Rijke ouders doen hun kroost massaal op bijles en kopen zo voorsprong

Samenleving
woensdag, 06 maart 2024 om 6:07
bijgewerkt om woensdag, 06 maart 2024 om 8:39
106580995 l normal none
De alsmaar groeiende particuliere bijlesindustrie vergroot de kloof tussen rijke en arme kinderen en dat moet stoppen, waarschuwen instanties. Zij slaan alarm nu blijkt dat welgestelde ouders vaker private huiswerkbegeleiding inschakelen voor hun kind. Funest voor de kansengelijkheid, stellen experts, omdat arme kinderen die ondersteuning niet kunnen krijgen. De minister roept scholen op alleen bijles op school aan te bieden zodat die "voor iedereen toegankelijk is", schrijft het AD.
Het is triest, maar waar: wie uit een rijk gezin komt, geniet ook beter onderwijs. Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat scholieren uit rijkere gemeentes veel beter presteren dan kinderen uit armere gezinnen. Zo haalt in Pekela nog geen 30 procent van het aantal basisschoolleerlingen het streefniveau bij rekenen, terwijl dat in de veel rijkere gemeente Wassenaar bijna 65 procent is.
Dat heeft onder andere te maken met de toenemende vraag naar (dure) bijles. Waar huishoudens in 2017 voor 320 miljoen euro in buitenschoolse bijles investeerden, is dat in 2022 opgelopen tot 472 miljoen euro, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat bedrag is intussen - naar verwachting - al boven het half miljard uitgekomen.