Terug naar de krant

Overlastgevende asielzoekers belanden voorlopig niet meer in omheinde opvang

Leeslijst Nieuws

Asielopvang Het besluit komt van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en migratie, VVD) na een uitspraak van de rechter, die de opvang een vorm van ‘vrijheidsbeperking’ noemde.

Leeslijst

Overlastgevende asielzoekers met een ‘kansarme’ aanvraag worden voorlopig niet meer in de gesloten ‘procesbeschikbaarheidslocatie’ (PBL) geplaatst. Dat heeft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en migratie, VVD) besloten na een uitspraak van de rechter, die de opvang een vorm van ‘vrijheidsbeperking’ noemde.

„De vrijheidsbeperking die zo groot is als deze moet wel goed geregeld worden”, aldus de rechtbank afgelopen vrijdag. „Dat is hier niet gebeurd.” Het was de eerste keer dat de rechter zich uitsprak over de PBL, die afgelopen zomer werd geopend in Ter Apel en waar op dit moment ‘overlastgevers’ met een ‘kansarme’ asielaanvraag terechtkomen. In de PBL moeten ze binnen de hekken blijven, in een soort detentieregime. ‘Overlast’ is opzettelijk niet precies gedefinieerd, bleek eerder uit onderzoek van NRC, zodat zo veel mogelijk asielzoekers binnen deze speciale aanpak vallen.

Afgelopen vrijdag schreven Van der Burg en demissionair minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) nog aan de Kamer dat ze zich ‘onvermoeid’ blijven inzetten voor het openen van meer PBL-locaties. Volgens de bewindspersonen was er ‘geen sprake’ van ‘verkapte detentie’. De tweede PBL wordt binnenkort verwacht in Budel, over een derde wordt onderhandeld in Almere.

,,We hebben tijdelijk de pauzeknop ingedrukt”, zegt de woordvoerder van Van der Burg nu. „We weten nu niet hoe we verder moeten gaan. Misschien gaan we in hoger beroep, dat wordt nog bekeken. We zouden ook het regime kunnen aanpassen.”

Lees ook Yesilgöz zocht bewust de randen van de wet
Hoge stalen hekken omgeven de speciale ‘procesbeschikbaarheidslocatie’ op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Hier moeten ‘overlastgevende asielzoekers’  22 uur per dag verblijven.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 7 maart 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in