Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête en de Leefstijlmonitor 2023 van het CBS, waarbij het onderzoeksbureau samenwerkte met het RIVM en het Voedingscentrum.
In Nederland gaf 5 procent van de volwassenen vorig jaar aan helemaal geen vlees te eten. Daarvan eet 2 procent nog wel vis (pescotariër) en eet 0,5 procent volledig plantaardig (veganist). Dat is ongeveer evenveel als in 2020, de laatste keer dat het CBS het onderzoek uitvoerde.
Het overgrote deel van de Nederlanders eet dus nog wel vlees, maar lang niet elke dag. De meesten nuttigen een of twee dagen per week een vegetarische hoofdmaaltijd. Het CBS vroeg in het onderzoek van vorig jaar voor het eerst hoe vaak Nederlanders kiezen voor een vegetarisch avondmaal.
Het klimaat is de meestgenoemde reden waarom we vaker vlees laten liggen. Daarnaast is het dierenwelzijn een belangrijke factor. In 2020 was de gezondheid nog de belangrijkste reden om vlees te mijden. Afgelopen jaar speelden bovendien de kosten van vlees vaker een rol om over te gaan op een vegetarisch hoofdmenu. Naarmate mensen ouder worden, speelt gezondheid een belangrijkere rol.
Geslacht, leeftijd en opleiding bepaalt hoe vaak we vlees kiezen
Hoe vaak mensen vlees eten, is onder meer afhankelijk van het geslacht, de leeftijd en de opleiding. Vrouwen mijden of minderen vlees vaker dan mannen.
25- tot 35-jarigen eten relatief vaak vegetarisch. Nederlanders van 55 jaar of ouder geven vlees vaak niet helemaal op, maar eten dit wel minder frequent. Vooral 65- en 75-plussers leken vorig minder vlees te eten in vergelijking met 2020.
Daarnaast kiezen volwassenen met een universitaire opleiding het vaakst voor een vegetarisch menu: 45 procent eet altijd of minstens drie keer per week een vegetarisch avondmaal. Bij hbo-opgeleiden gaat het om 32 procent, bij mensen met een (v)mbo-, havo-, of vwo-opleiding om 19 procent.
Stedelingen eten bovendien vaker een vegetarisch hoofdmenu dan plattelandsbewoners. Vooral in de provincie Friesland staat vlees nog graag op het menu. 65 procent van de Friezen eet iedere dag of vijf of zes dagen per week vlees. In Noord-Holland wordt het minst vaak vlees gegeten. Daar gaat het om 37 procent van de Noord-Hollanders.
NUjij: Uitgelichte reacties