Een soa-test bij een apotheek
NOS Nieuws

Europees gezondheidsinstituut: steeds meer mensen met een soa in Europa

Steeds meer mensen in Europa lopen een soa op. In nieuwe rapporten van het Europese gezondheidsinstituut ECDC staat dat het aantal gevallen van gonorroe in een jaar tijd met 48 procent toenam. Syfilis steeg met 34 procent en chlamydia met 16 procent.

De ECDC noemt het een zorgwekkende toename. De organisatie roept mensen onder meer op voorbehoedsmiddelen te gebruiken en zich regelmatig te laten testen.

In 2022 waren in de dertig landen, de EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, ruim 70.000 gevallen van gonorroe. Het aantal chlamydiameldingen was ruim 216.000. Verder ging het om ruim 35.000 gevallen van syfilis.

Ook in Nederland is de toename te zien. Gonorroe steeg van ruim 6400 gevallen in 2018 naar zo'n 10.600 in 2022. Bijna 19.000 mensen kregen in 2018 te horen dat ze chlamydia hadden, in 2022 waren het er bijna 25.000. In diezelfde periode steeg het aantal gevallen van syfilis van ruim 1300 naar bijna 2000.

"Testen, behandeling en preventie zijn de basis voor elke langetermijnstrategie", zegt de directeur van het Europese gezondheidsinstituut, Andrea Ammon. "We moeten prioriteit geven aan onderwijs over seksuele gezondheid, toegang tot testen en behandelingen en het stigma rondom soa's bestrijden."

Minder anticonceptie

Begin dit jaar werd duidelijk dat het aantal jongeren dat de pil slikt of een condoom gebruikt afneemt. Een op de vijf jongeren gebruikt geen anticonceptie. In 2017 was dat nog een op de tien. Dat blijkt uit een onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland in 2023 onder 10.000 jongeren van 13 tot 25 jaar.

NOS Stories sprak eerder met jongeren die hormonen verruilden voor 'natuurlijke anticonceptie':

Toch neemt het aantal soa's onder 13-25-jarigen niet toe, bleek uit het onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland. De onderzoekers denken dat de soa's zich mogelijk minder snel verspreiden, omdat de groep jongeren met meer sekspartners is afgenomen. Ook kan het zijn dat het werkelijke aantal soa's onder jongeren hoger ligt, omdat soa's niet altijd klachten geven.

Afgelopen zomer meldde Nieuwsuur, op basis van RIVM-cijfers tot en met de eerste helft van 2023, dat het aantal soa's onder de hele Nederlandse bevolking bleef toenemen. Die stijging was vooral te zien in het aantal gonorroe-diagnoses. Chlamydia was toen nog altijd de meest voorkomende soa in ons land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl