IKEA start met bètatests Matter op Dirigera-hub

De Dirigera-smarthomehub van IKEA krijgt in bèta ondersteuning voor de Matter-standaard. Dat gebeurt aanvankelijk enkel voor verlichtingsproducten. Later krijgen meer producten ondersteuning voor Matter.

De eerste versie is sinds maandag beschikbaar voor bètagebruikers via de IKEA Home Smart-app. Dat vertelt het bedrijf aan The Verge. Met de bèta verandert de Dirigera-hub in een bridge voor Matter, waardoor IKEA's Zigbee-apparaten kunnen werken met Matter-netwerken. Omdat het om een bridge gaat, hebben gebruikers nog een Matter-controller nodig van het platform waarin ze de apparaten willen gebruiken, bijvoorbeeld een Amazon Echo of een Apple HomePod.

Aanvankelijk werkt de bèta enkel met verlichtingsproducten, zoals lampen en bewegingssensors. IKEA heeft nog niet bevestigd om welke apparaten het exact gaat. Na de bètafase is het bedrijf van plan om meer producten compatibel te maken met Matter.

Het lijkt erop dat de bèta gesloten is, aangezien er nergens links te vinden zijn voor gebruikers om zich aan te melden als bètatester. IKEA heeft vooralsnog geen tijdlijn gegeven voor een publieke release voor Matter-ondersteuning.

IKEA liet in mei 2022, toen de Dirigera-smarthomehub werd aangekondigd, al weten dat die compatibel zou zijn met Matter. Dat zou toen 'een paar maanden' na de introductie gebeuren. De uitrol werd echter meermaals uitgesteld.

IKEA DirigeraIKEA DirigeraIKEA Dirigera

De IKEA Dirigera-hub

Door Andrei Stiru

05-03-2024 • 08:32

58 Linkedin Whatsapp

Reacties (58)

58
58
21
0
0
32
Wijzig sortering
Matter Controllers zijn van Apple Homekit, Amazon Alexa, Google Home, Samsung SmartThings, en HomeAssistant (beta). Dus dat is nog heel beperkt.
Kortom: alle relevante smart home platformen ondersteunen Matter. Ik zie dat niet meer als beperkt.
Niet voor de cloud-vermijders onder ons. Dan is alleen HA een optie, maar vond meer mogelijkheden gelukkig.

TUYA-hardware https://moeshouse.com/collections/multi-mode-gateway maar nog geen hack om 'm te rooten (Tuya eruit).

https://github.com/project-chip/connectedhomeip/ is waar naar wordt gerefereerd als "CHIP-tool".

Tasmoto: https://github.com/arends...discussioncomment-6311865 (mbv CHIP-tool)
Vrijwel alle “cloud-vermijders” die ik ken, gebruiken steeds Google Android. Denk je echt dat Google niet weet wat je doet als je x keer per dag een of andere domotica app opent, of dat ze aan de hand van je Android telefoon temperatuursensors niet kunnen achterhalen welke temperatuur je thuis ingesteld hebt?

Als het je hobby is dan is dat prima, maar als je het gewoon wilt gebruiken dan kan er echt niets op tegen een echt home platform. Maak je echter in geen enkele situatie de illusie dat Google niet uiteindelijk weet wat je ingesteld hebt. Via je browser en zoekmachine weten ze bijvoorbeeld welke onderdelen je gekocht hebt, en ze weten ook welk karakter je hebt vanuit hoe je tot je keuze kwam en wat je twijfels waren en zo
In het geval van domotica gaat het mij totaal niet om privacy, want of meneer Cheng Tuya weet wanneer ik de lamp schakel zal me aan mijn achterste oxideren. Ik wil echter dat kritieke infra als verlichting in huis, gewoon rechtstreeks kan worden aangestuurd, zonder weer een onnodige storingsgevoelige lus naar buiten toe. Daarom stuur ik, zover ik kan, alles lokaal aan via HomeAssistant, en heb ik vanuit Home Assistant 1 centraal punt naar buiten toe, in plaats van dat elke sensor of actuator individueel van buiten naar binnen gaat.
Ik ga nog een stapje verder en alles moet ook offline aan te sturen zijn. Denk dan vooral aan lampen e.d. die hebben allemaal OOK nog een gewone schakelaar met sckakeldraad naar de actuator. Sensoren hebben schermpjes dat ze nog af te lezen zijn etc.. Als een cloud koppeling nodig is (en niet te bypassen) komt het er hier niet in.
Dan weet niet niet hoe HomeKit werkt want dat werkt altijd, ongeacht of er internetverbinding is. Ik heb dit zelf getest door de netwerkkabel uit de router te halen en je kunt nog steeds alles bedienen mits er stroom in huis is.
Het spul van Ikea werkt, als het moet, ook zonder internetverbinding, je moet dan wel een intern (wifi)netwerk hebben.
Dat geloof ik direct, vaak zijn IT gewoontes gebaseerd op onwetendheid dus het zou zomaar kunnen dat alle grote domoticaplatformen gewoon zonder actief internet werken binnen thuisnetwerk :)
Ik ben ook een Apple user. De aansturing van de slimme apparaten word gedaan door de "Woning hub", dit kan een Ipad, Apple TV of HomePod zijn, er is geen internet nodig voor de aansturing van je apparaten. Wil je de apparaten op afstand bedienen dan heb je inderdaad internet nodig en loopt de verbinding via Apple, tevens heb je internet nodig als je Siri wilt gebruiken voor het aansturen van je apparaten (, Siri werkt niet zonder internet).

De verbinding wanneer je extern verbind loopt via Apple, maar is wel end-to-end encrypted. Apple kan dus niet mee kijken wat je verstuurd naar je smarthome. Voordeel van deze oplossing is dat je geen firewall regels of dergelijke hoeft te regelen om je smarthome op afstand te bedienen. Op papier is het een vrij nette oplossing, maar dan moet je wel vertrouwen op Apple.

Ik heb zelf een IT achtergrond en zou het ongetwijfeld ook met Home Assistent kunnen opzetten, maar ik wil thuis geen systeembeheerder moeten spelen. De Homekit oplossing werkt goed en het is een redelijk compromis aangaande gemak en privacy waar ik nooit aan hoef te sleutelen.
Klopt volledig, buiten dat tegenwoordig de iPad niet meer als hub gebruikt kan worden. Ben het met je eens, op werk krijg je betaald om iets te laten werken, maar thuis wil je gewoon dat alles werkt :)
Het gaat om wie nu spullen koopt en de upgrade naar Matter doet. Dan is er geen stap meer terug en ben je afhankelijk van een hub die dit ondersteund. Onlangs heb ik EVE spullen terug gebracht omdat het alleen Matter ondersteund. De helft aan domotica is hier van slag met het nieuwe iOS 17.x. De oude hub van Ikea is steady!

Ik wacht af tot er HA op PI5 draait met SSD en Matter-hat. Onafhankelijk probeer ik te blijven. Onze oude Ikea-hub draait nog altijd prima, sommige lampen vertonen zo nu en dan we raar gedrag. Beginnen ze plots te knipperen, en een reset werkt niet.
Ben zelf niet zo'n fan van allerlei blackboxen er nog weer extra tussen. Heb zelf Zigbee2mqtt die rechtstreeks met een zigbee-stick draait. Kost geen drol en is heel stabiel. Bovendien kan je dan 1 netwerk maken met alle denkbare zigbee-sensoren en actuatoren in plaats van dat je per fabrikant weer een los netwerk hebt.
Ik zie al in latere items dat PI5 HA salonfähig maakt. Nu nog een HAT🎩 ipv een stick🥍.
Vrijwel alle “cloud-vermijders” die ik ken, gebruiken steeds Google Android.
Zegt dat iets over de mensen die je kent? Zegt dat iets over alle selfhosters? Of zegt het eigenlijk gewoon niets?

Mijn N=1: Ik gebruik Android zonder Google.
Zelfs als dat zo zou zijn, dan is dat nog echt een drogreden. Ja, ze doen inschattingen over je gedrag en mogelijk je 'karakter'. Maar er is een bandbreedte in accuraatheid van die inschattingen. Die bandbreedte wordt mede bepaald door hoeveel harde data ze hebben. Om het bij je voorbeelden te houden: de temperatuursensor van mijn smartphone is minder accuraat dan die van mijn thermostaat. Door gedetailleerde data wel of niet te delen, heb je dus alsnog wel degelijk invloed op de hoef invasief bijv. Google is.

[Reactie gewijzigd door graey op 5 maart 2024 10:09]

Je hebt helemaal gelijk in wat je zegt, maar waar je aan voorbij gaat is, is dat er mogelijk andere redenen zijn om ‘cloud-mijdend’ te zijn.

Als iemand Google producten gebruikt, kiest iemand ervoor om Google te vertrouwen.
En Google is in die zin ook te vertrouwen. Ze hebben goede technische expertise. Ze ondersteunen hun producten over het algemeen best lang en trouw.
(Het is natuurlijk qua privacy e.d. een verwerpelijk bedrijf, maar iemand heeft daar al (aldanniet) bewust voor gekozen om mee in zee te gaan.)

Dat is met een willekeurige andere fabrikant van slimme lampen/stofzuigers/sloten/enz. niet vanzelfsprekend.

Iemand kan ook cloud-mijdend zijn omdat die persoon niet afhankelijk wilt zijn van de beschikbaarheid van een server om een apparaat in z’n eigen huis te kunnen bedienen. (Los van of het je eigen internetverbinding, de cloudprovider of de fabrikant is die wat verkeerd heeft gedaan of de stekker er uit trekt. Al doet Google dat soms ook nog wel is relatief spontaan natuurlijk ;) )
Fibaro gebruikt bij mijn weten geen Android.
Whataboutisme-discussies doe ik niet aan.
Ja, het is jammer dat Ikea hun oude hub die wel helemaal lokaal was niet compatibel maakt. Of er een nieuwe versie van uitbrengt met matter.

Maargoed ik heb toch al home assistant.
Ik heb soms de indruk dat techneuten het niet leuk vinden als bepaalde functionaliteit voor een grote groep beschikbaar en bruikbaar wordt....
Ik vind het persoonlijk inderdaad niet geweldig als de functionaliteit in mijn huis door een grote groep bruikbaar wordt.
dat is eerder een verwijt dat je de fabrikanten van de controllers moet maken en niet IKEA.
Dat het beperkt is is op zich geen probleem, want je hebt voor alles gewoon een dongle die je aan Home Assistant kunt hangen.

Ik vraag me dan af hoe het zit met storing e.d., maar in principe zou je Home Assistant als centrale hub voor alles kunnen gebruiken
Zigbee heeft een backup mode waarbij je knoppen direct aan lampen kan linken zodat ze ook nog werken als de controller wegvalt.

Ik vraag me af of thread/matter dit ook heeft. Geen idee, heb het nog niet kunnen proberen.
Maar voor zover ik weet hangt een lamp of aan de bridge of direct aan een Zigbee knop zoals de hue dimmer switch, dus je backup mogelijkheid zou vereisen dat je je hele Hue lampen groepen opheft, of gaat dat tegenwoordig beter?
Nee het kan wel degelijk. Met de IKEA app en de oude Tradfri hub kan je het zo aanmelden. En de lampen bedienen via de app en de knoppen. Trek dan de hub eruit (van de stroom) en de knoppen werken nog steeds! Ik heb begrepen dat het een dubbele pairing is (een primaire en eentje als backup). De dirigera heb ik niet dus ik weet niet of het daarmee kan.

Maar ik heb begrepen dat dit bij DeCONZ niet mogelijk is helaas. Ik weet niet of het met ZHA en Zigbee2MQTT wel kan. Ik heb hierdoor nog een tijdje de tradfri hub apart gebruikt maar hij liep vaak vast en dat was enorm irritant want dan kon ik niks meer bedienen vanuit HA.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 5 maart 2024 13:03]

Ik heb het niet in gebruik, maar in kan via Zigbee2MQTT, groepen lampen koppelen aan een schakelaar. (dus als Zigbee groep). Zover ik kan zien moeten de lampen en de schakelaar dit wel ondesteunen. Hue lampen en schakelaars ondersteunen dit volgens mij.
OK: bedankt allebei voor de info!
Voor Home Assistant, in ieder geval bij de Yellow, deelt hij Matter met Zigbee en moet je een keuze maken. Effectief Zigbee deinstalleren als je Matter wil gebruiken. Ik heb nog teveel Zigbee, dus wil ik dit niet doen. Via Homekit (Apple TV) heb ik het nog niet werkend gekregen met een Aqara door/window sensor. Die ligt nog even te verstoffen in de kast tot ik een manier vind om hem wel werkend te krijgen...

Er is nog wel een weg te bewandelen voor Matter. In ieder geval in mijn geringe ervaring werkt het (nog) niet plug & play zoals geadverteerd.
deelt hij Matter met Zigbee
Dat klinkt niet logisch? Ik dat dat je bedoelt: Zigbee met Thread delen. Matter is een overkoepelend iets. Dat is 'slechts' een stukje software.

Dat kan ook via IP gaan. Thread is een soort variant van Zigbee, dus het zou niet gek zijn als die stick van Home Assistant (die volgens mij bij de Yellow zit), 'of' Thread', 'of 'Zigbee' en niet beiden tegelijk.


edit: Thread, niet Threat :)

[Reactie gewijzigd door lenwar op 5 maart 2024 15:24]

Ook de nieuwe Homey Pro is een Matter controller die net als Home Assistant nog in beta is.
op homey pro(2023) is het matter gedeelte sinds versie 10.3.0 gereleased. Heb zelf geen matter devices dus ook nog geen tijd gehad om dit uit te testen.

https://homey.app/en-us/w...-2023-firmware-changelog/

/edit: link naar changelog toegevoegd

[Reactie gewijzigd door basseytje op 5 maart 2024 10:00]

Matter zit versie 10.0.0 erin. Sinds Release Candidate 133 is het officieel ondersteund (is het niet meer beta). Sinds versie 10.3.0 hebben ze officiele Thread over Matter, en Matter 1.2-ondersteuning.
bizar dat er zoveel standaarden zijn die dan wel met elkaar praten. Het wordt tijd dat deze industrie de handen ineen slaat. Ik vermoed dat gebruikers meer merkvast zijn wat hardware betreft dan wat software betreft.
Ik denk dat elke variant nog zijn eigen voor en nadelen heeft. Waarom zouden mensen anders niet standaard naar de meest gebruikte neigen. Ik zit er niet goed genoeg in, maar de een werkt weer beter lokaal, de andere beter met communicatie tussen de apparaten. De ander kun je helemaal zelf instellen terwijl je sommige meer vast zit aan voorgedefinieerde routines of opties.
En dan nog de ene heeft zwaardere hardware en of meer stroomverbruik dan de ander maar die werken dan wellicht niet met bepaalde apparaten die edge cases zijn.
Is dit een conversie van zigbee naar matter-over-wifi die in the Tradfri-hub wordt gedaan? Ik zie nergens "thread" staan namelijk.
Dat verwacht ik wel, anders zouden alle zigbee apparaten een update moeten ontvangen verwacht ik.
Het zou er allemaal makkelijker en beter op moeten worden met Matter en Thread, maar voorlopig is het nog best wel ingewikkeld.
Je hebt apparaten die wel/niet Thread spreken (wat eigenlijk 'Zigbee 4.0' is zo je wilt), dan heb je (eventueel) een Zigbee>Matter-bridge nodig voor die apparaten die nog Zigbees praten, een Matter-border-router is er, een controller etc etc.
Het is nog best complex zo.

Ik heb nu (vrijwel) alles op Zigbee gekoppeld aan een Conbee USB-Stick en dat gekoppeld aan HA. Ik kan vrijwel elk Zigbee-apparaat zonder problemen toevoegen aan dat netwerk. Het klinkt in elk geval een stuk simpeler. Maar ik snap dat alles in de opstart-fase zit dus we moeten maar even afwachten hoe de vlag er over een jaar ofzo bijhangt. Maar deze opstart-fase duurt nu al wel een paar jaar ondertussen en ik heb het gevoel dat het allemaal nog niet heel erg opschiet.
Ik heb precies de zelfde opstelling, Conbee 2, Home Assistant. Ik draai dan ZHA, sommigen hoor ik over zigbee2mqtt, waarbij je ook nog updates van devices kan doen etc. Voor nu draait het bij mij prima.

Het grote probleem van Matter is dat het vooraf best vast lag, toen wouden er fabrikanten mee praten, en zijn er steeds wat dingen vrijer geworden om voor hun zelf te implementeren. Nu begint het wat uit te rollen, maar ik kom nog maar weinig apparaten tegen die thread praten of echt matter ondersteunen. Zolang die complexiteit er blijft zal het niet echt een succes worden verwacht ik.
Maar wanneer er apparaten komen die gewoon matter ondersteunen, en dat aan hebben staan en je geen configuratie hoeft te doen, en dat herkent wordt door je apple of google spul, dan pas zal het ook gemeengoed worden en zullen mensen denk ik er meer op letten. Maar tot we daar zijn gaat het nog wel even duren ben ik bang.
Ik heb ook de conbee maar ik gebruik dan weer de DeCONZ software van de makers van de conbee. Ook niet slecht, het mooie ervan vind ik dat het pairen het makkelijkst werkt van alle drie en ook heeft hij een heel mooi live overzicht via vnc. En het praat ook gewoon met home assistant natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 5 maart 2024 11:28]

Inderdaad, zo heb ik het ook.
Een Raspberry Pi 3B+ met DeCONZ erop, met VNC inderdaad de grafische versie heel mooi te bekijken.
De simpele automatiseringen (sensor > lamp aan > na x seconden dimmen) en gekoppelde schakelaars worden uitgevoerd door DeCONZ. Daarvoor hoef je niet allerlei automatiseringen aan te maken in HA. DeCONZ doet dat veel overzichtelijker in dit specifieke geval.

En DeCONZ koppelt heel netjes met HA, dus ook daar is alles gewoon te benaderen en drukken op knoppen komen daar ook gewoon binnen op de event bus.
Gebruik zelf ook Z2M inderdaad, naast updaten kun je ook devices aan elkaar koppelen. Zo heb ik dat gedaan met m'n bewegingsmelders en de Ikea Tradfi dimmers.

Werkt daardoor een stuk vlotter en ook als m'n homelab down is. Voorkomt ook weer ruzie thuis.
Zelfde constructie als Hue. De bridge communiceert met de lampen en accessoires via zigbee. De bridge openbaart zich naar het netwerk in huis als matter.
Nee, de Dirigera ondersteunt geen wifi maar moet met een ethernet kabel worden aangesloten. Wifi ondersteuning staat wel op de roadmap. Blijft inderdaad Zigbee van hub naar devices, matter van hub naar (lokaal) netwerk.

[aangevuld]

[Reactie gewijzigd door ajbu op 5 maart 2024 10:39]

Het is niet vooralsnog niet (in beta of anderszins) beschikbaar op de tradfri hub, uitsluitend dirigera.
Het wordt een 'bridge', niet een controller :)
Nu kan straks een Matter Controller via de Bridge de Zigbee-lampen aansturen.

Ter vergelijking:
Ik gebruik Home Assistant met o.a. een Zigbee-stick. Daarin heb ik een HomeKit Bridge gezet. Nu kan ik via Apple Homekit, mijn Zigbeelampen bedienen. (het doel hiervan is, is dat ik ze met Siri kan bedienen zonder ook maar iets ingesteld te hebben, anders de HomeKit Bridge te installeren. Ideaal :) )
Het zou echt mooi zijn als je home assistant op deze hub kan draaien. Vgm zou dat technisch mogelijk moeten zijn wat ik gezien heb van een snelle teardown. Heb je gelijk geen hub meer nodig.
Als je Home Assistant draait kun je een ondersteund USB Zigbee device gebruiken en ZHA toepassen om vanuit HA een Zigbee netwerk te beheren. Werkt ook prima met de Ikea sensoren. Ik heb het zelf inmiddels een aantal maanden zeer stabiel werken. Alle sensoren (temperatuur, vochtigheid, deur open/dicht/ proximity, etc) loggen direct naar een database.
Matter leek een mooie belofte maar de ondersteuning is nog erg summier. Daarbij heeft de upgrade van mijn Hue bridge met HomeKit over Matter de boel helemaal kapot gemaakt. Uit wanhoop maar mijn HomeKit huis opnieuw opgebouwd met Hue (niets stabieler dan Hue).
Ik blijf voorlopig ver van matter weg.
Heeft er iemand nou een goed overzicht? Wat is matter nou en wat is het nieuwste? Moet je nou nog investeren in Zigbee of toch is thread? Ik draai HA en wil graag temperatuur monitoren.
Als je op dit moment veel wilt gaan aanschaffen (als je start met de set-up) zal ik gewoon voor Zigbee gaan wel ff op letten dat je zigbee 3.0 producten aanschaft, de andere protocollen ondersteunen nog te weinig
Bijv. als je een tussenstekker met thread koopt kan het wel zijn dat je deze hiermee in en uit kan schakelen maar thread ondersteund volgens mij nog geen stroom uitlezen van zn stekker.
Zo zul je bij elk apparaat ff goed moeten lezen of de functies die het apparaat zelf kan ondersteunen als je dit via zigbee koppeld ook dezelfde functionaliteiten heeft via thread
Waarom is er eigenlijk nog geen HA integratie zoals met de oude HUB?
Is het voor fabrikanten mogelijk om ook de end devices te upgraden naar Thread support? Het probleem is dat mensen nu een dekkend Zigbee netwerk hebben in huis. Dan komt er straks Thread bij, maar ja dan begin je weer van voren af aan...
Ik heb nog de voorganger Tradfri-hub en las vorige jaar ergens dat de ondersteuning zou stoppen in het begin van 2025 maar dat is sinds kort dus veranderd, De oude hub schijnt nog 3 jaar ondersteunt te worden. (las ik vorige week is dit al bekend bij de mensen hier?)

Wat goed nieuws is natuurlijk want vooralsnog zie ik geen reden om over te stappen naar deze nieuwe dirigera-hub, Matter is nog niet eens uitgerold (of überhaupt mainstream dat je het echt nodig hebt) en in beta? Dus ik zie niet in waarom je nu al vooruit wilt lopen als je oude hub goed werkt. daarbij vind ik de prijs nog steeds te veel, het dubbele van de vorige hub (24 euro is toch aantrekkelijker als prijs)

Oke Ikea dwingt je wel naar deze nieuwe hub als je nieuwe producten wilt hebben want die werken niet op de oude hub. Ook vind ik het accountvrije karakter van de oude hub fijn... ik zat eraan te denken om maar weer zonder hub te gaan werken ik gebruik de google assistent amper nog nu ik overal knoppen/sensors heb als de ondersteuning weg valt van de oude-hub.
De Dirigera vereist ook geen account.
Ik heb de IKEA app geüpdatet en nu kan ik via Matter in Home Assistant mijn Tradfri verlichting bedienen. Dat kon ik eerder alleen via HomeKit. Ik moest wel even een Matter server downloaden en koppelen aan HA maar die is er via Docker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee