Politiek Westerwolde 'gigantisch moedeloos' na tijdelijke stop speciale opvang overlastgevers

De PBL in Ter Apel
De PBL in Ter Apel © RTV Noord
'We worden hier gigantisch moedeloos van. Voor de zoveelste keer werkt een maatregel om de overlast te bestrijden niet.' Zo reageert fractievoorzitter Marco Visscher van Gemeentebelangen in Westerwolde op het tijdelijk stopzetten van de speciale opvang van kansarme asielzoekers in Ter Apel.
Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Asielzaken heeft besloten voorlopig geen nieuwe asielzoekers te plaatsen in deze procesbeschikbaarheidslocatie (PBL) na een gerechtelijke uitspraak. De rechter gaf een asielzoeker gelijk, die zijn plaatsing in de PBL had aangevochten. Volgens de rechter is sprake van een grote vrijheidsbeperking, die alleen kan worden opgelegd als het goed is geregeld. Dat is in dit geval niet zo, concludeert de rechter.
Dit is de speciale opvang voor overlastgevende asielzoekers in Ter Apel

'Weer zo slecht georganiseerd'

Voor de gemeenteraad van Westerwolde is het de zoveelste teleurstelling. 'We hebben dit de afgelopen jaar al zo vaak meegemaakt. Steeds gaat het weer mis. Wij als raad proberen er alles aan te doen om die enorme overlast tegen te gaan, maar we zijn afhankelijk van Den Haag', reageert Visscher, de fractievoorzitter van de grootste partij in de raad.
Het is in zijn ogen het oude liedje: het lukt het ministerie maar niet om de overlast een halt toe te roepen. 'In dit geval is het de PBL. Op zich zou het kunnen werken, maar het is weer zo slecht georganiseerd. Dus hebben we ook hier nauwelijks iets aan.'

Vraag is of PBL kan blijven bestaan

De overlast wordt veroorzaakt door een groep van zo'n vijfhonderd kansarme asielzoekers. Voor hen waren dertig plaatsen in deze tijdelijke stopgezette PBL. Dat hadden er al honderd moeten zijn, maar die beloofde uitbreiding is er nog niet gekomen. De vraag is nu of de PBL kan blijven bestaan.

Stemming in het dorp grimmiger

Visscher constateert dat de stemming in het dorp steeds grimmiger wordt. 'Mensen reageren steeds feller op de overlast. Dit gaat een keer echt mis. En dan zeggen ze in Den Haag: hoe kan dat nou?'
Binnenkort beraden de fractievoorzitters in de gemeenteraad van Westerwolde zich op de ontstane situatie.
Wat is de PBL precies?
De PBL is een woonblok waar asielzoekers worden geplaatst die weinig kans op een verblijfsvergunning hebben. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft er grote hekken om geplaatst. De bedoeling is dat de procedures versneld worden afgehandeld. De asielzoekers moeten daar 22 uur per dag voor beschikbaar zijn, met als gevolg dat ze nauwelijks rond kunnen zwerven in Ter Apel en omgeving.