Arvid de Kleijn snelt in Parijs-Nice naar eerste zege op WorldTour-niveau
foto: Cor Vos
maandag 4 maart 2024 om 17:16

Arvid de Kleijn snelt in Parijs-Nice naar eerste zege op WorldTour-niveau

De tweede etappe van Parijs-Nice, met aankomst in Montargis, is gewonnen door Arvid de Kleijn. De Nederlander van Tudor bleek in de sprint over de snelste benen te beschikken en rekende af met Laurence Pithie en Dylan Groenewegen. Het is voor de 29-jarige De Kleijn zijn eerste zege op WorldTour-niveau.

Rit twee van Parijs-Nice stond op het verlanglijstje van de aanwezige sprinters. Tussen startplaats Thoiry en de finish in Montargis lagen nog wel twee hellingen van derde categorie – de Côte des Mesnuls (1,2 km aan 5,7%) en Côte de Villeconin (700 meter aan 6,3%) – maar deze bevonden zich bijzonder ver van de finish. De wind kon eventueel nog wel roet in het eten van de snelle mannen gooien. De klassementsrenners moesten kortom ook op hun hoede zijn voor eventueel waaiergevaar.

Eerste vlucht met bekende namen
Maar eerst ging de aandacht uit naar de traditionele strijd voor de vroege vlucht, al leek er dit keer geen sprake te zijn van een strijd. Het peloton deed namelijk geen moeite om een aanval van Jonas Rutsch weer in de kiem te smoren. De boomlange Duitser van EF Education-EasyPost hield gisteren aan zijn ontsnapping de bolletjestrui over en wilde zijn leidende positie in dit nevenklassement nog verder uitbreiden. Rusch kreeg gezelschap van de man die gisteren zijn grootste uitdager bleek voor de bergtrui: Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies).

Burgaudeau neemt de bolletjestrui over van Rutsch – foto: Cor Vos

Rutsch en Burgaudeau kregen de zegen van het peloton en zo leek de vlucht van de dag vertrokken. De twee koplopers konden zich opmaken voor een nieuwe bergsprint op de flanken van de eerste klim van de dag, de Côte des Mesnuls. Burgaudeau gaf zich op deze helling niet zomaar gewonnen, maar moest na een pittige sprint toch opnieuw zijn meerdere erkennen in zijn Duitse collega, die zo zijn voorsprong (van 1 naar 2 punten) wist te vergroten. Een tweede sprint tussen Rutsch en Burgaudeau op de Côte de Villeconin leek er niet meer te komen.

Lotto Dstny in de aanval, verrassende wending in bergklassement
In het peloton zat de vaart er inmiddels goed in en zo werden Rutsch en Burgaudeau weer bij de lurven gegrepen. Dit bleek voor andere renners dan weer het sein om iets te ondernemen. Met name de mannen van Lotto Dstny waren zeer bedrijvig, in de wetenschap dat Arnaud De Lie vandaag niet van plan was om mee te sprinten. Victor Campenaerts slaagde er niet in om een vlucht op poten te zetten, zijn ploegmaat Pascal Eenkhoorn had meer ‘geluk’. De Nederlander reed in zijn eentje een voorsprong van een minuut bijeen.

Een dappere poging van Eenkhoorn, maar het bleek al snel een kansloze missie. Het peloton deed er niet lang over om de man van Lotto Dstny weer in te rekenen. Het ging vervolgens in gestrekte draf naar de tweede en meteen ook laatste klim op de route. Op de flanken van de Côte de Villeconin werd er opnieuw gestreden om de bergpunten en zagen we plots Burgaudeau weer van voren. De Fransman pakte nu wel de volle buit en nam zo zelfs de bergtrui. Met dank aan zijn ploeggenoot Pierre Latour, die op de top enkele bergpunten van Rutsch wist af te snoepen.

De Lie en Evenepoel keuvelen op weg naar Montargis – foto: Cor Vos

Rust in het peloton
Na deze fascinerende ontknoping (voor nu dan) voor de bergtrui, keerde de rust weer terug in het peloton. Visma | Lease a Bike en dsm-firmenich PostNL – de ploegen van sprinters Fabio Jakobsen en Olav Kooij – bepaalden de snelheid in het peloton, maar dit ging wel aan een gezapig tempo. Er bleek echter geen animo meer om een vlucht op poten te zetten, en dus was het vergeefs wachten op spektakel. Alles leek te wijzen op een sprint en een sprint kregen we na ruim 177 kilometer koers.

In de laatste tien kilometer nam de nervositeit in het peloton zienderogen toe. Het was plots drummen voor positie en de ploegen met een kandidaat-ritwinnaar waren niet meer weg te slaan uit de eerste posities. De mannen van Tudor staken met nog goed twee kilometer te gaan hun neus aan het venster, in dienst van sprinter Arvid de Kleijn, maar deze ploeg werd in de slotkilometer overvleugeld. Een chaotische sprint was het gevolg, maar De Kleijn wist zich alsnog uitstekend te positioneren, met dank aan zijn lead out-man Maikel Zijlaard.

Bijzondere zege voor De Kleijn
De Kleijn reageerde vervolgens op de aanzet van Danny van Poppel, wist zijn landgenoot te remonteren en mocht vervolgens zijn handen in de lucht steken. De Nederlander rekende af met Laurence Pithie, Dylan Groenewegen werd derde. Voor De Kleijn is het de eerste keer dat hij zegeviert op WorldTour-niveau, nadat hij eerder dit jaar ook al drie keer tweede werd in de UAE Tour. In het algemeen klassement gaat Pithie nu aan de leiding. De Nieuw-Zeelander sprokkelde aan de finish genoeg boniseconden om Olav Kooij voorbij te steken.

Arvid de Kleijn wordt Arvid de Groot! – foto: Cor Vos

De verschillen in het klassement zijn nog altijd wel zeer klein. Pithie gaat nu dus aan de leiding, maar Mads Pedersen en Kooij volgen nog altijd binnen dezelfde seconde. Dat zal na de rit van dinsdag normaal gesproken niet meer het geval zijn, want morgen staat er een ploegentijdrit van net geen 27 kilometer op het programma van en naar Auxerre.

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
4 maart 2024 17:26
Hopelijk wordt die in toekomstige voorbeschouwingen als één van de eersten genoemd als het over Nederlandse sprinters gaat.

En Jakobsen.... er zijn ondertussen zó ontzettend veel sprinters die geen poot meer vooruit raken wanneer ze Quickstep verlaten, dat het geen toeval meer kan zijn.
    4 maart 2024 18:03
    Het ging vorig jaar bij Quickstep al niet zo best met Jakobsen. Het gaat hooguit nu nog slechter, maar om hem begin maart al helemaal af te schrijven.
4 maart 2024 17:26
Prachtige zege voor deze laatbloeier. Samen met Kooij de beste Nederlandse sprinter van het moment, opvallend hoe slecht het bij DSM/Jakobsen loopt.
    4 maart 2024 17:34
    En zo is Zijlaard samen met Van Poppel de beste Nederlandse lead out van dit moment
    4 maart 2024 18:15
    Zo opvallend vind ik dit eigenlijk niet. Vorig jaar heeft Jakobsen ook nauwelijks gewonnen en dit terwijl hij met mannen als Asgreen, Senechal, Lampaert en Morkov de beste sprinttrein van het afgelopen decennium tot zijn beschikking had. De kwaliteit van deze PostNL-trein is aanzienlijk minder en dus zal winnen een nog moeilijker verhaal gaan worden.
4 maart 2024 17:23
DSM met een trein perfect in positie maar Jakobsen is weer helemaal nergens te zien in de sprint.
4 maart 2024 17:23
Mooie overwinning en van harte gegund! Werd ook tijd, gezien zijn leeftijd.
4 maart 2024 18:48
Waar is die Lie?? Doet hij we mee.
    4 maart 2024 18:50
    Dreigt een burn-out te hebben. En dat kan dikke auw zijn.
    4 maart 2024 20:36
    Aangekondigd dat hij vandaag niet ging sprinten. Later op de week wel. Goed voor de anderen, dan krijgen ze pas dan een verkoudheid.
    4 maart 2024 23:22
    Ben jij er eigenlijk al één keer in geslaagd van De Lie zijn naam juist te schrijven? Ik ben nu zelf ook niet de meest grammaticaal aangelegde WF-reageerder, maar kom op zeg.
4 maart 2024 17:29
Chique overwinning! Wat is er met Fabio aan de hand?
4 maart 2024 17:23
‘Wat zeggen die Mohanikanen nou jonguh?’

Los daarvan een zeer, zeer knappe spurt gereden. Ploeg ook super gedaan. Ze zeiden bij het commentaar wel ‘Trentin te vroeg’ maar die flikt het wel ff om die hele trein voorop te piloteren. Zeer fraai gedaan.
    4 maart 2024 17:40
    Wat zijn Mohanikanen?
    4 maart 2024 17:47
    Mohikanen idd, excuus. Sowieso slaat het al helemaal nergens op nu ze de foto vervangen hebben.

    Maar om daarvoor nou alles weg te gooien..
    4 maart 2024 18:00
    Was het een foto van iemand met een mohanihanenkam?
    4 maart 2024 19:16
    Waar is de tijd toen er tussen de Mohanikanen nog een Bouhannikaan rondreed…
4 maart 2024 17:27
Geweldig!

De eerste Nederlandse winnaar van Milaan Turijn!

En nu dit op die leeftijd. Trentin en consorten chapeau.
    4 maart 2024 17:41
    Wat is er bijzonder aan zijn leeftijd? Topleeftijd voor een sprinter.
4 maart 2024 17:30
Knappe zege!

Niet helemaal duidelijk wat ze bij Bora wilden doen. Het leek op een lead-out van Van Poppel voor Sobrero? Laat Van Poppel dan gewoon voor eigen rekening sprinten... Als je hem dan toch enkel als lead-out wil gebruiken (wat ik overigens best begrijp) waarom hem dan meenemen naar een koers zonder A-, B- of zelfs C-sprinter in de ploeg?
    4 maart 2024 17:33
    Omdat er hier altijd waaier gevaar is, en hij daarbij Roglic kan helpen. Logisch toch?
    4 maart 2024 17:33
    Waarschijnlijk omdat van Poppel hier is om te leren met Roglic samen te rijden? De man die hij ook in de tour moet beschermen in hectische slotkilometers.
    4 maart 2024 18:47
    Oke, klinkt logisch wat de selectie betreft dan.

    Ik had bij de Tourselectie wel gedacht dat hij af en toe z'n eigen sprint mocht rijden. Als hij in bepaalde ritten dan toch niet naar Roglic moet zien. Maar dat lijkt dus niet op basis van vandaag?
    4 maart 2024 22:15
    Van Poppel reed toch ook gewoon zijn eigen sprint? Hij ging alleen vroeg aan, wat hij toen hij zelf nog sprintkopman was meestal ook al deed. Geen idee trouwens waarom Sobrero ook zo fanatiek meesprintte, maar voor hem aantrekken zou totaal onlogisch zijn.
4 maart 2024 18:14
Nederland boven deze parijs nice
4 maart 2024 18:36
Ik vraag me ook af wat Affini daar deed.
    4 maart 2024 18:38
    Affini achteraf zélf ook, vermoed ik.
    4 maart 2024 19:30
    A. Hij dacht/hoopte dat Kooij een paar plekken verderop zat.

    B. Hij wist dat hij Kooij was kwijtgespeeld een hoopte ruimte te creëren om er nog met een andere ploegmaat uit te komen door alles op een lint te trekken.
4 maart 2024 20:11
Danny lijkt niet meer te geloven in de overwinning.
Zeer nette overwinning van Tudor en de Kleijn.
Ik kon het bijna niet geloven net als dhr Traksel overigens
4 maart 2024 22:16
Wat een prachtige overwinning. Superleuk voor Arvid, hij houdt toch wel een paar mooie namen achter zich.

Reacties zijn gesloten.