Onderzoek gruwelmoord uit 1995 op Antoinette Bont (24) uit Groningen: OM haalt DNA op bij verdachte

Een kwart eeuw na de gruwelmoord op de 24-jarige Antoinette Bont uit Groningen, doet het Openbaar Ministerie nieuw DNA-onderzoek in de zaak. Een man die werd veroordeeld voor de moord op een Groninger coffeeshophouder in dezelfde periode, is gevraagd om celmateriaal af te staan. Is er een verband tussen de moorden?

Lees meer over
Stad
Noordenveld

De drugsverslaafde Antoinette Bont verdween in augustus 1995 van de tippelbaan in Groningen. Een paar dagen later zagen roeiers op het Winschoterdiep aan de rand van de stad een pakket met plastic en touwen erom drijven. Het bleek om de romp van een vrouw te gaan. De vrouw was zwaar gemarteld voor haar dood: zo werden in de romp tal van luchtbukskogeltjes ontdekt. Aan de hand van een tattoo op haar lichaam kon de politie haar identiteit vaststellen.

Een paar dagen later dook in het Peizerdiep in Drenthe, op zo’n dertien kilometer afstand van de vindplek van de romp, een tas op met daarin de ledematen van Bont. Haar hoofd is nooit gevonden. Omdat het om een tas ging van energiemaatschappij Edon die met Kerst aan werknemers was verstrekt, werden zo’n vierduizend mensen van het bedrijf gevraagd om de tas te laten zien. Zelden waren zoveel burgers gevraagd om mee te werken aan een moordonderzoek. Het leverde geen doorbraak op.

Coffeeshophouder

In dezelfde periode in 1995 werd de Groninger coffeeshophouder Harry Roo vermoord. Ook zijn lichaam werd in delen teruggevonden in het water. Twee mannen hadden Roo ontvoerd en vermoord waarna ze alsnog losgeld eisten. Henk E. werd veroordeeld voor doodslag. De zaak werd vooral bekend vanwege de spijkerharde Zaanse verhoormethode die de politie gebruikte. Een tweede veroordeelde dader stierf in 2017.

Ook bij deze moord waren touw en plastic gebruikt. Omdat ook beide lichamen vermoedelijk met een sabel in stukken waren gehakt, hield het cold caseteam van de politie Noord-Nederland rekening met een verband. Er is al uitvoerig onderzoek naar gedaan, waarvoor in 2014 botresten van Roo in Staphorst werden opgegraven. Daarbij is gekeken naar metaalresten in de botten van Roo en Bont. Het vergelijkingsonderzoek leverde toen niets op.

Op 19 februari kreeg Henk E. een brief van het OM Noord-Nederland. Of hij als getuige vrijwillig DNA wilde afstaan voor DNA-onderzoek in de zaak Antoinette Bont. Politie en OM willen zijn dna vergelijken met DNA dat is gevonden in het onderzoek naar de moord op Bont, zo staat in de brief die De Telegraaf heeft ingezien. „Ik heb wangslijm afgestaan omdat ik niets met de dood van Antoinette te maken heb en hoop dat de moord wordt opgelost”, laat E. weten.

Het OM bevestigt de DNA-afname en doet verder geen mededelingen over de inhoud van het onderzoek.