Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Apple krijgt eerste EU-boete van 1,8 miljard euro vanwege machtsmisbruik tegen muziekstreamers

De Europese Commissie heeft Apple een boete van 1,8 miljard euro opgelegd omdat het bedrijf zijn dominante marktpositie misbruikt in de App Store. Muziekplatformen als Spotify mochten potentiële abonnees niet vertellen dat ze via de webbrowser goedkoper uit waren.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager op een persconferentie in Brussel.Beeld Geert Vanden Wijngaert / AP

Van elke aankoop via de App Store hield Apple tot 1 maart standaard 30 procent voor zichzelf. Die belasting berekenden muziekplatformen door aan de gebruiker, waardoor het goedkoper was om een abonnement buiten het ecosysteem van Apple af te sluiten – bijvoorbeeld via de browser. De voorwaarden van de App Store verboden het streamers om (potentiële) gebruikers hierover te informeren. Een platform als Spotify mocht niet in de eigen app noch via e-mail vermelden dat een abonnement via hun eigen website voordeliger is. Ook mochten de muziekdiensten geen linkjes plaatsen die gebruikers naar de eigen website leiden.

Hiermee heeft het bedrijf Europese mededingingswetten overtreden, besluit de EC. ‘Miljoenen Europese consumenten hadden geen idee welke opties er beschikbaar waren’, schrijft Eurocommissaris Margrethe Vestager. Ze hebben mogelijk 2 tot 3 euro meer per maand betaald dan nodig. ‘De muziekstreamers moesten Apples voorwaarden accepteren, of uit de App Store verdwijnen.’

Boete verhoogd

De boete valt veel hoger uit dan verwacht. Het basisbedrag bedraagt zo’n 40 miljoen euro, maar dat is volgens Vestager voor een megabedrijf als Apple niet meer dan een parkeerbon. Door Apples marktaandeel en omzet is het bedrag flink verhoogd. Met het geld worden de bijdragen van de individuele lidstaten aan het EU-budget verlaagd.

Over de auteur
Simoon Hermus is techredacteur voor de Volkskrant. Ze schrijft onder meer over big tech, a.i., sociale media en games.

De EC opende in 2020 een onderzoek naar Apple na herhaalde klachten van Spotify. In de afgelopen jaren bond Apple al wat in door de streamers in 2021 toe te staan te mailen over een goedkoper alternatief, en vanaf begin 2022 mochten apps als Netflix en Spotify in de iOS-app naar hun eigen site linken. Hierdoor konden mensen die nog geen Spotify-account hadden er eindelijk een via hun iPhone aanmaken. Wel verbood Apple het alsnog om bij zo’n link te vermelden hoeveel een abonnement kost.

Machtspositie

In de afgelopen maanden heeft Apple flink aan de voorwaarden van de App Store gesleuteld vanwege de Digital Markets Act (Verordening digitale markten) die donderdag ingaat. De DMA moet voorkomen dat grote online platformen misbruik maken van hun machtspositie en start-ups de kans geven met hen te concurreren. Derde partijen kunnen met de nieuwe voorwaarden voor het eerst een eigen appstore of andere marktplaats op Apple-apparaten aanbieden. Ook mogen ze een eigen betaalsysteem gebruiken, waarvan Apple 17 procent van de omzet int (in plaats van 30 procent). Kleine apps moeten 10 procent afstaan.

Maar volgens de nieuwe voorwaarden eist Apple óók jaarlijks 50 cent per geïnstalleerde app op Apple-apparaten in de EU. Dit geldt alleen voor apps die meer dan 1 miljoen keer zijn geïnstalleerd. Spotify is woest. Volgens ceo Daniel Ek is de app zo’n 100 miljoen keer geïnstalleerd in Europa, het platform kan dus een jaarlijkse rekening van 50 miljoen euro verwachten. Spotify betoogt dat ook de nieuwe voorwaarden van Apple niet voldoen aan de Europese verordening.