NOS Nieuws

Wekdienst 6/3: Raad van State beslist over A15 • Kamerdebat gasveld Groningen

Goedemorgen! De Raad van State bepaalt of de doortrekking van de snelweg A15 naar de A12 door kan gaan. En de uitslagen van Super Tuesday druppelen binnen.

Eerst het weer: De dag begint grijs en regionaal mistig. 's Middags is het wisselend bewolkt, maar droog. Het wordt 10 tot 12 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Raad van State bepaalt voor de derde keer sinds 2017 of de doortrekking van de snelweg A15 naar de A12 in de buurt van Arnhem door kan gaan. Stikstofuitstoot is het grootste struikelblok. Het besluit van de hoogste bestuursrechter is ook van belang voor andere bouwprojecten in het land.
  • De Tweede Kamer debatteert over de sluiting van het gasveld in Groningen. Het dichtgooien van de gasput moet bij wet worden vastgelegd. Als dat doorgaat, wordt er geen gas meer opgepompt in Groningen, ook niet bij een koude winter.
  • In het Verenigd Koninkrijk is het 'spring budget day', de Britse Prinsjesdag. De dag die de zittende regering aangrijpt om de bevolking te paaien met een financiële meevaller.

Wat heb je gemist?

Donald Trump en Joe Biden zijn zoals verwacht de grote winnaars geworden van Super Tuesday, traditioneel de belangrijkste dag in de Amerikaanse voorverkiezingen. Daardoor lijken de twee het net als vier jaar geleden weer tegen elkaar op te nemen bij de presidentsverkiezingen.

Trump werd alleen in Vermont verslagen door zijn nog enige overgebleven rivaal bij de Republikeinen, Nikki Haley. Biden verloor alleen in het overzeese gebied Amerikaans-Samoa.

In een toespraak reageerde Trump tevreden en hij noemde Biden "de slechtste president ooit". Biden liet op zijn beurt via sociale media weten dat Trump de VS "achteruitgang zal bezorgen."

Ander nieuws uit de nacht

  • Minder WOZ-bezwaren verwacht door lagere stijging en nieuwe regels: Vorig jaar maakte een recordaantal mensen bezwaar, 675.000. Toen steeg de WOZ-waarde met gemiddeld 17 procent. Dit jaar is die stijging een stuk lager.
  • Premier Haïti duikt op in Puerto Rico: Dagenlang was er onduidelijkheid over waar hij verbleef, terwijl gewelddadige bendes zijn land steeds meer overnemen. Zondag werd de grootste gevangenis van het land bestormd en gisteren hebben gewapende bendes geprobeerd om de internationale luchthaven van Haïti over te nemen.
  • Beroemde zitgedeelte uit slotscène Sopranos geveild: Een anonieme koper had er 82.000 dollar (omgerekend zo'n 75.000 euro) voor over. De mede-eigenaar van het restaurant in New Jersey waar de laatste scène van de serie werd opgenomen, besloot de beroemde tafel en bijbehorende bankjes te verkopen om zo zijn zaak te kunnen renoveren.

En dan nog even dit:

Deze week gaat het Holocaustmuseum open. Het staat in Amsterdam op de plek waar meer dan 46.000 Joden naartoe werden gebracht voor deportatie naar de vernietigingskampen. Rosetta Musaph was 15 toen ze hiervandaan ontsnapte aan de Duitsers.

Holocaustmuseum open: 'zie nog kleren van mijn ouders en grootouders'

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl