Economie

Boskalis opent tweede hoofdkantoor in Abu Dhabi en overweegt volledig vertrek uit Nederland

07-03-2024 10:38

Verenigde Arabische Emiraten @Pixabay

Redactie, TPO, 7 maart 2024 – Boskalis, een vooraanstaande baggeraar en maritieme dienstverlener, opent een tweede hoofdkantoor in Abu Dhabi, de stadstaat die deel uitmaakt van de Verenigde Arabische Emiraten, meldt Business Insider Nederland.

Momenteel zijn bijna driehonderd collega’s van maar liefst twintig verschillende nationaliteiten werkzaam in Abu Dhabi. Dt aantal wordt naar verwachting de komende jaren verdubbeld, zoals aangegeven in een persbericht van Boskalis.

Mogelijke definitieve verhuizing

Peter Berdowski, CEO van Boskalis, zei donderdag tegen De Telegraaf dat later dit jaar een besluit zal worden genomen over een mogelijke definitieve verhuizing uit Nederland. Dit staat in contrast met een verklaring van een woordvoerder van Boskalis, die dit niet kon bevestigen tegenover persbureau ANP.

Boskalis bevindt zich in een trend waarbij Nederlandse multinationals overwegen hun hoofdkantoren elders te vestigen. Eerder hebben bedrijven als Shell, DSM en Unilever al dergelijke stappen gezet, terwijl recentelijk ook de mogelijkheid van een vertrek van techgigant ASML naar Frankrijk ter sprake kwam.

Volgens Berdowski wordt het Nederlandse vestigingsklimaat verzwakt door de onzekere rechtspositie van bedrijven en de uitdagende arbeidsmarkt.

Recordwinst in 2023

Het jaar 2023 markeerde een recordwinst voor Boskalis, met een bedrag van 601 miljoen euro, vergeleken met 241 miljoen het voorgaande jaar. Deze winstgroei ging gepaard met een stijging van de omzet tot een recordhoogte van 4,3 miljard euro, wat een stijging van 20 procent ten opzichte van 2022 betekende.

Boskalis benadrukte dat alle bedrijfsonderdelen hebben bijgedragen aan deze groei, met name de betrokkenheid bij de aanleg van 29 offshore windparken wereldwijd en de succesvolle voltooiing van kritieke operaties, zoals het leegpompen van de verouderde olietanker FSO Safer voor de kust van Jemen.

De CEO heeft echter geen specifieke winstverwachtingen voor het lopende jaar gegeven, maar hij is optimistisch over de vooruitzichten van het bedrijf.