NOS Nieuws

22-jarige militair bekent schuld voor lekken geheime documenten VS

De Amerikaanse militair die vorig jaar geheime documenten van het leger lekte is akkoord gegaan met een gevangenisstraf van minstens elf jaar. Hij heeft een deal gesloten met de aanklagers waarin hij schuld bekent.

In ruil wordt hij niet aangeklaagd voor verdere overtredingen van de Amerikaanse spionagewet of andere misdaden. Anders had de militair tot wel dertig jaar vast kunnen zitten.

De nu 22-jarige Jack Teixeira werkte als systeembeheerder op een Amerikaanse luchtmachtbasis. Hij was daar verantwoordelijk voor de communicatieapparatuur en had sinds 2021 toegang tot geheime documenten.

Teixeira werd in april vorig jaar opgepakt nadat online geheime militaire documenten waren verschenen. Het was een van de grootste overheidslekken in de VS in jaren.

Dit zijn beelden van de arrestatie van Teixeira door de FBI vorig jaar:

FBI arresteert verdachte in onderzoek naar gelekte geheime documenten

In de gelekte documenten stonden onder meer details over de oorlog in Oekraïne. Zo werd geschreven over een Nederlandse militair die als lid van een speciale eenheid in Oekraïne zou zijn, en dat Oekraïne met een wapentekort kampt. Ook stond er informatie in over andere bondgenoten, bijvoorbeeld de Israëlische geheime dienst.

Teixeira gaf in een hoorzitting toe dat hij de documenten heeft verzameld en naar buiten heeft gebracht. Hij deelde ze onder meer op Discord, een platform waarop mensen kunnen chatten en bellen, en schepte op dat hij ook toegang had tot "informatie voor Israël, Palestina, Syrië, Iran en China". Na zijn aanhouding vorig jaar ontkende de militair nog schuld.

Teixeira ging met zijn schuldbekentenis akkoord met een gevangenisstraf van minstens 11 jaar, maar de aanklagers zeiden dat ze 16 jaar en acht maanden gevangenis zullen eisen. De uitspraak volgt eind september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl