'Pinwinkel' vol met geldautomaten in strijd tegen plofkraken

LELYSTAD • Wo 6 maart 2024 | 20:37 • Woensdag 6 maart 2024 | 20:37

De eerste cashwinkel van Flevoland wordt medio april geopend in Lelystad. Het gaat om een ruimte met een zestal geldautomaten. Mensen kunnen er zowel bankbiljetten als muntgeld opnemen en storten. In de winkel is geen personeel aanwezig.

De geldwinkel in Lelystad komt op de plek van het voormalige ING-kantoor aan het Stationsplein. Het gaat om een initiatief van het bedrijf Geldmaat, dat sinds 2019 alle pinautomaten beheert namens ING, ABN AMRO en de Rabobank.

De winkel zal dagelijks geopend zijn tussen 07.00 en 22.00 uur. Volgens woordvoerder Margot van Wingerden van Geldmaat heeft dat te maken met de veiligheid. "Na 22.00 uur gaan de rolluiken naar beneden en worden de betaalautomaten buiten werking gesteld."

Logische locatie
Geldmaat heeft heel bewust voor Lelystad gekozen als locatie voor de eerste Flevolandse winkel. Almere lijkt op het eerste gezicht misschien logischer, omdat daar meer mensen wonen.

Maar volgens de woordvoerder is daar goed over nagedacht. "In Almere is het aanbod van onze automaten anders verspreid. In Lelystad willen we het meer gaan concentreren. Dan is een binnenstad of winkelcentrum een goede plek."

Goede beveiliging
Een cashwinkel is voorzien van cameratoezicht en volgens Van Wingerden beter beveiligd dan de gevelautomaten op straat. Het plegen van bijvoorbeeld een plof- of ramkraak is daardoor een stuk moeilijker.

Daarmee vormt de winkel volgens haar ook geen extra risico voor de bewoners van de appartementen boven de toekomstige geldwinkel aan het Stationsplein. "Zo'n winkel met al die camera's is crimineel niet aantrekkelijk."

In elke provincie een winkel
Momenteel zijn er 27 cashwinkels van Geldmaat in Nederland te vinden. De meesten zijn in de Randstad gevestigd. "Daar gaat nog relatief veel contant geld om", zegt woordvoerder Margot van Wingerden.

Geldmaat wil in elke provincie minstens één winkel openen. Naast Flevoland moet dat nog gebeuren in Groningen, Drenthe en Limburg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel