaal al die doemscenario's niet. Waarom zou het op iOS dan wel gaan gebeuren?
Omdat de iOS App Store strengere regels heeft qua privacy e.d. en daardoor de motivatie voor bv de socials om daar omheen te werken groter is?
Dat verwacht ik niet. De enigste die een beetje bereik zal hebben zullen EGS en misschien uiteindelijk een van xbox/microsoft. En een store hebben buiten de officiële store kost serieus geld als je de 1m installaties passeert. Dus nee dat gebeurt niet zo snel.
Ja enwat wil je hier nu mee zeggen? Dat de anti ads tracking policy een bedrijf dat leeft van ads geld kost? Mag hopen dat we dat wel wisten. Met hun eigen store zullen ze zich vast ook aan die policy moeten houden. En anders kost het je gegarandeerd klanten en ook geld want Facebook komt echt wel boven de 1M first installs.
Met hun eigen store zullen ze zich vast ook aan die policy moeten houden.
Van wie dan?
Van het OS zelf en tuurlijk kunnen daar vast omheen programmeren. Maar dan overtreden ze vast de regels van hun dev account en dan kunnen ze helemaal niets meer.
Want dat gebeurt nu ook al op Android?
Komt op zeg... de meeste wilde theorie terwijl het bij de concurrent allemaal best meevalt.
Als Apple gebruiker zijn we gewend aan een betere omstandigheid dan "allemaal best meevalt" en persoonlijk wil ik dat graag zo houden.
Maar hoeveel android gebruiker hebben nu echt last van een alleen playstore gebruiker? Ik kan er geen bedenken namelijk.
Weet ik niet, boeit mij ook niet. Ik wil voor mijzelf nu en over 20 jaar graag lekker centraal alles in 1 store die een relatief gezien goed beleid voert aangaande functionaliteit en veiligheid. Lekker simpel, lekker gemakkelijk en ik ben ook bereid daar meer voor te betalen.
Niemand verplicht je een andere store te installeren. Maar het idee dat de wereld maar moet doen wat hij wil is bizar en zelfzuchtig.
Als je het niet wil dan die je het gewoon niet, maar ontzeg niet anderen de mogelijkheid om anders te kiezen.
Ik zeg nergens dat de wereld moet doen wat ik wil, ik zeg wat ik graag zou zien en breng dat overduidelijk als een persoonlijke mening.
Wat jij graag zou zien is effectief een wereld waar anderen geen keuze krijgen omdat jij er tegen bent. Dat is wat ik overduidelijk in jou tekst lees.
Dat is jou persoonlijke mening en die impliceert dat je keuze op dit punt niet leuk vind.
Ik stel dat keuze van appstore voor anderen jou eigen gedragspatroon niet in de weg zit. Dus dat je anderen de keuze kunt laten. Er is geen reden voor jou om er tegen te zijn.Want niemand verplicht jou iets te doen.
Dat is jou persoonlijke mening
Wat ben jij slim, het is niet alsof ik dat niet zelf al had gezegd...
Wat ben jij knorrig zeg
Ik kan je nu als android gebruiker vertellen dat de impact nihil gaat zijn als je dat niet wilt. De enigste die ik een kans van slagen zie hebben is EGS. Maar die mocht toch al niet dus daar mis dan niets van. Dus je kan nog steeds lekker alles op 1 centrale plek hebben als je dat wilt. En misschien bestaat iphone wel niet meer over 20 jaar.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 7 maart 2024 22:27]

En zeg nou zelf…. Zonder Apple was er geen Fortnite geweest op een iPhone oid, ik vind het stank voor dank.
Sorry, maar dit is wel een heel slechte redenering. Natuurlijk was er dan geen Fortnite op een iPhone geweest. Zonder Apple hadden we namelijk uberhaupt geen iPhone gehad... Dan was er wel een andere fabrikant geweest en had Fortnite daarop gestaan.

[Reactie gewijzigd door Kroesss op 7 maart 2024 20:41]

Met Apple is er ook geen fortnite op de iPhone, aangezien ze moeilijk doen tegenover Epic games.
Apple is wel lekker bezig met de regels aan hub laars lappen. Wat een k*bedrijf met deze houding. Hoop echt dat de EU eens hard gaat optreden. Dit kan zo gewoon echt niet.
Dat gaan ze ook doen. Handhaving gaat een lang traject worden en kan zomaar 5 tot 20 jaar duren. Vooral door allerlei rechtszaken en dergelijke.
Sorry maar apple doet er alles aan om dit zo moeilijk mogelijk te maken, alsof apple niet weet wie uit de EU is en wie niet.

Klanten pesten is echt niet het antwoord.
Ik zou het omdraaien. Apple weet juist heel goed wie de EU is en is nu bezig met een wedstrijdje ver pi.....
Nee hoor. Apple houdt zich gewoon aan de regels. En die gelden nu eenmaal alleen in de EU.

Makkelijker kan ik het niet maken.
Hm.. ze veranderen het product op het moment dat je een grens over gaat. Klinkt als iets waar vast een Amerikaanse advocaat winst zou kunnen behalen (of het nu in de voorwaarden staat of niet). Zeker als het om een Europese gebruiker gaat, die het aparaat in Europa heeft gekocht, maar voor bijvoorbeeld werk 90% van de tijd buiten europa is (en langer dan 30 dagen). Die zou dus moeten zorgen dat hij minstens 1x in de 30 dagen terug binnen de EU is.
Ze veranderen helemaal niets aan het product als je de grens overgaat.
Het verbaast mij eerlijk gezegd nog hoe moeizaam het gaat om een alternatieve app store te installeren. Het is nog steeds voor de meeste leken te ingewikkeld.

Voorbeeldje is: https://appdb.to/
Ik ben niet bekend met deze site maar het ziet er erg fishy uit. Ik durf hier niet m’n gegevens in te vullen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee