RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Lifestyle

Bert: 'Komt de intense jeuk aan m'n geslachtsdeel door kalksteentjes?'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Bert heeft last van extreme en pijnlijke jeuk aan zijn geslachtsdeel. Zouden kalksteentjes de boosdoener kunnen zijn?

De jeuk die Bert aan zijn geslachtsdeel voelt is 'niet te houden'. "Ik kan de jeuk het beste omschrijven als het gevoel alsof er een nietje in mijn perineum (het gebied tussen het scrotum en de anus, red.) zit. Het is een extreem intens gevoel. Bovendien merk ik dat mijn zaadtoevoer hapert. Kan het zijn dat ik (kalk)steentjes in mijn zaadleider heb die deze problemen veroorzaken?

Ik heb al bij heel wat urologen aangeklopt, maar tot nu toe kan niemand mij helpen."

Farid
Vorige week:
Farid komt weinig buiten: 'Wanneer moet ik vitamine D gaan slikken?'

Uroloog Rob Schipper wil eerst wat ophelderen over de mannelijke geslachtsorganen. "Niet in de zaadleider, maar in de balzak worden zaadjes gemaakt. De zaadleider is de verbinding tussen de bijbal en de urinebuis van de man. Een man heeft twee zaadleiders die de zaadcellen vanuit de bijballen naar de prostaat leiden. De zaadblaasjes, de twee klieren die tegen het prostaat aanliggen, produceren samen met de prostaat het spermavocht dat tijdens een zaadlozing met zaadcellen uit de bijballen sperma vormt."

Volgens uroloog Schipper kan er kalk in de zaadblaasjes voorkomen. "Wel is dit erg zeldzaam, maar het is niet helemaal uitgesloten. Meestal treedt verkalking op na een ziekte en soms is er ook bloed te zien in de urine of het sperma. Bovendien is jeuk niet één van de symptomen."

Afnemende spermaproductie 

Schipper denkt daarbij dat Bert niet zozeer last heeft van haperde zaadtoevoer, maar wel van een afnemende spermaproductie. "Dit past helemaal bij het ouder worden. Dan wordt de hoeveelheid sperma minder en wordt het ook anders van structuur. Wellicht heeft Bert dit opgemerkt."

Omdat ook Schipper in het duister tast over de veroorzaker van de jeuk bij Bert, raadt hij hem aan om in ieder geval een echo of een MRI van de prostaat te laten maken. "Mocht er sprake zijn van verkalkingen in je zaadblaasjes dan moet dat in ieder geval zichtbaar worden."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog, dermatoloog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek verschijnen.