EXPLOSIE ROTTERDAM

Verdachte explosie Schammenkamp ontkent: 'Die ruimte was groot en hij kwam niet overal'

De huurder van de loods waar de explosie is ontstaan, Jalal O.
De huurder van de loods waar de explosie is ontstaan, Jalal O. © Rijnmond
Jalal O., de man die is aangehouden voor de explosie aan de Schammenkamp, heeft voor het eerst gereageerd op zijn aanhouding. Via zijn advocaat ontkent O. zijn betrokkenheid. O. wordt verdacht betrokken te zijn bij het drugslab dat de dodelijke explosie veroorzaakte.
Aan de Schammenkamp vond 29 januari een grote explosie plaats waarbij de schade enorm was. Niet alleen waren er veel woningen vernietigd, er vielen ook drie dodelijke slachtoffers: Mustafa (33), Ilyas (22) en Kamran (43). Een paar dagen na de ramp werd Jalal O. (34) - de huurder van de garage waar de explosie is ontstaan - aangehouden voor betrokkenheid bij het maken van drugs in het pand.
De impact van de brand was enorm.
De impact van de brand was enorm. © MediaTV

Onschuldig

Lange tijd mocht O., vanwege het onderzoek dat nog liep, alleen contact hebben met zijn advocaat. Nu die periode voorbij is, spreekt hij zich via zijn advocaat uit. Cem Kekik, zoals de raadsman van O. heet, zegt tegen het AD dat de verdachte onschuldig is. Hij heeft geen betrokkenheid bij het drugslab dat in de bedrijfsruimte zat waar de explosie plaatsvond.
Volgens Kekik is zijn cliënt alleen gelinkt aan het drugslab omdat hij de enige huurder van de bedrijfsruimte was. Tegen de krant zegt de advocaat dat dat niks hoeft te betekenen: "Die ruimte was groot en onderverdeeld in meerdere kamers. Mijn cliënt kwam niet overal."
In het puin aan de Schammenkamp zijn spullen gevonden die gebruikt worden bij het maken van drugs.
In het puin aan de Schammenkamp zijn spullen gevonden die gebruikt worden bij het maken van drugs. © MediaTV

Profiel

Kekik vervolgt met het feit dat het profiel van O. niet past bij iemand die zich bezighoudt met drugs. "Hij zat in de badkamers en werkte keihard. Bovendien: zou een drugscrimineel de media uitgebreid te woord staan?" O. zou in het verleden twee keer met justitie in aanraking zijn gekomen wegens rijden zonder rijbewijs.

Op zoek naar lichamen

De advocaat refereert aan Jalal O. die vlak na de ramp de rampplek betrad op zoek naar lichamen. O. gaf interviews, liet zich filmen en ging op de foto. Eerder zei Jalal tegen Rijnmond dat hij 'gek' werd door het overlijden van zijn collega en neefje bij de explosie.

Een uur weg

Op het moment dat de explosie plaatsvond, was O. al ruim een uur weg van de rampplek. Kekik zegt tegen het AD dat het aannemelijker is dat de overleden Ilyas en Mustafa betrokkenheid hadden bij de ramp: "Die explosie kan uit zichzelf ontstaan zijn, maar de kans is groter dat de twee aanwezigen een rol hebben gespeeld."
Jalal tilt broertje van vermiste Ilyas uit de puinhopen. Die was daar in paniek gaan zoeken en rondrennen
Jalal tilt broertje van vermiste Ilyas uit de puinhopen. Die was daar in paniek gaan zoeken en rondrennen © Rijnmond
Dat de publieke opinie rondom O. is veranderd, vindt de 34-jarige verdachte volgens zijn advocaat 'heel erg'. "Hij ging van hero naar zero en vindt dat heel erg. Het enige wat hij wilde, was goed doen."

Medewerking aan onderzoek

O. werkt volgens zijn advocaat mee aan het onderzoek dat wordt gedaan. "Hij beantwoordt alle vragen van de politie en heeft de toegangscode van zijn telefoon gegeven. In die telefoon is niets gevonden dat hem in verband brengt met harddrugs."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl