Ajax op rapport: 9 voor absolute uitblinker, één dissonant in Amsterdam

Ajax op rapport: 9 voor absolute uitblinker, één dissonant in Amsterdam

7 maart - 20:38 Laatste update: 20:52
194

Geen goals, twee rode kaarten en heel veel aanknopingspunten voor Ajax, dat donderdagavond verzuimde om zichzelf te belonen tegen Aston Villa. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit na het doelpuntloze gelijkspel in Amsterdam.

Diant Ramaj - 6,5: zo goed als in Noorwegen keepte hij niet, omdat hij simpelweg ook een stuk minder te doen kreeg. Ramaj was attent, maar nam zo nu en dan te veel risico's aan de bal.

Tristan Gooijer - 6: nuttige kracht aan de rechterkant, maar een virtuoze wingback is Gooijer niet. Aanvallend droeg hij amper iets bij en dat is wel wenselijk op zijn positie. De tiener kreeg in de slotfase zijn tweede gele kaart en mist de return in Birmingham.

Devyne Rensch - 6,5: "Hij is niet zo goed, je ziet dat hij heel veel mist", zei Veronica-analist Wim Kieft voor de aftrap over hem. Wie kijkt wat Rensch wél heeft, ziet een verdediger die donderdagavond in elk geval een ruime voldoende scoorde.

Ahmetcan Kaplan - 9: wát een verschil met Josip Sutalo. Kaplan stond niet alleen heerlijk te poetsen tegen een van de beste spitsen van de Premier League (Ollie Watkins), ook maakt hij aan de bal het verschil met zijn sterke linkerbeen. In één woord geweldig.

Jorrel Hato - 7,5: de Europese elite zit achter hem aan en tegen de nummer vier van de Premier League liet Hato andermaal zien waarom. Na 34 minuten zette hij Brobbey ook nog eens - vrijwel - alleen voor de keeper.

Borna Sosa - 6: het was mooi geweest als Sosa op het moment suprême had laten zien waarom hij in Duitsland de bijnaam 'Flankengott' kreeg. Zijn voorzetten waren ondermaats. Verdedigend bleef de Kroaat dit keer wél overeind.

Sivert Mannsverk - 6,5: de enige speler op het veld met volledig zwarte kicksen, speelde zonder franje. Maar dat wordt ook niet verwacht van een controleur. Nu is het zaak voor Mannsverk om ook aan de bal wat toe te voegen.

Jordan Henderson - 7,5: een uitstekend optreden van Henderson, die vastberaden was om Engeland te laten zien dat de sleet er nog niet op zit. De aanvoerder nam de halve ploeg op zijn rug.

Kenneth Taylor - 7: mogelijk geïnspireerd door Henderson, maakte Taylor heel, héél veel vuile meters. De middenvelder heeft de schroom van zich afgegooid en voelt zich duidelijk beter met minder verdedigende taken.

Kristian Hlynsson - 5: zoals altijd zeer ijverig, maar Ajax mist power met Hlynsson op 10. De IJslander kwam fysiek duidelijk tekort en wist dat aan de bal geen moment te compenseren.

Brian Brobbey - 6,5: non-stop maakte hij oorlog met de Villa-verdedigers. Brobbey vergat zichzelf echter te belonen met een doelpunt. Dat had wel gekund, als hij beter in balans was geweest bij dé kans voor Ajax in de eerste helft.

Invallers
Branco van den Boomen - x: viel na 76 minuten in voor Mannsverk en speelde te kort voor een beoordeling.
Chuba Akpom - x: viel na 80 minuten in voor Hlynsson en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
John van 't Schip - 7: acht maanden zijn verstreken, waarvan vier maanden onder Van 't Schip, en Ajax speelde donderdagavond eindelijk als een hecht collectief. Het strijdplan werkte en de poppetjes stonden op de juiste plek. Nu aanvallend nog een schepje erbovenop.