RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Voorzichtig positieve geluiden over rechtse formatiepoging

De hoofdrolspelers van de vier onderhandelende partijen

Voor én achter de schermen klinken voorzichtig positieve geluiden over de kabinetsformatie. Dat is eigenlijk voor het eerst. "Ik sta er heel positief in", zegt BBB-leider Caroline van der Plas. VVD-leider Dilan Yesilgöz is hoopvol. "Het is nog te vroeg voor een doorbraak, maar je merkt bij verschillende partijen een iets optimistischer blik", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Dit is een spannende en mogelijk zelfs cruciale week in de formatie voor een nieuw kabinet. Informateur Kim Putters moet PVV, VVD, NSC en BBB op de een of andere manier tot elkaar zien te brengen en heeft daarvoor vier weken de tijd gekregen. 

Hij moet volgende week zijn eindverslag naar de Tweede Kamer sturen. De formerende partijen hebben deze week nog niet met zijn vieren om tafel gezeten. 

Positieve geluiden

Er klinken vandaag voorzichtig positieve geluiden over de vorming van een rechts kabinet, blijkt ook uit de reacties van de onderhandelende partijen. "Ik sta er heel positief in", zei BBB-fractievoorziter Caroline van der Plas na een gesprek met de informateur. Ze kijkt terug op een 'goed gesprek omdat we het echt hebben over hoe we naar het einde van deze informatieperiode gaan'. 

En ook VVD-leider Dilan Yesilgöz was positief gestemd, zoals te zien is in deze video: 

Optimisme klinkt bij formatiegesprekken: 'Ik blijf hoopvol'

00:55

Gedrag Omtzigt 

De afgelopen weken leek de formatie juist stroef te verlopen, vooral vanwege de verhalen rond de opstelling van NSC-leider Pieter Omtzigt in de onderhandelingen. Achter de schermen werd geklaagd over het emotionele en wispelturige gedrag van de NSC-leider.

In de politieke podcast Afhameren sprak Wouter de Winther van De Telegraaf afgelopen weekend over stemverheffing, weglopen en huilbuien. Omtzigt zei afgelopen maandag zich niet in dit beeld te herkennen. 

Omtzigt
Lees ook:
Omtzigt herkent zich niet in beeld over emotionele toestand: 'Roddelen helpt niet'

Nog geen doorbraak

Het is nog te vroeg om over een doorbraak te spreken, maar bij verschillende partijen worden de geluiden iets positiever. "Dat betekent niet dat er rap een kabinet is, maar wel dat de vier rechtse partijen het eens kunnen worden over de vorm van samenwerking", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Over de vorm, definitie en basis moet men het eens worden. Wordt het bijvoorbeeld een gedoogkabinet of extraparlementair kabinet? Vorige week was er achter de schermen geklaag over de emotionele en wispelturige Omtzigt, maar tegelijkertijd: over de inhoud en vorm houdt iedereen zich aan de radiostilte. Het zijn voorzichtige stapjes, het blijft broos."

"Al in het begin werd gezegd: dit wordt geen hogesnelheidstrein naar een meerderheidskabinet, eerder een stoptrein naar een lossere vorm van samenwerking. De stoptrein heeft flinke vertraging opgelopen en is van de rails geraakt, maar het volgende tussenstation is in zicht: volgende week wil informateur Putters zijn verslag inleveren."