Politiek

Nederland spreekt in Brussel steun uit voor kernenergie

04-03-2024 17:06

Kernenergie
Shutterstock.

Nederland heeft in Brussel opnieuw benadrukt dat het kernenergie ziet als een oplossing voor energie-uitdagingen. Een persverklaring van veertien landen die deel uitmaken van de Europese Nucleaire Alliantie onderstreept de “belangrijke rol van kernenergie naast die van hernieuwbare energie” om klimaatdoelstellingen en de veiligheid van de energievoorziening te realiseren, meldt het ANP.

De alliantie, opgericht onder leiding van Frankrijk, omvat landen als Bulgarije, Frankrijk, Finland, Zweden en Nederland, die zich inzetten voor de verdere ontwikkeling van kernenergie. Duitsland en Oostenrijk, die tegen de bouw van kerncentrales zijn, maken geen deel uit van deze samenwerking.

Internationale top over nucleaire energie

De ministers van Energie van de veertien deelnemende landen hebben een jaar na de oprichting van de Europese Nucleaire Alliantie volledige steun toegezegd aan de plannen van de Europese Commissie voor de ontwikkeling en het gebruik van kleine, flexibele kernreactoren.

Deze verklaring komt vlak voor een grote internationale top op 21 maart over nucleaire energie in Brussel, georganiseerd door het Internationaal Atoomenergie Agentschap. Tegelijkertijd zal er in Brussel een top plaatsvinden van de EU-regeringsleiders over de geopolitieke positie van Europa en de Europese defensie.

Op deze top zal naar verwachting ook de Europese energieafhankelijkheid van landen als Rusland ter sprake komen.