NATUUR

Eieren rapen om ganzenoverlast te voorkomen: 'Beetje onprettig als je met je kont in een hoop stront ligt'

Boswachter Henk Suurbach met een ganzenei
Boswachter Henk Suurbach met een ganzenei © Rijnmond
De lente staat weer voor de deur en het broedseizoen van ganzen is daarmee ook officieel van start. Om de hoeveelheid gevogelte in te perken, wordt er daarom een beroep gedaan op boswachters. Zij moeten namelijk eieren gaan rapen.
Het zonnetje boven de Kralingse Plas is nog pril, maar belooft sterker te worden de komende maanden. De natuur komt langzaamaan weer tot leven en de eerste dieren leggen hun ei. Zo ook de ganzen. De vrouwtjes leggen zo'n vier tot negen eieren per nest. En dat is voor de omgeving van de Kralingse Plas te veel.
"Mensen willen in de zomer lekker op het strand gaan liggen of in het gras, en het is toch een onprettig gevoel als je met je kont in een hoop stront gaat liggen", aldus boswachter Henk Suurbach. Die poep is nog het minst grote probleem, legt hij uit. Ook de natuur lijdt eronder. Zo kunnen andere diersoorten worden verdreven door te veel ganzen.
Daarom wordt de hulp van boswachters zoals Suurbach ingeschakeld. Zij krijgen één keer per jaar toestemming om het aantal ganzeneieren te minimaliseren.
Henk Suurbach is donderdagochtend op weg om ganzennesten te controleren.
Henk Suurbach is donderdagochtend op weg om ganzennesten te controleren. © Rijnmond

Overlast

Suurbach loopt donderdagochtend weer rondje langs alle nesten. Er zijn verschillende nesten waarbij hij controleert of het aantal eieren is toegenomen. Alle eieren met een embryo krijgen een markering. Op die manier wordt bijgehouden welke eieren moeten blijven liggen en welke niet.
Het is zaak om de ganzen niet te verstoren, volgens Suurbach. "Anders gaan ze weer ergens anders liggen. Ze zijn zo slim dat we op gegeven moment niet meer weten waar ze broeden."

Diervriendelijkheid

Eieren rapen klinkt misschien als een brute manier van de ganzenpopulatie indammen, maar het is een van de humanere manieren van het tegengaan van overbevolking, aldus Suurbach: "In het kader van dierenwelzijn moeten we controleren of het ei in ontwikkeling is. Als dat niet zo is, mogen we het ei weghalen."
Als het ei blijft liggen in een emmer met water, is er nog geen embryo ontwikkeld. Als een ei rechtop staat in de emmer, moet de boswachter het ei laten liggen. De ganzenpopulatie klein houden kent geen landelijke aanpak die gevolgd moet worden. Een alternatieve oplossing is het neerschieten van de ganzen.
Een gemarkeerd ganzenei.
Een gemarkeerd ganzenei. © Rijnmond

Geen landelijke aanpak

Om de dieren niet geheel met een leeg nest achter te laten, wordt er altijd minimaal één ei overgelaten waar de moederganzen op kunnen broeden. Op die manier ontstaan er geen nieuwe nesten en kunnen de ganzen, wanneer de lente aanbreekt, alsnog met een jong rond waggelen.
Met de eieren die worden meegenomen, weten mensen volgens Suurbach wel raad: "Liefhebbers willen er een cake van bakken. Je moet ze alleen wel goed controleren van tevoren. Het is een beetje lullig als er ineens een kuiken uitkomt."
Boswachter Henk Suurbach controleert ganzennesten bij de Kralingse Plas

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl