NOS Wielrennen

Verrassende winst in Parijs-Nice 'voelt als Tourzege' voor laatbloeier De Kleijn

"Dit voelt als een etappezege in de Tour de France", zegt Arvid de Kleijn een dag na zijn allereerste WorldTour-zege tegen de NOS.

In de tweede rit van Parijs-Nice versloeg hij alle gevestigde topsprinters in de massasprint. "Natuurlijk weten we dat dit niet echt de Tour de France is, maar voor mijn ploeg Tudor is dit het hoogste niveau waarop we kunnen acteren. Als je dan kunt winnen, dan is dat fantastisch voor de ploeg."

In een interview direct na de finish bedankte de 29-jarige renner zijn ploeggenoten al uitgebreid voor hun hulp. En 's avonds in het hotel deed hij dat opnieuw. "We hebben met z'n allen een biertje gedronken en toen heb ik mijn zegje gedaan. Dit was echt een teamprestatie."

Laatbloeier

Toch is de etappezege in de grote Franse koers vooral een persoonlijke doorbraak voor de rappe laatbloeier, die deze maand 30 wordt. De Kleijn, die in het verleden kampte met een slepende knieblessure, werd vier jaar geleden prof bij het Deense Riwal en moest lang wachten op zijn eerste zege op het hoogste niveau.

"Als je al vijf keer tweede bent geworden in de WorldTour, dan wil je toch een keertje winnen", zegt de renner uit het Gelderse Herveld. "Dat het dan lukt in een wedstrijd als Parijs-Nice is natuurlijk supermooi."

De Kleijn rijdt sinds vorig seizoen bij het Zwitserse Tudor. Het team van veelvoudig olympisch en wereldkampioen Fabian Cancellara komt uit op het een-na-hoogste pro-continentale niveau, waardoor het alleen met een wildcard mag meedoen aan koersen in de WorldTour.

De Kleijn maakte vorig seizoen al indruk in Milaan-Turijn, waar hij het sprintersgilde verrassend klopte. Dat was tot dinsdag de grootste zege op zijn palmares. En hij was dus al een paar keer dicht bij succes op het allerhoogste niveau.

Dat het nu wel lukte, komt volgens de sprinter onder meer door de komst van de ervaren Italiaan Matteo Trentin naar Tudor. "Matteo brengt echt iets extra's in de koers. We hebben vooraf veel gesproken over ons plan. Hij zorgt dat we rustig blijven en opschuiven waar en wanneer dat kan."

Opnieuw Nederlands dagsucces in Parijs-Nice: De Kleijn wint etappe twee

Door het hoofd zo koel te houden konden Rick Pluimers en Maikel Zijlaard de sprint perfect aantrekken voor De Kleijn, die onder meer landgenoten Dylan Groenewegen en Danny van Poppel achter zich liet. "Mooi dat het er nu uit komt."

Vooraf had Tudor de tweede etappe al aangewezen als de beste kans op een sprintzege. "Heel misschien zijn er in de vijfde etappe ook kansen. Maar als ze hard bergop rijden, dan wordt het voor de sprinters lastig."

Als ze me toch vragen voor de Giro, dan zeg ik natuurlijk ja.

Arvid de Kleijn

Met een sprintzege in de prestigieuze rittenkoers Parijs-Nice achter zijn naam rijst de vraag of De Kleijn ook massasprints in grote rondes kan winnen. De kans is echter klein dat hij die kans dit jaar krijgt. De Tudor-ploeg doet in mei wel mee aan de Ronde van Italië, maar in principe vertoont De Kleijn dan zijn kunsten in een paar Belgische koersen.

"Onze andere sprinter Alberto Dainese heeft al twee keer gewonnen in de Giro, dus hij heeft zich al bewezen."

Vanwege een blessure van de 25-jarige Italiaan is een Giro-debuut voor De Kleijn nog niet helemaal uitgesloten. "Als ze me toch nog vragen, dan zeg ik natuurlijk 'ja'."

Ploegentijdrit

Met het overwinningsbiertje in de benen staat vandaag staat de ploegentijdrit van Parijs-Nice op het programma. Voor de sprinter is dat niet bepaald zijn specialisme. "Dit wordt vooral afzien en overleven. Ik moet zorgen dat ik niet te vroeg moet lossen, want dan wordt het een erg lange dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl