Sensoren maken schadeherstel steeds duurder

Sensoren maken schadeherstel steeds duurder

Kleine schades worden voor automobilisten steeds duurder. Dit meldt De Telegraaf. Uit onderzoek van de Duitse Adac zou blijkt dat aanrijdingen met een snelheid tussen 0 en 15 km per uur goed kunnen zijn voor 5.000 euro aan schade. Als belangrijke oorzaak hiervoor wijst men naar de kostbare sensoren die horen bij de nieuwste electronica, zoals automatische afstandhouders en parkeersensoren.
De Adac deed een botsproef met een Toyota Avensis en een Audi Q7, waarbij de Japanner met een vaartje van 10 km/u tegen de Q7 reed. Niet alleen de bumper was beschadigd, ook waren de radarsensor van de cruisecontrol, een sensor van de airco en de koplampen kapot. Kosten 5 mille, zo meldt DeTelegraaf.

Focwa zetg in het artikel dat dit soort schades vooralsnog vooral de wat duurdere automodellen betreft. Maar voorzitter Karel Bukholczer verwacht dat ook steeds meer modale automobilisten flinke rekeningen van het schadebedrijf gaan krijgen: “Geavanceerde systemen beginnen ook hun weg naar middenklassers te vinden”, zegt hij in De Telegraaf. “Zo heeft de nieuwste Ford Focus radarsensoren die de auto zelf stopzetten als de bestuurder vergeet te remmen. Dat zorgt voor extra kosten, helemaal omdat de levering van onderdelen voor dit soort systemen vaak exclusief bij de autofabrikant ligt. En die laat zulke producten regelmatig negen keer over de kop gaan.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.