'Microsoft kondigt op 21 maart Surface Pro met oledscherm en Arm-Laptop aan'

Microsoft wil op 21 maart nieuwe Surface-producten aankondigen, zeggen Windows Central-bronnen. Beide apparaten moeten verbeterde npu's krijgen en gefocust zijn op AI-taken. Beide laptops komen verkrijgbaar met Arm- of Intel-soc.

De Intel-laptops moeten in april verkrijgbaar zijn, waarna de Arm-versies in juni moeten komen, stelt Windows Central. De laptops krijgen volgens de bronnen Intel Core Ultra- of Qualcomm Snapdragon X Elite-socs. De Surface Pro 10 zou een vergelijkbaar ontwerp als de Pro 9 hebben, maar zou een oledscherm krijgen dat helderder is en hdr ondersteunt. Daarnaast zou het apparaat een verbeterde camera krijgen en een ingebouwde nfc-lezer.

De Laptop 6 zou een gewijzigd ontwerp krijgen met dunnere bezels en afgeronde hoeken. De laptop krijgt volgens de bronnen twee USB-C-poorten en een USB-A-poort aan de linkerzijde, en de magnetische laadpoort aan de rechterzijde.

Microsoft zou met de laptops sterk willen inzetten op nieuwe Windows 11-AI-functies, zoals de game-upscaler en ondertitelingsfunctie die ook kan vertalen. De Surface-toestellen krijgen volgens de bronnen ook een AI Explorer-functie, die alles op een pc doorzoekbaar maakt met natuurlijk taalgebruik. Zo zouden gebruikers de functie kunnen vragen te zoeken naar een lijst van restaurants die een vriend ooit geadviseerd zou hebben in bijvoorbeeld een mail of een chatgesprek.

De functie kan ook contextafhankelijke functies tonen, zoals een bewerkingsknop bij afbeeldingen. Gebruikers kunnen dan in tekst aangeven wat ze bewerkt willen hebben, zoals het verwijderen van een achtergrond. Deze AI-functies zouden onderdeel zijn van Windows 11-versie 24H2, die pas in de herfst zou verschijnen. Microsoft reageerde niet op vragen van Windows Central over de geruchten.

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-03-2024 • 08:39

59 Linkedin Whatsapp

Lees meer

Reacties (59)

59
59
19
0
0
33
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd wat de compabiliteit tussen x86_64 en ARM in windows zal zijn,want hopelijk hebben zoiets zoals Rosetta, want het lijkt me voor Windows zeer slecht om 2 verschillende ecosystemen te maken.

Verder heb ik met veel met surface pro's gewerkt op mn vorige baan , leuke dingen ..maar het zijn heethoofden (met werk-encryptie etc) , en de keyboards reageren niet goed meer na veel gebruik,alhoewel de contacten makkelijk met een beetje alcohol schoon zijn te maken :Y) ... een leuke "contender" voor mn macbook vervanging in de toekomst ;)

[Reactie gewijzigd door Metallize op 6 maart 2024 09:07]

Windows heeft al jaren ondersteuning om x86 te draaien op ARM en dat werkt net zo goed als Rosetta.
Net zo goed als Rosetta? Heb er al tijdje niet meer naar gekeken maar ik weet dat toen ARM voor Windows uitkwam de x86 ondersteuning enorm slecht/traag was en veel programmas compleet niet werkte, is dat nu zoveel beter?
Wel, het is niet meer 2016. Dus ja, Microsoft heeft er duidelijk werk in gestoken gehad. Natuurlijk zijn er nog apps die niet werken, maar dat probleem heeft Rosetta ook. Het overgrote merendeel werkt gewoon.
Zowel de x86 als de x64 emulatie werken tamelijk goed, er werden alleen niet echt krachtige ARM SoC's geleverd tot de afgelopen 8cx Gen 3/SQ3 SoC's. Ik meende ook ergens gelezen te hebben dat (ook al gebruiken ze niet de hardware optimalisatie waarvan Rosetta geniet) de x64 emulator best in de buurt komt van Rosetta.

Als het goed is zou je het straks met de X Elite's beter in actie moeten kunnen zien.

EDIT: De originele tweets kan ik niet echt meer vinden, maar ik heb de informatie hier en daar vandaan kunnen halen:
- http://web.archive.org/we...tatus/1585751395189276673 Geekbench 5 score van de Windows Devkit 2023 (8cx Gen 3/SQ3) in een Debian VM (via Hyper-V) met Rosetta, zonder hardware optimalisatie
- https://browser.geekbench.com/v5/cpu/18253817 Geekbench 5 native score van de WDK2023
- https://browser.geekbench.com/v5/cpu/21812104 Geekbench 5 met xtajit (x64 emulatie van WoA) van de WDK2023

[Reactie gewijzigd door jja2000 op 6 maart 2024 10:17]

WoW (Windows on Windows) bestaat al decennia. Microsoft emuleert al sinds Windows 95 de hele boel bij elkaar. Later is daar WoW64 (32bit emulatie op 64bit systemen) en nu WoA (x86_64 emulatie op ARM systemen) bij gekomen.

Microsoft heeft dat spelletje decennia geleden al uitgespeeld zonder dat iemand er ook maar iets van heeft gemerkt of iets over is gezegd.

Ik heb een ARM based surface tablet/laptop en merk er zelf weinig van. Zware applicatie doen we via een VPN en Virtual Desktop en RemoteApp's. Draait op een server ergens in verwegistan, werkt gewoon super.
Er zit een flink verschil in tussen 32-bit Intel code draaien op een 64-bit Intel platform (WoW) en een totaal andere CPU architectuur draaien. Dat Microsoft dat kunstje niet zo heel goed had begrepen bleek wel vlak na de introductie van de MacBook M1 waarbij Apple liet zien hoe het wel moest.

Ze ook Linus review van de Surface Pro X of dit ARM apparaat. De reden dat ARM op Windows niet doorbreekt is dat Microsoft het gewoon niet goed doet. Apple heeft specifiek ondersteuning in zijn SoC gebouwd zodat het ook efficient Intel apps kan draaien. Die transitie was vrijwel seamless (heb een M1 vanaf dag 1).

Jouw ARM apparaat is niet meer dan een thin-client en dan is het inderdaad prima. Maar dat kan ook nog wel met nog lichtere hardware.

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 6 maart 2024 16:53]

LTT had een prerelease implementatie (zoals ze zelf al zeiden trouwens) en een apparaatje met underpowered hardware is nauwelijks de schuld van Microsoft.

Pak eens een recente review:
https://www.youtube.com/watch?v=_pFOLiZrBzk

Buiten dit alles negeer je de problemen die er zijn met de M chips van Apple, voornamelijk dat ontwerpers massaal overstappen op Windows computers omdat software op de M chips gewoon niet werkt.

Toegegeven het maakt voor mij weinig uit of ik een Mac of Windows machine pak, het ging mij meer om accutijd en connectivity en de Microsoft Surface heeft heel goeie accutijden en ingebouwde 4G en al het zware is voor mij toch remote. Voor die prijs zou ik nooit een Mac kunnen krijgen en daarnaast is er ook geen ingebouwde 4G.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 6 maart 2024 19:24]

Die laptop die Linus indertijd had getest was een stuk duurder dan de MacBook en de performance was dramatisch slecht. Indertijd was ook de beschikbaarheid van ARM software een probleem, maar dat is onderhand een heel stuk beter geworden. Adobe heeft Lightroom en Photoshop beschikbaar op Windows ARM, JetBrains heeft Rider ook beschikbaar, dus die situatie is nu zo dat ik eigenlijk ook wel naar een ARM based Windows zou kunnen.

Ik gebruik nu enkel de MBP M1 als "banklaptop", omdat die daarvoor erg goed is. Voor mijn professionele werk heb ik een zware Intel laptop staan, maar als ik de laatste berichten zo lees dan zou de opvolger zo maar eens een ARM-based Surface laptop kunnen worden. Ik ben niet zo van MacOS en ook Apple's beleid staat mij tegen. Maar twee jaar geleden was de MBP gewoon de beste laptop voor regulier gebruik.

Bedankt voor je reactie. Ik was een beetje blijven hangen in het verleden. :)
Toen er nog geen emulatie was (Surface 1 en 2 RT) miste ik het eigenlijk ook niet. Lange accuduur, geen ventilator en toch PowerShell en MSTSC.
geweldig, tijd om te vragen op mn nieuwe werk .. of ik mn hp kan inleveren voor een ARM laptop ;)
Als je zoveel op locatie bent ..en op een batterij moet werken, is een HP erg onhandig .. met het constant een stopcontact zoeken, want je batterij is snel leeg .

[Reactie gewijzigd door Metallize op 6 maart 2024 09:25]

een core ultra is veel zuiniger dan vorige generaties, dus wellicht kun je nu ook met een Intelchip ver komen.
Ruim 8 uur met de nieuwe Core Ultra in de nieuwe HP Spectre, dus geen probleem. Maar moet je eens voorstellen wat een ARM laptop kan qua batterijduur met een even grote capaciteit batterij.
Hangt dat niet af van wat je er mee doet? Acht uur teams classic draaien met video bellen is iets anders dan 8 uur een beetje browsen.
Ik doe veel in de browser, gemiddeld 5 Teams calls a 30 minuten, Discord en Whatsapp chat open. Daarnaast 50% van de tijd in Figma. Die 8 uur red ik prima op "Balanced" modus en vanaf 30% op "Best power efficiency". Scherm op 40-80% helderheid.

Wat ik niet begrijp is dat Ultrabooks/tablets met ARM over het algemeen een kleinere batterij krijgen, is dat om kosten te besparen en marges te vergroten?
Wat ik zie bij de Dell laptops op mijn werk is dat 6 uur niet gehaald wordt, terwijl ik met m'n Chromebook het zelfde werk bijna 2 dagen kon doen.
Dat gold zowel voor de ARM als Intel Chromebook die ik gebruikte. De ARM kon zelfs 4k schermen aan sturen via de usb-c poort.
Totaal niet. De meest simpele dingen als een driver installeren voor disk imaging programma's is al niet mogelijk, puur omdat de x86 emulatielaag niet tegen lagere niveau's van windows kan praten. Anticheats werken ook allemaal niet voor games, en zo zijn er nog veel meer toepassingen waar rare compatabiliteit issues optreden. Het was in ieder geval genoeg voor mij om zo snel mogelijk weer van Windows for ARM af te stappen
Ik heb een Macbook Pro M3 met Parallels. Hierop draait windows 11 ARM (vanwege de M cpu).
Ik merk geen verschil nog met een Windows op Intel. Alles lijkt te draaien. Ik gebruik alleen wel visual studio code.
De huidige Surface lineup is al ARM, dat was al vanaf het begin. De Surface Pro is x86, maar daar komt nu ook verandering in blijkbaar. Het grote nieuws is dus eigenlijk dat de Surface Pro ook ARM wordt niet dat Microsoft ARM producten uitbrengt.

Heb al een tijdje een Surface Tablet/Laptop. Moet vaak dingen opnemen in het veld en dan is het super. Office werkt erop en zo ook een paar applicaties. Kan via VPN en RemoteApp's de zware applicaties uitvoeren (maar dat is niet voor iedereen weggelegd aangezien je daar een server infra voor nodig hebt).

/edit: Net even de huidige lineup bekeken en de scheiding tussen lowend en highend bestaat dus niet meer blijkbaar. Heb toen via iBood een ARM Surface gekocht maar die is ook niet meer te koop. Ze hebben nu (in Nederland) alleen maar Intel devices.

Een ding is zeker, Microsoft verkoopt sinds Windows 8 al ARM based apparaten. Daarnaast hebben Lenovo, Dell en Asus ook ARM based apparaten in hun catalogus. Dus ARM Windows machines is echt niks nieuws.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 6 maart 2024 14:14]

Lekker Pro weer met die poort selectie... Een miezerig aantal USB-poorten. Waar is de HDMI/netwerk/microSD?

Ook weer die stomme magnetische laadpoort, dus je kunt niet eender welke USB-C oplader pakken waar je er al vijf van hebt liggen.
De Surface Laptop is geen "Pro" toestel, als je die poorten wilt moet je de Laptop Studio hebben. En wat betreft die "stomme magnetische laadpoort"; waarom zou je een USB-C poort opofferen om te laden als je een speciale laadpoort ervoor hebt, en als je echt je kabel niet bij hebt, dan kun je dus wel degelijk gewoon laden via USB-C.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 6 maart 2024 10:39]

Misschien moeten ze hem dan niet zelf de "10 Pro" noemen?
Wacht... Je wilt een tablet met HDMI en Ethernet? Kom op nu... Welke tablet heeft dat wel?
het is geen consumenten product ?
De Surface Laptop 6 is geen Surface Pro 10. Dat zijn twee verschillende producten.
En als je een vast scherm hebt met hdmi, is een usb-c-hub geen uitzondering. Het moet daarom niet altijd aanwezig als hdmi-only.
Volgens mij is de tekst nu aangepast. Hoe het er eerst stond leek het alsof de tekst die ging over de Laptop 6 ging over de 10 Pro.
Ook weer die stomme magnetische laadpoort, dus je kunt niet eender welke USB-C oplader pakken waar je er al vijf van hebt liggen.
Je kan gewoon een USB-C lader gebruiken hoor om iig de Laptop op te laden. De lader moet wel 60W+ kunnen leveren
Klopt, de mijne hangt hier gewoon met 1 usb c kabel aan mijn monitor en zo heb ik zowel beeld als power.
Ze volgens in die zin inderdaad Apple, weinig poorten om het apparaat klein te kunnen maken en bijzondere aansluitingen.
Die bijzondere aansluitingen zijn er in lijn met de EU verordeningen gewoon naast de mogelijkheid om met 60W+ via USB-C op te laden. Het is wel handig om een aanvullende specifieke aansluiting te hebben. In ieder geval ben ik wel blij met de magnetische aansluiting van mijn MacBook. Gewoon erbij houden en het klikt vast en als het onder genoeg trekdruk komt te staan springt de aansluiting los... Prima hoor. Maar ik kan ook prima opladen met USB-C via een Powerbank of anderszins.
3 laadpoorten is best wel goed, al helemaal voor een tablet. Wat wel mist is de microSD die bijv een Surface Pro 7+ wel had (/naast dat die net als de nieuwe modellen een SSD hatch heeft). Als je een Windows tablet met een microsd port wilt dan is de Asus Rog Z13 een optie.
Surface Laptop vind ik dan persoonlijk ook wel mager met het aantal poorten, de Surface Laptop Studio 2 doet dat beter (is ook duurder).

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 6 maart 2024 11:58]

In de meeste pro settings mag je helemaal geen sd kaart in je apparaat stoppen. HDMI is voor amateurs als je usb-c kan gebruiken en ethernet kabels zijn niet bedoeld voor mobiele apparaten. Een beetje pro heeft een dock op de plekken waar de laptop langer staat zodat er zo snel mogelijk ingeplugd en uitgeplugd kan worden.
Wanneer komt de Surface Go met ARM. Dat is het perfecte formaat voor onderweg en met de batterijduur die ARM kan toevoegen en 4/5G zou dit fantastisch zijn om mee te reizen.
De Surface Go heeft eind vorig jaar pas een refresh gehad, dus tegen eind dit jaar is het vroegste dat ik persoonlijk een nieuwe Surface Go zou verwachten.
Een van de unieke dingen aan Qualcomm's platforms is dat ze vrijwel allemaal modems voor mobiele netwerken ingebouwd hebben. Nu is 4G en 5G nog wel een zeldzaamheid op laptops (uitgezonderd stukken van het zakelijke segment), maar het zou zeker leuk zijn om dat in grotere delen van het laptopsegment terug te zien.

De Snapdragon X Elite komt zo met een ingebouwd Snapdragon X65 5G-modem, niet meer de allernieuwste (ondertussen waren er al de X70, X75 en nu X80), maar nog steeds een prima capabel 5G modem.

Ik zie met 5G RedCap ook wel naar meer laptops komen. CTL heeft vorige maand ook een betaalbare Chromebook met 5G aangekondigd (met Snapdragon X35-modem).

[Reactie gewijzigd door Balance op 6 maart 2024 14:32]

Nu is 4G en 5G nog wel een zeldzaamheid op laptops (uitgezonderd stukken van het zakelijke abonnement), maar het zou zeker leuk zijn om dat in grotere delen van het laptopsegment terug te zien.
5G is nog wel wat zeldzaam maar in een beetje zakelijke laptop kan je toch wel een 4G modem mee configureren? Ik heb zelfs nog 3G in een laptop gehad.
Ben benieuwd naar de real world performance en batterij verbruik van deze. Als deze zeer goed zijn heeft Intel een echt probleem.
Mooi om te zien dat Microsoft het scherm van de Surface Pro gaat aanpakken. Spijtig dan weer dat de Laptop blijkbaar nog geen OLED gaat krijgen. Ben wel benieuwd naar wat ze gedaan gaan krijgen met de Snapdragon Elite X.
Allemaal leuk en wet dit, maar waar blijft de surface duo 3
Die komt echt niet meer. Support voor de Surface Duo 2 stopt per oktober 2024, dan is het klaar.
Wat is er mis met de 1 en 2, of wat verwacht je van de 3?
Ik ben benieuwd welke Intel cpu er in zit en of Microsoft de 13e generatie overslaat en er een 14e generatie in prikt. En ik hoop dat ze ook Windows 12 aankondigen, dan kan ik 11 overslaan...

[Reactie gewijzigd door shredder op 6 maart 2024 09:44]

Deze toestellen gaan Meteor Lake gebruiken. Dat gezegd hebbende, wat maakt het nu uit of de volgende versie van Windows "11 versie 24H2" heet of "12 versie 24H2". Functioneel hetzelfde besturingssysteem, alleen een andere - en laten we eerlijk zijn, logischere - naam.
Eindelijk! Ik was altijd erg gecharmeerd van het design van de laptops van Microsoft, maar de bezels waren echt een deal-braker...
deels ook omdat ze ook als tablet te gebruiken zijn, he, je moet dan wel wat hebben om vast te houden
Volgens mij doelt EValentino op de Surface Laptop die nog dikke bezels had. Surface Pro (de tablet) heeft al een tijdje dunne bezels.
De laptop bedoel ik inderdaad, de Surface (tablet) was al erg mooi vormgegeven.
Dat was nu juist zo mooi aan de Pro-X lijn, die hebben heel smalle bezels en zijn sowieso een stuk dunner dan de Intel gebaseerde Pro's. Dat trekken ze nu gelijk.
OLED scherm. Alles heeft tegenwoordig een OLED scherm. Maar is het ook OLED? Of is het LCD met OLED als achtergrondverlichting?
Er bestaat geen enkele LCD met OLED achtergrondverlichting naar mijn weten, maar als je een voorbeeld hebt dan ben ik super geïnteresseerd!
LG OLEDs werk(t)en met witte oleds waar dan nog een kleurenfilter voor zit. OLED verving hier dus de achtergrond verlichting met als pluspunt dat dit tot op de subpixel aan te sturen is. Op deze techniek heeft LG ook een patent waardoor ze lange tijd een monopolie hadden op de OLED panelen markt voor tv's.

Andere paneel fabrikanten werken met gekleurde OLEDs, maar dit was lange tijd niet competitief op de tv markt (wel in kleinere displays voor bijv. mobieltjes).
OLED is echt OLED, LED is over het algemeen LCD met WLED.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee