Westerwolde noemt situatie Ter Apel 'ontwrichtend' na uitspraak rechter over PBL

Een van de wachtruimtes van het aanmeldcentrum, waar de afgelopen maanden al regelmatig mensen moesten overnachten (archief)
Een van de wachtruimtes van het aanmeldcentrum, waar de afgelopen maanden al regelmatig mensen moesten overnachten (archief) © Martijn Klungel/RTV Noord
Westerwolde eist dat de overlast van asielzoekers zo snel mogelijk stopt. Zo reageert de gemeente op de uitspraak van de rechter, die een bom heeft gelegd onder de speciale opvang van kansarme asielzoekers in Ter Apel. Daarbij gaat het om de zogenoemde procesbeschikbaarheidslocatie (PBL).
De rechter heeft een asielzoeker die daarin was geplaatst gelijk gegeven. Volgens de rechter is er 'onvoldoende grondslag is om asielzoekers in de PBL op te sluiten'.
Daarmee staat deze speciale opvang achter grotendeels gesloten deuren op losse schroeven.

'pbl had oplossing moeten bieden'

De gemeente betitelt de situatie rond de overlast gevende asielzoekers als ontwrichtend. 'De PBL had juist een oplossing moeten bieden voor de overlast die Ter Apel al jarenlang ervaart. Deze overlast moet nu écht stoppen.'
Wat is de PBL?
De PBL is een woonblok, waar asielzoekers worden geplaatst die weinig kans op een verblijfsvergunning hebben. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft er grote hekken om geplaatst. De bedoeling is dat de formaliteiten versneld worden afgehandeld. De asielzoekers moeten daar 22 uur per dag voor beschikbaar zijn. Met als gevolg dat ze nauwelijks rond kunnen zwerven in Ter Apel en omgeving.

'COA worstelt al bijna jaar met PBL'

De gemeente wijst erop dat deze PBL een oplossing had moeten zijn voor de overlast die Ter Apel al jaren ervaart. Geconcludeerd wordt op dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al bijna een jaar worstelt met de opbouw van de PBL. Zo is het aantal plaatsen na de start van de proef in de zomer nog steeds niet uitgebreid.
'Ondanks herhaaldelijke beloftes van de staatssecretaris, stagneert de realisatie. Terwijl er in januari al honderd asielzoekers in de PBL gehuisvest moesten zijn, verblijven er nu slechts dertig. De kansarme asielaanvragers die er niet terecht kunnen, zouden over het land worden verdeeld. Dit is eveneens uitgebleven, met als resultaat een toename van woninginbraken, vernielingen, intimidatie en winkeldiefstallen in Ter Apel en omgeving,' concludeert Westerwolde in de verklaring.

Maatregelen om overlast te bestrijden ontoereikend

De uitspraak van de rechter komt daar nu nog bij als klap op de vuurpijl. De gemeente vindt de tot nu toe door het ministerie van Justitie en Veiligheid genomen maatregelen om de overlast te bestrijden als ontoereikend.
'De onrust en frustratie in Ter Apel en omstreken is groot. De situatie is ontwrichtend. Er zijn extra maatregelen nodig zeker tegen de achtergrond van de hoge instroom en het uitblijven van nieuwe opvangplekken in de rest van Nederland.'

Ministerie bestudeert vonnis

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken noemt de uitspraak van de rechter 'wrang'. Inhoudelijk komt er nog geen reactie van die kant op de mogelijke gevolgen van het vonnis voor de situatie in ter Apel. Eerst wordt de uitspraak bestudeerd, laat zijn woordvoerder weten.