Direct naar artikelinhoud
nieuws

Duitse Tesla-fabriek ligt stil na sabotage stroomvoorziening door extreem-linkse organisatie

Bij de enige fabriek van Tesla in Europa, niet ver van Berlijn, is brand gesticht in de hoogspanningsmast die de vestiging van stroom voorziet. Door de stroomuitval kwam de productie tijdelijk stil te liggen. Een extreem-linkse groepering heeft de aanslag opgeëist.

De door activisten beschadigde hoogspanningsmast die de Teslafabriek bij Grünheide in Duitsland van elektriciteit voorziet.Beeld Reuters

De ‘Gigafactory Berlin-Brandenburg’ van Tesla ligt bij Grünheide, zo’n 30 kilometer ten oosten van Berlijn. Het personeel werd uit voorzorg geëvacueerd. Wanneer de productie weer op gang kan komen, is niet bekend. De schade loopt volgens Tesla in de miljoenen.

De verantwoordelijkheid voor de sabotagedaad is opgeëist door de Vulkangruppe, een extreem-linkse groepering die sinds 2011 meerdere aanslagen op haar conto heeft gezet.

Tesla moet het ontgelden als symbool van ‘het kapitalisme, het patriarchaat en het kolonialisme’, aldus een verklaring die de groep naar het Duitse persagentschap DPA heeft gestuurd.

De Vulkangruppe haalt ook uit naar de economische en politieke opvattingen van de eigenaar van Tesla, de Amerikaanse ondernemer Elon Musk. Ook moet de aanslag ‘de kwetsbaarheid van onze stedelijke mobiliteits- en communicatiestructuur’ aantonen.

Vulkangruppe

Over de Vulkangruppe is weinig bekend. Er is een vaste organisatiestructuur, denken de Duitse veiligheidsdiensten, maar ze weten niet hoe groot de aanhang is. De beweging is in de loop der jaren regelmatig van naam gewisseld.

De groep neemt meestal elektriciteitsleidingen te grazen die naast autowegen liggen en daardoor een gemakkelijk doelwit zijn, maar saboteert ook zendmasten, telefoon- en internetverbindingen en af en toe een bedrijfswagen.

Even na 5 uur dinsdagochtend kreeg de brandweer van Goßen-Neu Zittau bericht dat er brand woedde bij een hoogspanningsmast bij Grünheide. Terwijl brandweerlieden het vuur blusten, speurde de politie met een helikopter de omgeving af, om de daders te achterhalen. Er is niemand gearresteerd.

Niet alleen de Teslafabriek kwam zonder stroom te zitten. Inwoners van omliggende gemeenten, zoals Freienbrink, Neuzittau, Dahlwitz-Hoppegarten en Schöneiche, hadden dinsdagochtend geen elektriciteit. Door de stroomvoorziening om te leiden, hoopt het lokale energiebedrijf hen weer van stroom te kunnen voorzien.

‘Extreem dom’

De Gigafactory werd in 2022 officieel geopend. Omwonenden en natuurbeschermers hebben tegen de komst van de fabriek geprotesteerd vanwege de vermeende schade aan de natuur en overlast voor de omgeving, maar de lokale autoriteiten gaven toch een bouwvergunning.

Tesla wil het complex, waar elfduizend mensen werken, op korte termijn uitbreiden. Ook tegen die plannen is verzet gerezen.

Op de berichtendienst X noemt Musk de Vulkangruppe ‘de domste eco-terroristen op aarde of het zijn de marionetten van hen zonder ecologische doelen’. Het stopzetten van de productie van elektrische voertuigen, in plaats van fabrieken van auto’s die op fossiele brandstof rijden, omschrijft hij als ‘extrem dumm’.