RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Nieuwe helm, nieuwe regels? Wielerploeg reageert verbaasd

Een renner van Visma-Lease a Bike met de nieuwe helm. Beeld © ANP / Jasper Jacobs

De internationale wielerbond gaat onderzoek doen naar de spiksplinternieuwe tijdrithelm die het Nederlandse team Visma-Lease a Bike deze week trots presenteerde. De wielerploeg reageert verbaasd. 'We rijden er nu mee en zullen dat vooralsnog blijven doen.'

Begin deze week presenteerde wielerploeg Visma-Lease a Bike een enorme helm. De knalgele hoofdbescherming zorgde meteen al voor hilariteit op sociale media. "De renners keken toch even op toen ze de helm voor het eerst zagen", zei Mathieu Heijboer van Team Visma-Lease a Bike er tegen RTL Nieuws over. 

'Zorgen om nieuwe trend'

De nieuwe helm krijgt inmiddels ook aandacht van de internationale wielerbond UCI. De bond kondigde gisteren een onderzoek aan naar de Aerohead II, zoals de helm wordt genoemd. 

Nieuwe,
Lees ook:
Nieuwe, maar vooral grote tijdrithelm bespot op sociale media

De bond liet weten dat de helm 'niet ingaat tegen de bestaande regels', maar toch baart het de UCI zorgen dat 'de nieuwe trend in het tijdrithelmdesign meer focust op performance'. Het primaire doel van een helm moet volgens de wielerbond zijn om 'de drager te verzekeren van veiligheid bij een valpartij'. 

'Jaar mee bezig geweest'

Een woordvoerder van Visma-Lease a Bike laat aan RTL Nieuws weten dat het aangekondigde onderzoek van de wielerbond tot verbazing leidt. "We zijn een jaar lang bezig geweest met de ontwikkeling van de helm en hebben daar al onze tijd en energie ingestopt. Bij ons staat de veiligheid voorop." 

Bovendien, zo zegt de woordvoerder, is de helm gemaakt volgens de regels van de bond én door de bond goedgekeurd. 

"Als de regels veranderen, dan moeten we kijken hoe de wereld er dan uitziet", zegt de woordvoerder. De ploeg blijft eerst gewoon doorfietsen met de spiksplinternieuwe helm. En: "We gaan er niet van uit dat tijdens de Tour de France niet met de helm gereden mag worden."

Het
Lees ook:
Het gammele bedrijfsmodel van profwielrennen: enkel Frans familiebedrijf loopt binnen