Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Veel minder bezwaren verwacht door kleine stijging WOZ-waarde

De gemiddelde stijging van de WOZ-waarde is dit jaar 2,8 procent. Dat is vele malen minder dan vorig jaar, toen de snel gestegen woningwaardes tot een recordaantal bezwaren leidden.

Nieuwbouw in Middelburg.Beeld Arie Kievit / de Volkskrant

De Waarderingskamer, die toezicht houdt op de WOZ (Wet waardering onroerende zaken) verwacht dit jaar dan ook veel minder bezwaren. Door de snel gestegen woningprijzen in 2021 stegen de WOZ-waardes in 2023 met 17 procent. De peildatum voor de waardebepaling is 1 januari van het voorafgaande jaar; in 2023 was dat dus 1 januari 2022.

Dat de huizenprijzen in 2022 een stuk minder snel stegen, is nu terug te zien in de waardebepaling door gemeenten. In 2023 stegen de woningprijzen nog minder, dus ook volgend jaar zal de WOZ waarschijnlijk niet veel omhooggaan.

Het grote aantal bezwaren vorig jaar, maar liefst 675 duizend, werd naast de hogere huizenprijzen ook aangewakkerd door de opkomst van zogeheten no-cure-no-paybureaus, die in naam van een woningbezitter bezwaar aantekenen tegen de de WOZ-waarde.

Met slechts 2,8 procent stijging zal er naar verwachting minder bezwaar gemaakt worden. Bovendien is de vergoeding voor de proceskosten gedaald. De WOZ is daardoor voor veel bezwaarbureaus minder aantrekkelijk, ziet Ruud Kathmann van de Waarderingskamer. ‘Zij gaan een vaste vergoeding vragen of stappen over naar bijvoorbeeld bezwaren op verkeersboetes’, zegt hij.

De gemiddelde WOZ-waarde, die vorig jaar op 368 duizend euro lag, loopt nu op tot circa 380 duizend euro. Op basis van deze waarde wordt de hoogte van gemeentelijke belastingen bepaald.

In Capelle aan den IJssel en Midden-Groningen nam de gemiddelde WOZ-waarde nog wel met meer dan 15 procent toe, in 21 gemeenten daalde dat gemiddelde juist. Amsterdam noteerde met een daling van 3 procent de grootste afname.