Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Tillerson: "Ik wilde deze job niet, mijn vrouw moest me overtuigen"

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, heeft gezegd dat hij zijn ministerpost eigenlijk niet wilde, en dat zijn vrouw hem moest overhalen. 

"Ik wilde deze job niet, ik was er ook helemaal niet naar op zoek", zegt Tillerson in een interview met de Independent Journal Review (IJR). "Mijn vrouw zei me dat ik dit moest doen."

Tillerson zei dat hij president Donald Trump nog niet ontmoet had voor hij naar de Trump Tower geroepen werd na de verkiezingsoverwinning van Trump. Tillerson praatte er met de president-elect "over de wereld" en zijn ervaring als voormalig CEO van oliemaatschappij ExxonMobil.

"Toen hij me aan het einde van het gesprek vroeg om minister van Buitenlandse Zaken te worden, was ik verbijsterd", vertelt Tillerson. "Als 65-jarige was ik van plan om op pensioen te gaan en naar de ranch te gaan met mijn kleinkinderen."

Maar toen Tillerson terug naar huis ging na de ontmoeting met Trump in New York, was zijn vrouw Renda St Clair vastberaden: "Ik zei je al, God is nog niet klaar met je!" De minister van Buitenlandse Zaken zegt nu dat hij het gevoel heeft dat zijn vrouw gelijk had: "Ik word geacht dit te doen."

Kritiek

Niet iedereen vindt Tillerson, als voormalig CEO van oliebedrijf ExxonMobile, de juiste man op de juiste plek. Voorts krijgt hij ook kritiek omdat hij pas sinds 1 februari de belangrijke post bekleedt. Zo miste hij enkele belangrijke beslissingen rond het buitenlandse beleid die dateren van het begin van de Trump-regering, zoals het controversiële inreisverbod. Dat ontzegt de inwoners van zes moslimlanden de toegang tot de VS.