Starlink verlaagt prijs van internetabonnement naar 50 euro per maand

Starlink heeft de maandelijkse prijs voor een internetabonnement in Nederland en België verlaagd naar 50 euro. Ook de prijs voor de schotel en de bijbehorende ontvanger is gehalveerd naar 225 euro.

Voor 50 euro per maand krijgen gebruikers nu een abonnement met snelheden die tussen 95 en 205Mbit/s liggen. Dat blijkt uit de website van Starlink.

Starlink kostte in Nederland tot voor kort 65 euro per maand. Het installatiepakket, dat bestaat uit een schotel en ontvanger, kostte voorheen 450 euro. Nu is de prijs gedaald naar 225 euro. In België zijn de prijzen net zoveel gedaald.

Ook de prijs voor het roamingabonnement, dat gebruikers in staat stelt Starlink mee te nemen op vakantie, is gedaald. Dat kost nu 59 euro per maand, terwijl dat voorheen 99 euro per maand was.

Starlink wordt steeds goedkoper. De dienst kwam in 2021 uit in Nederland. Toen kostte een abonnement nog 99 euro per maand. Sindsdien hebben er drie prijsverlagingen plaatsgevonden.

Door Andrei Stiru

05-03-2024 • 14:03

185 Linkedin Whatsapp

Submitter: AMD and INTEL

Reacties (185)

185
177
81
3
0
72
Wijzig sortering
Nederland licht op de ideale breedtegraad voor Starlink. Bijna alle Starlink-satalieten hebben een orbital inclination van 53.0 en 53.2 graden. Omdat (vanaf een mercatorprojectie gezien) de baan van die satellieten sinusvormig is, spenderen ze relatief veel tijd vlak bij hun maximale en minimale breedtegraad. Daardoor hangen er op elk moment relatief veel satellieten in die banden. Dit plaatje geeft het mooi weer.

Nederland loopt van breedtegraad 50.8 (Zuid-Limburg) tot 53.5 (Waddeneilanden). Oftewel, Nederland ligt perfect onder de band waar op elk moment de meeste Starlink satellieten zijn.

Als je op een computer zit met genoeg mobiele data, https://starlink.sx/ heeft hele mooie (maar zware) real-time visualisaties. Je ziet dat de noordelijkste satellieten precies de Waddeneilanden aan tikken, en daar relatief lang hangen.

Tegelijk heeft Nederland goede mobiele netwerken, met vooral uitstekende mobiele dekking. Bijna overal heb je bereik van een mobiele zendmast, die gewoon direct aan een glasvezelkabel hangt i.p.v. eerst via een of meerdere satellieten en grondstations te moeten communiceren. Daarom is voor Nederland Starlink helemaal geen logisch optie. Starlink blinkt uit voor gebieden waar genoeg mensen wonen dat er geld te verdienen valt, maar niet genoeg dat er zendmasten staan en glasvezelkabel naar getrokken zijn. Denk dus aan rural-VS en niet de Noordpool.

Maar orbital-netwerken zijn per definitie globaal, je moet om de aarde heen cirkelen, anders val je terug naar de aarde en verbrand je (behalve GEO, maar dan zit je 35,786 km ver weg en boven de evenaar, i.p.v. op zo'n 500 km en direct boven je klanten). Dus SpaceX heeft boven Nederland een hoop capaciteit, en daar kunnen ze ofwel niks mee doen ofwel het alsnog proberen te verkopen.

Dat zou een reden kunnen zijn dat wij in Nederland (en België) lagere prijzen zien dan bijvoorbeeld in de VS ($120), Canada ($140), UK (£75), Polen (335 ZŁ). Maar voor een bepaalde reden zijn Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal nog goedkoper, met €40 per maand, terwijl die een minder hogere dichtheid aan satellieten boven hun hebben hangen.

Ik denk dat SpaceX nu tegelijkertijd veel schaalvoordelen heeft bereik, waardoor hun kosten per beschikbare capaciteit dalen, en ondertussen een hoop capaciteit heeft opgebouwd. Die moeten ze dus zien te verkopen, en dat kan niet alleen maar in markten die voor hun het meest gunstig zijn (ultra-low- en low-density) met weinig concurrentie, maar ook in medium-density markten waar meer concurrentie is.

[Reactie gewijzigd door Balance op 5 maart 2024 14:50]

Nou als je een camper hebt in Europa is het wel heel aantrekkelijk om te nemen ipv je mobiel. Heb je gelijk onbeperkt internet, programmeren en rondreizen in Europa is nu mogelijk geworden...
FYI daar moet je wel een andere abonnement voor afnemen. Kost een tientje meer. Als je wereldwijd wilt rondreizen met Starlink, zoals op een boot, dan betaal je gelijk 230€ p.m.
Dat bedrag is natuurlijk vooral omdat er voor de meeste mensen die de wereld of zeeën over gaan én overal internet willen hebben, geen alternatief is. Ik vind het nog steeds een net bedrag, zeker als je bedenkt dat mensen met een zeewaardige boot over het algemeen waarschijnlijk wel iets meer te besteden hebben dan mensen zonder boot.

De prijs in Amerika is waarschijnlijk zo veel hoger dan hier omdat de markt daar veel groter is, en daar voor miljoenen inwoners geen alternatief bestaat. Wie afgelegen woont moet het vaak nog met dial-up snelheden doen. Voor $120 hoor je opeens weer bij de rest van de wereld.
Wie afgelegen woont moet het vaak nog met dial-up snelheden
Volgens de census van 2019 gebruikten 0.2% van de internet gebruikers in de VS dialup (ongeveer 250 duizend gebruikers.
Een vorm van DSL is meestal beschikbaar maar ook hier (in Colorado) heb ik collega’s gehad die een gat in de lucht sprongen toen startlink voor hen mogelijk werd. Voor starlink zaten ze op 8Mbit down in hun huisje in de bergen. 8 Mbit is dan wel geen dialup snelheid maar veel is het niet anno 2024
Edit: verduidelijking

[Reactie gewijzigd door thijssie83 op 5 maart 2024 22:06]

Bedankt voor de verduidelijking, ik had inderdaad beter "langzame verbinding" ipv dial-up kunnen gebruiken.

Overigens heb je bij Ziggo voor net onder de 50 euro vergelijkbare snelheden, dus wie hun zat is zou kunnen kijken om over te stappen.
Ziggo heeft natuurlijk een veel lagere en vermoedelijk ook consistentere latency dan starlink. Dat lijkt me geen reëel alternatief.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 6 maart 2024 00:57]

Dat kan inderdaad een groot verschil maken voor je beleving, afhankelijk van je gebruik. Voor gamen lijkt een inconsistente latency me vrij hinderlijk, maar bij streamen (doordat je gebruik maakt van een buffer) of normaal browsen maakt het al minder uit.

Overigens schommelt mijn latency bij Ziggo tussen de 15ms en 35ms; StarLink zegt tussen 25-60ms te zitten afhankelijk van je locatie (in Nederland 30-38ms). In Nederland zijn we natuurlijk "verwend" met vrijwel directe toegang tot de hele wereld via AMS-IX, en zolang je Starlink verkeer uiteindelijk ook nog via een grondstation moet (en dus weer bij AMS-IX uit komt) zal het voor ons altijd langzamer zijn. Zodra er meer gerouteerd wordt van satelliet naar satelliet, zou de latency naar servers verder weg lager kunnen zijn dan via een bekabelde verbinding (omdat een signaal nu eenmaal sneller via laser door de ruimte kan dan door een glasvezelkabel).
Ik verwacht dat Starlink last heeft van daadwerkelijke schommelingen naar dezelfde server. Internet via het stopcontact (power line adapter) had daar bijvoorbeeld ook last van, eerste packet ging altijd veel trager. Je kunt natuurlijk wel een ping halen tussen de 15 en 35 ms naar verschillende servers, maar bij Ziggo blijft naar dezelfde server de hele dag hetzelfde met een marge van een paar ms. Met latency schommelingen bedoel ik dat je om 12:49 een ping van 40 ms haalt naar google.nl, om 12:50 een ping van 20ms en om 12:51 een ping van 80ms.

Verder heb je gelijk dat je daar met streamen geen last van hebt. Beeldbellen en webbrowsen zou wel vervelend kunnen zijn.
Ik ken iemand die in Alaska, niet eens zo ver van de bewoonde wereld, zo'n 1000 dollar per maand betaalde voor een naburige 3g paal die hem 'meestal' aansluiting gaf.
Starlink was een no-brainer voor die man die online zijn brood verdient.

[Reactie gewijzigd door L2GX op 5 maart 2024 23:04]

Zeevaart is 1000e per maand voor 1TB en 4900e voor 5 TB, de unlimited kan alleen bij resellers worden afgenomen voor schrik niet 25000 usd.

Het 230e pakket is alleen voor inland wateren niet voor de zee.
Oké, goed om te weten. Dat is wel een flink bedrag voor een gepensioneerde die de wereld over zeilt, dus ze zullen dan wel op een doelgroep daarboven richten die wel 1.000 USD neer wil leggen om op de boot bereikbaar te zijn.

Overigens geloof ik dat de standaard satellietontvanger niet (gegarandeerd goed) werkt op bewegende objecten zoals boten, dus dat die alleen bruikbaar is in havens?
Klopt op volle zee heb je de High Speed antenne nodig deze is 2500 usd . Er is genoeg markt voor die tarieven. Voorheen was een schip 2000 usd per maand kwijt voor een 2mbit verbinding toen inmarsat nog de monopolie zo beetje had,
roamingkosten zijn in Europa afgeschraft, dus enkel als je in gebieden zonder dekking zit zal je die extra kost moeten maken (want ik gok dat je je mobiel abbo niet opzegt als je op vakantie gaat :+ )
Voor de gemiddelde vakantieganger klopt dat. Gepensioneerde camperaars of digitale nomaden lopen echter al snel tegen de limiet van 4 maanden aan.
Leuk 50gb. Ben je zo doorheen als je alles er van moet doen
Hangt van uw use case af en van de regio. Ik trek er wel eens op uit en met is meer regel dan uitzondering dat er op een camping of kampeerplaats degelijke 4G ontvangst is. Vaak moet je het toch hogerop gaan zoeken en dan nog valt de verbinding vaak weg.

Vaak weet je pas als je aankomt dat er ontvangst is of niet. Stressy als je echt rekent op een verbinding.

Voor freelancers die graag werk-reizen zoals ik (en dus geld verdienen via hun verbinding) is het een no brainer. Als je echt geld wil besparen kan het thuis ook nog gebruiken.
Roaming heeft nog altijd een limiet van 20 of 25GB per maand toch? Je kan niet onbeperkt roamen.
Dat kan al ruim 20 jaar en ook al jarenlang veel betaalbaarder dan Starlink. Als je het nu over video editen hebt, dat is iets anders.
Je denkt dat de deking in europa net zo is als hier in nederland. Dan moet je eens naar de 4G dekking kijken in duitsland. 80 % van duitsland heeft geen 4G. in In de grote steden rond de autobanen ja, maar daarnaast houdt het al snel op. Met Starlink heb je gewoon nergens een probleem
Gaat de premium connectivity van Tesla via starlink?
Volgens mij (nog) niet;
Als je de grens over gaat valt de verbinding een paar minuten weg, een typisch 4G/5G probleem.
Starlink heeft een flinke attenne array nodig met een flink stroomverbruik, dat is niet zomaar te verbergen in een auto.
4G/5G network switch is bij grens overgang zou nagenoeg seamless moeten zijn, zeker binnen EU, er zijn wel enkele uitzonderingen maar in 99% van de gevallen zijn die niet van toepassing.
Ja theoretisch gezien ben ik het hier zeker mee eens, en met mijn telefoon gaat dit regelmatig toch meer dan prima. Maar met de Tesla de NL/BE/FR grens over waren er zat problemen elke keer, overigens heb ik over die grens met mijn telefoon ook vaker problemen dan NL/DE.
Als Belg hier ook altijd problemen met NL/BE, op geen enkele provider gaat dat goed, ookal ging Telenet met T-Mobile (Nu Odido) samenwerken.
nieuws: T-Mobile overlegt met Belgische providers over ononderbroken bellen r...
Ik denk dat SpaceX nu tegelijkertijd veel schaalvoordelen heeft bereik, waardoor hun kosten per beschikbare capaciteit dalen, en ondertussen een hoop capaciteit heeft opgebouwd. Die moeten ze dus zien te verkopen, en dat kan niet alleen maar in markten die voor hun het meest gunstig zijn (ultra-low- en low-density) met weinig concurrentie, maar ook in medium-density markten waar meer concurrentie is.
Zou het? Misschien wat heel simpel gedacht, maar prijsverlagingen is meestal gewoon een indicatie dat er te weinig abonnementen worden verkocht.

Overigens zie ik in NL tussen mijn mobiel en vast (beide Odido en in de honderden mbps) maar heel weinig meerwaarde voor satelliet. De markt is idd. ongunstig

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 5 maart 2024 15:21]

Dat maar ook dat de marginal costs van een extra verkoop laag liggen en dat verhaal legt hij nu uit.
Iets verkopen tegen €2 levert voor Starlink meer op dan niets verkopen tegen €0.
Nou, daar zit natuurlijk nog een curve in (je hebt immers al klanten...neem ik aan)

100 mensen voor 100 euro iets verkopen of 150 mensen iets voor 50 euro verkopen, dat mag je narekenen.

Het risico met de prijzen verlagen is het 2e scenario (als ze echt bijna geen klanten hebben dan klopt het wat je zegt, maar zodra je enige bestaande klantenbase hebt, dan moet je oppassen)
Klopt maar dat kan Starlink super goed doen middels geografische differentiatie.
Die 1000 mensen die het in NL nodig hebben boeit niet.
Onzin. Elke tech heeft een prijs voor early adopters. Naarmate het schaalt wordt het goedkoper.
dit is ook leuk https://satellitemap.space/
ik kan mijn glasvezel wel opzeggen, veel goedkoper
Ja, een 27mc bakje met packet modem is nog goedkoper, maar de snelheid en latency zijn om te huilen 8)7
@OxiMoron doe mij maar op de 3cm band, veel meer bandbreedte, wel een licentie halen :)
Neem dan gewoon Meshtastic. Scheelt je nog veel meer in de kosten (paar tientjes), maar helaas text-only dus bestandjes uitwisselen gaat niet.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 5 maart 2024 21:54]

We hebben hier ladingen aan starlink sets en de snelheid en latency zijn gewoon goed. Heb hier laatst een test gedaan.

Download: 204.23mbit
Upload: 39.8mbit
Latency: 32ms

Dit zijn gemiddelde waardes over 24 uur. Hier kun je gewoon mee gamen terwijl je netflix aan staat. Wel met een zakkelijk abbo en vrij zicht naar de hemel. Alleen in het begin (eerste 10 minuten) waren er een paar dipjes.
Ik vind het de $120 nog niet waard. Vooralsnog werkt mijn 30 mbit/s prima en in veel buitengebieden is er 3G of 4G mits je line of sight hebt met de antennes. We sparen al een tijdje voor een 5th wheel maar ik heb al rekening gehouden met de extra maandelijkse kosten van $120.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 5 maart 2024 16:10]

Nee, het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod.
NL heeft veel goede alternatieven, waarom zou iemand dure Starlink nemen, als ze voor minder via de kabel kunnen krijgen.

Frankrijk en Spanje behoren tot de landen met het beste internet van Europa. Daar is het nog moeilijker Starlink te slijten. (https://www.opensignal.co...broadband-user-experience)

Starlink moet dus prijzen verlagen om te kunnen concureren in die landen.

[Reactie gewijzigd door yzf1kr op 6 maart 2024 08:21]

Ook interessant uit de faq, als je de boel deactiveert:
Merk op dat u door het annuleren van de service mogelijk niet in staat bent om deze onmiddellijk te reactiveren. Reactivering is afhankelijk van de beschikbaarheid en capaciteit van de service in uw gebied.
Dus het zou kunnen dat als je hem wil reactiveren voor de vakantie dat er geen plek is, en dat je geen toegang krijgt

[Reactie gewijzigd door theezeefje op 5 maart 2024 21:57]

Hier een KPN ADSL lijn met 4G buitengebied. Komen niet hoger dan zo’n 30Mbit/s wat vaak voldoende is. Maar voor een euro of 3 meer (aanschaf niet meegerekend) heb je dus 95Mbit/s of hoger.. nog wel een ethernetadapter aanschaffen zo te zien, anders kun je het niet naar je thuisnetwerk krijgen.

Andere praktische issues: je moet natuurlijk ergens de ontvanger buiten plaatsen en een kabel van buiten naar de binnenkant van je huis zien te krijgen.

[Reactie gewijzigd door rscheper op 5 maart 2024 14:10]

Los van de latency of de max. snelheid: ik heb net even opgezocht wat de schotel zelf verbruikt (het verbruik van de Starlink router is niet vermeld). Dat is tussen de 50 en 75 watt (https://www.starlink.com/nl/specifications?spec=1). Dat is toch gevoelig meer dan een klassieke VDSL/coax modem/router die +/- 10 watt verbruikt. Ik vind dit een belangrijke factor om mee te nemen in de totaalkost van Starlink.
Bedankt, dit had ik gemist. Zou in het ergste geval 432kWh kosten op jaarbasis. Goed om rekening mee te houden.
En das 50 euro op jaarbasis dus 4.5 / maand ?
Met welke stroomprijs reken jij?
Wat voor tarieven heb jij? Ik zie gemiddeld 28 cent per kWh in de contracten staan en dan is 432kWh gewoon €120 op jaarbasis.
Zoiets. Al heb ik nog overschot dus is het minder belangrijk, maar wel iets om mee te nemen natuurlijk.
Waar je even op moet letten is hoe veel is je latency nu? Hoeveel gaat dat wezen met Starlink? PCmag gaf aan dat ze meestal zo rond de 40-50ms zaten, maar dat kon ook veel hoger zijn (ze hebben een grafiekje gemaakt).

Ik heb hier glasvezel liggen en heb een latency van 2-4ms, afhankelijk of ik daar 1.1.1.1 ping of naar 8.8.8.8 . In theorie zou ADSL sneller zijn, maar met een buiten gebied en 4G, zou dat zowaar wel eens hoger kunnen liggen dan Starlink...

Bron:
https://www.pcmag.com/new...llite-service-to-the-test
ADSL heeft normaliter een tamelijk goede latency, in mijn ervaring. Bandbreedte is een ander verhaal in het buitengebied natuurlijk. Maar je kunt met gemak onder de 10ms blijven met een ADSL lijntje.
Gemiddeld naar zowel 1.1.1.1 als 8.8.8. is 33ms. Minimaal 26/28 en maximaal 63/67. Ping vind ik ook niet dramatisch, hier in huis wordt 1-2x per week een uurtje Fornite gespeeld en verder is het eigenlijk alleen maar streamen. Ik verdiep me er in, bedankt!
Dat is vergelijkbaar met de hotspot op mijn mobiel als ik in de vrachtwagen mijn laptop gebruik
Ik heb een paar jaar alleen 4G internet gehad in een buitengebied (met een vrij degelijke Asus router/4G-modem, dus niet zo'n USB dongletje), daarmee zat ik meestal rond de 30 ~ 40ms ping. Qua upload kwam ik niet hoger van ~ 12Mbit, download was met ~ 50Mbit wel acceptabel voor mij.

Gelukkig ben ik daar nu vanaf en zit ik op glasvezel, maar in die situatie was Starlink wel het overwegen waard geweest. Vooral die upload was nogal mager, en qua prijs scheelt het nauwelijks (betaalde toen zo'n 45 euro per maand voor onbeperkt internet).
Ik heb begin vorig jaar een aantal maanden in afwachting van mijn glasvezel aansluiting (ook buitengebied) gebruik gemaakt van Starlink, dit werkte perfect zat meestal rond de 100mbit maar was vaak hoger.

Heb toen mijn thuisnetwerk verbonden met de Starlink router via een wireless bridge (had nog een oude Asus router liggen met MerlinWRT firmware).
Streaming en thuiswerken waren geen probleem, heb niet veel games online gespeeld in die tijd maar de latency die ik zag was toen +- 60 ms.
Is zo’n 4G voor thuis-abo van Odido dan niet interessanter als je sneller zou willen? Die haalt ook 100 Mbps, maar is een euro per maand goedkoper dan Starlink en heeft gratis installatie. Voorwaarde is natuurlijk wel dat Odido fatsoenlijk 4G-bereik heeft waar je woont.
Dat is inderdaad net het issue, onwijs slecht bereik in deze omgeving wat betreft Odido..
Oei, als je zelfs met buitenantenne slecht bereik hebt is dat heel jammer! Met verder alleen ADSL blijft er dan wel érg weinig over :|. Ik neem aan dat er ook geen coaxkabel ligt?
Die ligt er ook niet inderdaad. Glasvezel bedrijven hebben al 2x een poging gewaagd maar zijn beide vroegtijdig afgehaakt. Nu lijkt Glaspoort (KPN) interesse te hebben, maar dat is natuurlijk niet morgen geregeld.
Als dat net zo aan alle kanten gelimiteerd is als vroeger de T-Mobile 4g voor thuis was, lekker ver bij weg blijven.
Niet meer zo gelimiteerd als het was. Met de "extra snelle" versie mag je nu 500 GB per maand gebruiken voordat je een aanvuller moet activeren. De enige rare limiet die ik nog zie, is dat je maar 10 Mbps upload krijgt bij dat abonnement. Dat moet een stuk sneller kunnen met 4G.

EDIT: 500 GB is op zich best veel, maar als je er tv op wilt kijken wordt het ineens heel snel karig. Met 4 uur per dag tv kijken ben je al zo'n 432 GB kwijt als je uitgaat van 8 Mbps. Dan moet je niet ineens ook nog een moderne AAA-game willen downloaden! Dus het lijkt me in zo'n geval handiger om het te combineren met een abonnement op Digitenne of op een schotel bij Canal Digitaal.

[Reactie gewijzigd door SterkeYerke op 5 maart 2024 22:35]

Vreemd genoeg geen woord over latency. Voor veel minder belangrijk maar vergeet het maar om lekker online te knallen (tenzij je uit de 56kbit/s modemtijd komt en dat nog aan gewend bent ;) )
Multi-server latency is stabilizing for Starlink users across Europe

As an low-earth orbiting (LEO) satellite internet provider, Starlink has a leg up on some satellite competitors who rely on further away geosynchronous-earth orbit (GEO) and medium-earth orbit (MEO) satellite constellations. However, once again, all the aggregates of all fixed broadband providers in Europe had much lower multi-server latencies than Starlink, Viasat (which had latencies over 600 ms) and Skylogic (which had latencies over 700 ms). That being said, Starlink still saw multi-server latencies under 60 ms in the U.K. (51.26 ms), Spain (53.37 ms), Portugal (55.84 ms), and Belgium (59.34 ms). Starlink saw most countries’ multi-server latencies between 60 and 90 ms.
Bron:
https://www.ookla.com/art...iasat-performance-q2-2023

Kan uiteraard niet op tegen fiber, maar dat is lang ook niet zo slecht als jij het wil voorstellen.

[Reactie gewijzigd door Drwho1 op 5 maart 2024 14:20]

50+ is dan voor de snellere spellen toch wel funest. Een RTS online spelen kom je nog wel mee weg, maar een shooter begin je toch wel in een nadeel te komen.

https://www.bandwidthplac...le/ping-latency-in-gaming
Tegenwoordig hebben toch veel games lag compensation. Denk niet dat het zoveel uitmaakt. De server bepaalt ongeveer waar je was afhankelijk van je ping.
Wellicht streamen ja, maar gewoon spelen op een server met <100 ping is nog prima te doen hoor (ja niet op een super competitive niveau). Zelf vaak genoeg met vrienden uit NA-EAST COD gespeeld, en dat was prima te doen met een ping van rond de 100~.

[Reactie gewijzigd door Rzarect0r op 5 maart 2024 14:35]

Starlink en spellen zijn nu niet perse de meest logische combinatie lijkt me.
Overigens weet je ook niet of transatlantische verbindingen via glas of via een satelliet lopen.
Die goede oude tijd dat je vanuit NL systeembeheer deed op een systeem in India was een mooi voorbeeld wat latency deed (verboden om tikfouten te maken ;-)).
Heb je weleens naar het gemiddelde van een club als Ziggo gekeken? Die zat vorig jaar op 32 ms. Dat is niet echt waar je dolgelukkig van wordt.
Ziggo heeft inderdaad een absurde latency op de lijn, het valt mij ook op dat het daar zelden of nooit over gaat. Op mijn vdsl lijntje heb ik een latency van 7 a 8ms naar google, en op glas (bij bekende in de stad) is het 4 ms. Bij mijn moeder met ziggo is het 29ms :+ En dat durven ze dan 97% glas te noemen 8)7
Het kan enorm verschillen. Mijn vorig huis twee straten verderop KPN VDSL ook rond de 7 ms, nu KPN VDSL rond de 12 ms. Mijn vrienden verderop in het buitengebied hadden eerst keuze uit een zeer brakke KPN VDSL of Ziggo en zaten toen rond de 40 ms, nu hebben ze glasvezel en schommelen tussen de 5 en 30 ms. Heel vaag.
En ja, zelfs 99,99% glas zegt niets want de traagste factor is bepalend.
Blijkbaar zal het bij Ziggo dan ook van de locatie afhangen want ik heb als ik gewoon ping google.nl doe zo'n 15 ms en volgens mij is het dat ook altijd ongeveer geweest hier.
Het is zeker locatieafhankelijk. Bij mijn vorige huis kon ik de straatkast zien staan vanuit mijn raam, dat scheelt toch wel wat. En zoals altijd is de traagste factor bepalend voor de snelheid. Ik die nu een ping (via wifi) haal nu 11, 9, 12, 9 ms. KPN VDSL. Prima, ooit komen ze hier glasvezel trekken.
De gemiddelde consument weet niet wat latency is of wat het doet. Die kijkt naar de prijs en de hoeveelheid megabytes dat een provider roept, ongeacht of dat nuttig is. Veel mensen denken dat je honderden mbit/s nodig hebt voor een potje gamen vreemd genoeg...
Dat komt omdat de meeste mensen routers draaien die enorm last hebben van bufferbloat. Als er dan iemand begint te downloaden terwijl iemand anders aan het gamen is dan krijgt die enorme latency spikes in game. Providers spelen hier zelfs op in met hun reclame i.p.v. betere hardware te voorzien want dan snijden ze in hun eigen vel. Ze verkopen je liever een snellere lijn dan QoS.

Ik heb een Opnsense router staan met FQ-CoDel en 100/30 VDSL lijntje die ik volledig kan voltrekken zonder dat er ook maar iets hapert. Ik verwacht niet gewone gebruikers iets zoals opnsense gaan draaien maar bvb Ubiquiti heeft hun SmartQueue wat hetzelfde doet, dat is een simpele checkbox om aan te zetten.

[Reactie gewijzigd door VTOLfreak op 5 maart 2024 15:54]

Heb ook Ziggo, en bij mij zit hij inderdaad op 7 a 8, misschien kijken of er iets aan de hand is bij je moeder?
Het verschilt per locatie. In Groningen (Oud @home gebied) netjes onder de 10ms, in Friesland (oud UPC) gewoon bijna 20ms. Vectoring VDSL zat ook onder de 10ms, wat dat betreft doet Ziggo het qua latency dus -soms- ietsje minder.

Al had ik ook een stokoud VDSL lijntje van kpn met 18ms naar Google, dus het verschilt dus per locatie en per gebruikte techniek.

Daarnaast speelt de routering in het netwerk van Ziggo naar het internet toe ook nog een rol.
klopt, ik ga ook weg daar als fiber in de straat gelegd is....
Ja daarom ook blij met mijn glasvezel. Surfen met Ziggo voelt traag aan om de latency zo hoog is.
Midden in de Amazone?
Zo had ik vroeger met rtcw 2 een latency van 300 msec. Stond toch vaak bovenaan toendertijd dus het kan wel...
Ze hebben hard aan de weg getimmerd wat dat betreft. Er waren vroeger uitschieters boven de 100 ms, maar die zijn verdwenen. Ja, het is nog steeds niet te vergelijken met glasvezel, maar als je alternatief een brakke VDSL lijn is voor hetzelfde geld dan is het zeker het overwegen waard.
Starlink still saw multi-server latencies under 60 ms in the U.K. (51.26 ms), Spain (53.37 ms), Portugal (55.84 ms), and Belgium (59.34 ms). Starlink saw most countries’ multi-server latencies between 60 and 90 ms

56k in mijn geval 200+ ms (quake 2)
Starlink heeft in Nederland een latentie van: “Latentie: 30 ms - 38 ms” dit kan je vinden op de starlink website onder “beschikbaarheidskaart” en dan op “beschikbaarheid” met het > naar onder klikken en dan latentie of downloadsnelheid etc.
Van hun website:
Starlink users typically experience download speeds between 25 and 220 Mbps, with a majority of users experiencing speeds over 100 Mbps. Upload speeds are typically between 5 and 20 Mbps. Latency ranges between 25 and 60 ms on land, and 100+ ms in certain remote locations (e.g. Oceans, Islands, Antarctica, Alaska, Northern Canada, etc.).
https://www.starlink.com/legal/documents/DOC-1400-28829-70

Niet beter dan coax van Caiway bijv. Wel stukje goedkoper maar Caiway heeft er standaard TV bij zitten, voor zover je dat nog gebruikt (zonder kan helaas niet).
Latency wil ook nog wel eens een dingetje zijn voor zakelijk gebruik - denk aan een virtuele desktop omgeving die data moet trekken vanaf een data center aan de andere kant van de wereld. Of cloud telefonie oplossingen.
De capaciteit vliegt letterlijk over ons hoofd. Dus eigenlijk logisch dat SpaceX dat vermarkt door voor een verlaagd tarief toch zoveel mogelijk van deze capaciteit te benutten. Een grondstation zal in NL ook niet zo`n probleem zijn en ze willen sowieso aantakken op de AMS-IX.
Een pop in Nederland zou leuk zijn , maar die komt er pas als er voldoende verkeer overheen gaat
Eind dit jaar kun je de Starlink mini antenne verwachten als die uitkomt met een verwacht lager energie verbruik en een abonnement prijs vergelijkbaar met vast internet ben ik van de partij
Het succes van Starlink is verbonden aan het succes van de Starship lancering ergens deze maand
Starship gaat de grote Starlink v2 satellieten lanceren en is in zijn geheel herbruikbaar

Stay tuned ;)
Maak de Gen3 schotel beschikbaar in Nederland, dan krijg je er echt wel een aantal camperaars als klant bij. Want de Gen3 is makkelijk plat op het camperdak te installeren.
Ja de gen3 is wel wat hoger in vermogen echter (75W-100W). En je moet hem met de hand uitrichten, juist voor een camper is het wel handig dat dat automatisch gaat omdat je het op elke standplaats opnieuw moet doen.

Deze wordt nog interessanter voor camperaars trouwens: https://www.starlinkhardw...says-elon-musk/#more-5366 De Starlink Mini.
Dankje, die mini had ik nog niet gezien, voor mij is power niet zo een probleem ( 280Ah huishout accu )
maar toch wel een interessante optie.
Als er nóg goedkopere abonnementen komen kan dit een mooi alternatief worden voor de 4G-dongles als back-upverbinding!
Die 4G dongle hang je aan je router/modem. Maar je gaat toch geen schotel plaatsen als backup?
Bij sommige routers/firewalls kan je een 2e externe verbinding (multiWAN) configureren. Dat hoeft dus niet altijd met een USB-dongle te gebeuren. Maar dat is meestal niet de 'use case' voor consumenten.
Zo! Dit worden steeds interessantere prijzen. Dit breekt op afgelegen plekken de boel nu toch wel echt open. Voor glasvezel in het buitengebied is dit een regelrechte bedreiging langzamerhand.
Grootste bedreiging op dit moment is maritime, al de satelliet bedrijven gaan failliet of veranderen van sector haha
Voor het buitengebied waar nog geen glasvezel ligt wellicht.

Maar:
1000/1000 met 10ms ping voor ~50eu
vergelijken met (in het beste geval):
100/10 met ~30ms ping voor ~50eu

Wellicht in de toekomst, maar ik zou i.i.g niet van glasvezel overstappen naar Starlink.

[Reactie gewijzigd door FuaZe op 5 maart 2024 15:52]

Hoe zit het met de lokale uptime van Starlink. Zijn daar onafhankelijke cijfers over te vinden?
Erg belangrijk lijkt me als je glasvezel de deur wilt wijzen.
Starlink is nooit een alternatief voor glasvezel. Heb je glasvezel, dan moet je dat lekker houden.
Eerlijk gezegt niet, wat ik wel kan zeggen eens in de zoveel dagen 1 overgang een hik up. We kunnen hem er bijna in uit pieken. Of een niet 100% satellite of toch in de line off sight een verstoring (van die pass over).
Voor de rest geen noemswaardige downtime.

en ja ik vind het ook geen vervanger voor Glasvezel, wel voor internet in onze buitengebieden waar nu nog alleen ADSL (al dan niet gestacked) voor handen is. En geen Fiber en of Coax aanwezig is.

Prijs technisch word het steeds mooier 50 (static) en 59 (mobile)
Wat ik zo snel niet kan lezen,
Klopt het dat ik in heel Europa kan internetten voor 59€ per maand?? Onbeperkt?

En is het maandelijks opzegbaar ?
Dan is het een heel interessante voor de zomervakantie frankrijk bijvoorbeeld.

Koop ik eenmalig een schotel voor 225€, en dan voor de maand vakantie.
Zo zie ik hem ook. Geen gedonder meer met simkaarten, mifi routers of travel routers via waardeloze camping wifi. Dat is mij die 59 eur wel waard.

Ik wil het eigenlijk alleen nu bestellen maar niet vast voor een maand betalen als ik het niet gebruik. Dan kan ik beter begin mei bestellen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee